Share |

Pražské Teatro NoD se opět stane Čekárnou pro cestující i ty druhé

foto: pořadatel

Pražské Teatro NoD po delší době opět uvádí divácky atraktivní představení Čekárna souboru Farma v jeskyni.

Představení získalo cenu týdeníku Respekt za nejsilnější taneční dílo. V zahraničí velmi ceněný soubor, který roku 2011 získal prestižní Evropskou cenu nové divadelní reality, se tímto představením snaží propojovat středoevropskou minulost s její současností, a to za tónů slovenského tanga. Vzniká tak komplexní divadelní dílo, které nepřestává být v naší době evropské integrace a nacionalistických tendencí aktuální.

Příběh se odehrává na železniční stanici Žilina–Záriečie, ze které byli během druhé světové války deportováni Židé ze Slovenského státu. V čekárně jako v meziprostoru se potkávají „náhodní“ cestující a nenáhodně se tam vracejí mrtví. V banálním vztahovém trojúhelníku se kumuluje privátní násilí evokující nezhojené historické trauma, ze kterého pořád roste tichý nacionalizmus. Jsme na místě svědomí střední Evropy, kde se za tónů slovenského tanga setkáváme s přízraky těch, s nimiž jsme se nerozloučili.

Farma v jeskyni
Mezinárodní divadelní studio, zaměřené na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu. Hledá tělesnou artikulaci toho, co se slovem ani jiným médiem nedá vyjádřit. Inspiraci nachází v nepravidelných terénech hudby, torzech kulturních projevů, lidském dotyku, architektuře prostoru a osobní výpovědi. Soubor se vyjadřuje ke skutečnostem, které jsou pro jeho členy osobně a sociálně aktuální. Studio pracuje pod vedením svého zakladatele - režiséra Viliama Dočolomanského.

Součástí práce Farmy v jeskyni není pouze vytváření inscenací, ale také edukativní činnost, základní výzkum umění herce a vybraných kulturních minorit. Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova daimuz, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek.

Více na infarma.info

Režie: Viliam Dočolomanský
Asistent režie: Marek Godovič
Hudba (s užitím různých motivů): Dan Kyzling, Viliam Dočolomanský
Hudební režie a dramaturgie: Viliam Dočolomanský
Dramaturgie: Jana Pilátová
Scéna a kostýmy: Markéta Sládečková
Pohybová asistence: Ioana Mona Popovici
Světlo: Pavel Kotlík
Fundraising: Irena Swiecicki
Produkce: Alena Baňáková, Roman Horák a Farma v jeskyni
Účinkují: Hana Varadzinová, Eliška Vavříková, Róbert Nižník, Patricie Poráková, Roman Horak, Anna Kršiaková, David Jánský, Lukáš Kuta, Petr Janek
 
Představení uvede NoD 17. a 18. dubna.

Vstupenky v ceně 250 Kč je možné zakoupit pomocí služby SMS Ticket nebo v síti Ticketportal.
Na každý lístek zakoupený pomocí služby SMS Ticket získáte slevu 30 Kč.

http://nod.roxy.cz/

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.