Share |

Nový projekt Home:scape přináší osobní příběhy o smyslu a hledání domova v současném světě

repro k akci

Teatro NoD přichází v září s novou premiérou. Legendární soubor fyzického divadla Teatr Novogo Fronta uvede 19. a 20. září českou premiéru mezinárodního projektu home:scape, který připravil ve spolupráci s londýnskou organizací Tara Arts a budapešťskou Pro-Progressione. Jedná o produkci s významnou mezinárodní účastí; na projektu spolupracovali umělci z Holandska, Česka, Slovenska, Velké Británie, Maďarska, Rakouska a Řecka. Režijně toto představení vede jedna ze zakládajících členek Teatru Novogo Fronta – Irina Andreeva - a pod jejím vedením vystoupí na příklad Robert Nižník (člen souboru Farma v jeskyni), Martina Lacová a Karolína Hejnová z tanečního souboru Mesa, Gabriela Pyšná (Divadlo Na zábradlí) a herci z Maďarska a Velké Británie.

Herecké obsazení představení vzešlo se série tří workshopů konaných v partnerských městech, tedy v Praze, Budapešti a Londýně, z nichž Irina Andreeva společně s dramaturgyní Henriettou Rietveld vybrala vždy dva herce:
,,V projektu home:scape se tak sešli lidé z různých zemí, ale i jiného kulturního backgroundu. Vedle toho i každý herec má za sebou jinou profesní historii – jsou mezi námi jak divadelní herci, tak i tanečníci a osobití performeři,” dodává režisérka projektu Irina Andreeva.

Představení home:scape je metaforickou koláží sestavenou ze střípků osobních výpovědí a vnitřních světů jednotlivých postav. ,,Hlavní otázkou, která nás při tvorbě představení zajímala, je otázka, kde jsme vlastně doma. Jestli jsme doma na Zemi, nebo někde jinde,” doplňuje Andreeva.

Podle šéfdramaturga prostoru NoD Adama Halaše je projekt home:scape přesně ten druh divadla, který dokonale zapadá do celkové dramaturgie Teatra NoD svou odvážností, neotřelostí a originalitou. Představení home:scape je společné dílo různorodých herců a divadelních tvůrců, kteří společně stvořili dílo kosmopolitní a univerzálně srozumitelné, které skutečně dosahuje mezinárodní úrovně, což bylo potvrzeno i během světové premiéry v Londýně 2. srpna 2012.

 Na webových stránkách projektu www.homescapeproject.org si mohou návštěvníci přečíst i rozhovory s desítkou dotazovaných – somálskou imigrantkou v Londýně, indickým mnichem z Budapešti či ukrajinskou obuvnicí žijící v Praze a mnoha dalšími lidmi, kteří opustili své domovy, aby nalezli nové v zemi, kde momentálně žijí. Zároveň mohou přispět vlastním příběhem o tom, jak opustili či našli svůj domov.  
 
Trailer k představení najdete zde: http://vimeo.com/48832376 

Pražská premiéra projektu Home:scape se uskuteční 19. a 20.9.2012. v NoD – Teatro NoD (Dlouhá 33, Praha 1 – Staré město). Veřejná generálka se koná 18.9. od 17:00. Vstupenky v ceně 250 Kč a 150 Kč pro studenty jsou již v předprodejích v síti SMS Ticket a Ticketportal

www.nod.roxy.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.