Share |

Fringe blog 2012 - I.

logo

Přinášíme vám první díl blogu z 11. ročníku divadelního festivalu Prague Fringe, který  začal 1. června a potrvá až do 9. 6. v Praze.
 
Petr Dlouhý o Znásilnění Lukrécie:

Usmívám se a ptám se kamarádky: "Rozumnělas mu?"
Ona se také usmívá a vrtí hlavou. "Možná tak jednu dvacetinu," dodá po chvíli. Sedíme v dešti u kostela Svatého Mikuláše. Já jsem mu vlastně přestal rozumnět po prvních pár verších.

Gerard Logan je opravdu vyjmečný herec. Hned z úvodu mě konsternoval natolik, že jsem vypnul všechny procesy chápání a přestal si v hlavě rychle překládat text do češtiny. Zahodil jsem epickou linku a nechal se unášet nejpůvabnější angličtinou. Blankvers mě provázel celou střední školou, ale až teď jsem pochopil tu jeho esenciální krásu, vlnící se rytmiku, přílivy důrazu a odlivy nežnosti.

"Znásilnění Lukrécie" je v Loganově podání opravdovým skvostem lyriky. Stále se nemůžu rozhodnout, jestli byl Shakespearův text více nástrojem herce nebo jestli byl herec textu poslužný. Došlo k takové hermenautické symbióze. Zuřivost se míchá s intimní ustrašeností, vnitřní výčitky s osočováním. Celé představení na mě působilo jako kontrast vyprávění s osobní zpovědí. Zasněné pohledy do ztracena střídaly uhrančivé oči mířící do publika s bodavou přímostí. Pohledy doplňované něžným umírněným herectvím, které se podvolilo veršům, nezastiňovalo je, ale dotvářelo, obohacovalo a zdůrazňovalo.

Po hodinu jsem se nechával unášet tím nejlibějším Shapespearovým rytmem v procítěným hereckým projevu. Jednotlivá slova dostávaly nové významy, byly krásné sami o sobě. Byl to pocit, jako když jsem si koupil originální sbírku J.Préverta Paroles (Slova) a přes nicotnou znalost francoužštiny, jsem se jednotlivé básně snažil sám sobě číst. Představoval jsem si jak slova znějí a přesto, že jsem jim nerozumněl a často nevěděl, jak je správně vyslovit, byl z nich cítit podobný lyrický rytmus a krása slov plynoucí z nich samých.

Tehdy jsem si pln vnitřní radosti a rozechvělé něžnosti říkal: "A co kdybych tomu teprve rozumněl!"
Po včerejším představení jsem si říkal to samé.
Další neopakovatelný zážitek z Fringe!
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.