Share |

Další Fringe Festival? Víme, kdy bude. A víme, jaké jsou ty ostatní.

Sydney

 
Co mají společného Melbourne, Sydney a Vratislav?
 
Chvíli byste hádali, a možná se někam dostali, ale pokud nejste velký fanda FRINGE, nikdy byste to neuhádli! Fringe sezóna je v plném proudu a různé Fringe se konají po celé planetě. Pořád nevít, o čem mluvím… Neváhejte a čtěte dál!
 
Celé to začalo před čtyřiašedesáti lety v Edinburghu, když se skupina studentských rebelů rozhodla, že je nikdo nebude ignorovat a tak začali pořádat své představení v Edinburghu, během prvního Mezinárodního festivalu v Edinburghu. Tento festival byl založený, aby opět sjednotil Evropu po temných, válečných časech. Kromě hlavního programu se konalo něco, co bylo později nazváno jedním novinářem ´Fringe´. I po pětašedesáti letech postoj ´každý může přijít´stále platí a Edinburgh festival Fringe se rozrostl a stal se největší uměleckou akcí na světě. Představení se konají v každé myslitelné části tohoto starodávného hlavního města Skotska.
 
Tento srpen jsem navštívil Matku všech Fringe po šestnácté. A i po tolika návštěvách jsem viděl, jak se transformovala z už tak obrovské akce v něco, čemu se skoro nedalo věřit. Samotné statistiky Fringe jsou neuvěřitelné – 21,192 umělců účinkovalo v 41,689 vystoupeních, které byly součástí 2,542 představení, odehrávající se na 258 místech a tento rok se prodalo téměř 1,9 MILIÓNŮ vstupenek! Promineme vám, když se sami sebe zeptáte, ´Jak si mám sakra vybrat, na co se půjdu podívat? ´. Je to dobrá otázka. Jsou tu samozřejmě velcí headlineři – zejména stand-up komici, kteří byli objeveni a proslavili se právě díky Fringe a vracejí se sem, aby vyprodali místa konání o kapacitě 800-1000 lidí. Ale jsou zde i komornější představení, která se odehrávají například v autě, ve výtahu a jeden rok dokonce na veřejných toaletách. Většinou platí, že čím zvláštnější je místo konání, tím více pozornosti se představení dostane.  A samozřejmě to, co si lidé šuškají mezi sebou, vám také pomůže vybrat si na jaké představení zajít. Povídat si s lidmi ve Fringe barech a kavárnách a získat tak podpultové informace je jednoznačně velké plus, proto se vyplatí nebýt stydlivý. Po tolika letech, co navštěvuji Fringe, si většinou vyberu 4 až 5 vytipovaných míst a na ty se soustředím po celou dobu konání festivalu. Jsou to buď místa, která dobře znám, nebo o kterých vím, že v nich najdu jedny z nejlepších a nejméně komerčních představení z celého Fringe. Tento rok jsem vybral jako má nejoblíbenější místa tato:
 
ZOO PROSTRANSTVÍ (nejsou doopravdy v ZOO!) Tohle se za ta léta stalo jedním z mých nejoblíbenějších. Zahrnuje tři místa, včetně dvou kostelů, které byly předělány na divadelní prostory a vždy má zajímavý, různorodý program a někdy zde vystupují i české skupiny.  " www.zoofestival.co.uk
 
POZORUHODNÁ UMĚNÍ, je skupina poměrně nových, mladých umělců, kteří vystupují v překrásném a nedávno odsvěceném Východním kostele Sv. Jiří. Ten byl předělán v divadlo se stupňovitým sezením a novými světly. Také vystupují v zednářské hale na Hill Street. Zednáři jsou na celý měsíc, kdy se festival koná, pryč!
www.remarkable-arts.com
 
LETNÍ HALA bylo tento rok nově přidané místo. Je to bývalá viktoriánská veterinářská škola s mnoha prostory. Bar byl situován v pitevně!!!  Eklektická směs vizuálního umění, přednášek a vystoupení. 
www.summerhall.co.uk
 
LESNÍ FRINGE je situován ve zvláštním kulturním středisku, kde se konají vystoupení zdarma (ale můžete darovat dobrovolný příspěvek, pokud se vám představení líbilo). Vystoupení jsou většinou krátká a často experimentální, ale vždy zábavné. Co se mi na Lesním Fringe nejvíce líbí je fakt, že je to ještě více amatérské, než samotný Fringe, a není ani zapsaný v oficiálním programu.  
www.forestfringe.co.uk
Tento rok jsem viděl asi jen 20 vystoupení (většinou stihnu i 50 nebo 60). Ale to nejlepší, které jsem viděl, nebylo ani v jednom z míst, které jsem výše zmínil. Bylo to v dávno založeném Traverse divadlu a vystupujícím byl Marc Almond (ze skupiny Soft Cell, která hrála v osmdesátých letech). DESET MORŮ (TEN PLAGUES) je výjimečný hudebně-divadelní zážitek, který sepsal renomovaný dramatik Marc Ravenhill. Strhující show a skvělé výkony, které vám nedovolily odvrátit od Almonda zrak ani na vteřinu z celého šedesátiminutového představení.
 
´Do Londýna,
Přišel mor, roku šestnáctsetšedesátpět
Sto tisíc zemřelo
Ale já žiji,
Londýn je nakažen. Na ulicích padají mrtvý k zemi. A jak se morové hroby zaplňují, obyvatelé Londýna s obtíží zachovávají společnost. Musí čelit zdrcující smrtelnosti. Založeno na vyprávění očitých svědků z roku 1665 spolu s moderním poetickým pohledem na současné epidemie. Deset morů je o cestě jednoho muže skrz město v krizi´.
 www.traverse.co.uk/whats-on/ten-plagues/
 
Rychlý let přes Severní moře a ocitám se na jednom z nejnovějších a nejčerstvějších Fringe na scéně, na Fringe v Amsterodamu. Je to má čtvrtá návštěva na letos už šestém ročníku holandského Fringe a mám pouhých 5 dní na zhlédnutí co největšího množství vystoupení. Fringe v Amsterodamu rozhodně nežije v celém městě tak, jak je tomu v Edinburghu, ale představení se odehrávají ve skvělých prostorech a zejména v historickém centru. To vám umožňuje prozkoumat uličky podél kanálů, které jste ani nevěděli, že existují. 
 www.fringefestival.nl

Fringe v Dublinu nedávno skončil. Irská odnož Fringe probíhá hned po tom v Amsterodamu. Nyní je čas, aby začala sezóna v Austrálii. V Sydney a Melbourne už je vše v plném proudu a za chvíli je bude následovat i Perth a Adelaide (Druhá největší Fringe na světě). Teď se toho chytili i v Polsku. Na začátku roku probíhal 24 hodinový Fringe v Sopotu a Wroclaw pořádá osmnáctidenní událost právě teď. Na Fringe ve Wroclawi vystupovalo mimo jiné i pražské divadelní seskupení Veselé Skoky.
Samotný Pražský Fringe se bude konat od 1. do 9. června 2012 – zapište si to do diáře!
 
Steve Gove
Zakladatel a vedoucí pražského Fringe
 http://www.fringe.cz

 

překlad: Kristian Smith

foto: Susie B / FreeDigitalPhotos.net

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.