Share |

Malá Strana si užívá přehlídku šampiónů

12. ročník Fringe festival Praha.
foto: Fringe

Fringe festival Praha zahájil 24. Května 12. ročník divadelní přehlídky anglicky mluveného divadla na Malé Straně v Praze. Festival divadla, pantomimy, živé hudby, tance a stand-up comedy letos nabízí divákům představení, která si získala kritiky i diváky po celém světě. Dramaturgie pro letošní rok se zaměřila na oceněná představení, jež získala řadu cen na ostatních festivalech Fringe během uplynulých let včetně Prague Fringe.  

Diváci přijali 12. ročník festivalu velice kladně a již od pátku si užívají ve velkém počtu kulturní večery v angličtině v několika divadlech na Malé Straně.  Rok 2013 je pro Fringe významným rokem, jelikož slavíme 10leté výročí spolupráce s A Studiem Rubín a Divadlem Na Prádle a 5leté výročí v Kavárně 3+1, jež přivítaly největší počet diváků.

Festival se dostává do druhé poloviny a má za sebou již několik úspěchů. Nedělní odpoledne v Malostranské Besedě nabídlo pravidelný pořad Fringe Sunday, kdy diváci, a vězte, že jich letos přišlo více než jsme očekávaly, mají možnost ochutnat 3-minutové ukázky z představení všech souborů, které letos na festival přijely. Odpolední program je zadarmo,v příjemné uvolněné atmosféře a nabízí divákům jedinečnou možnost vybrat si kulturní program na následující týden.

Velkým úspěchem jsou tzv. Queer večery, které probíhají každý večer na scéně Malostranské Besedy, Divadla Kampa, A Studia Rubín a Kavárny 3+1 a představují divákům „odlišný“ pohled na svět, lásku a humor.

Ačkoliv více než polovina z 200 představení byla již odehrána, stále je na co se těšit. Během následujících dní vystoupí vůbec poprvé  Jihoafrický kouzelník  Stuart Lightbody,  Vítěz ceny Standard Bank Silver Ovation, National Arts Festival, 2011, s jeho kontroverzním a zábavným pohledem na moderní pověry nazvaným  Stuperstition. Ve středu startují dvě pohybová představení:  Bounce  (Odraz)  je zásadní představení z New York Fringe! „Pět geniálních tanečníků“  (nytheatre.com) skupiny Eva Dean Dance tančí s cirkusovými míči, poi i gymnastickými míči a vytvářejí neskutečné světy. „Taneční divadlo s uhrančivou choreografií.“ (The Wall Street Journal) a představení  Dojo ji,  Vítěz Zlaté medaile na Mezinárodním festivalu pantomimy 2011, Nejlepší taneční představení na Buxton Fringe 2012. Neverbální hra KABUKI rozehrává příběh tragické lásky mladého mnicha a jeho miláčka. „Ryzí potěšení. Neuvěřitelná mrštnost a expresivní živelnost.“ (New York Times).

V druhé půli festivalu, tzn. ode dnes se představí francouzská umělecká skupina Chapeau Nomade s pohybovou groteskou Il Concerto. Klasický repertoár nabídne Middlesbrough College, kteří vystoupí s Alenkou v říši divů na scéně Divadla Inspirace.  Michael McEvoy se po úspěchu v roce 2009 vrací již pošesté, letos představí divadelní portrét Georgie Orwella v představení The Last man in Europe. „Geniálně skromný obraz citlivého, sebezpytujícího muže sužovaného chorobami, ale se silnou touhou po sociální rovnosti a spravedlnosti. McEvoyův popis se opírá o pečlivé rešerše, je sestaven s láskou a je radost se na něj dívat. Fascinující.“ (The Scotsman).

Původní festival vznikl ve skotském Edinburghu v roce 1947 a je dodnes největším uměleckým festivalem na světě.  Pražské „nezbedné vnouče“ je mezi účinkujícími i diváky znám a oblíben pro svou veselou, přátelskou a intimní atmosféru. Organizátoři se snaží vytvořit živou platformu pro umělecký a kulturní dialog mezi diváky a umělci bez ohlednu na pohlaví, národnost, vyznání či sexuální preference.

Jednotlivá představení kladou důraz na vizualitu a srozumitelnost. Jejich délka se pohybuje mezi 45 až 60 minutami. Je tudíž dobrým zvykem, že během večera diváci navštíví představení několik a později se zastaví ve Fringe Clubu, kde se podělí o jejich dojmy a zážitky se samotnými umělci. I letos jsme poro diváky připravili speciální nabídku, kdy při koupi 5 vstupenek, zaplatí pouze za 4. Studenti letos opět se slevou, lístek na libovolné představení za 100 Kč.

 

www.fringe.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.