Share |

Je možné spojení indie-rockové kapely a sboru seniorů? Ano, je.

foto Jan Baroš

Netradiční, ale skvěle fungující spojení, to je společný projekt indie-rockové kapely Please The Trees a sboru seniorů Elpida.

Please The Trees je svébytná táborská formace. Svou individuální cestou a nasazením si pomalu ale jistě dobývá pevnou pozici nejen na tuzemské hudební scéně. Skupina během koncertů, které nabývají až extatických dimenzí, představí kromě staršího repertoáru skladby z chystané třetí řadové desky s názvem Forest Affair a také materiál z připravovaného společného singlu se sborem seniorů Elpida. Album Forest Affair vzniklo v říjnu 2011 během dalšího amerického turné kapely u kalifornského San Francisca s producentem Jonathanem Burnsidem. Ten spolupracoval mimo jiné i s Faith No More či Nirvanou. Album vyjde na přelomu září a října.

Frontman Please The Trees Václav Havelka III. se v roce 2010 zapojil do kampaně proti diskriminaci seniorů. Několik písní z repertoáru kapely nazkoušel se sborem Elpida a v zimě se společně vydali na šňůru koncertů po hudebních klubech v celé ČR, aby ukázali, jak spolu ladí generace. Nyní míří za festivalovým publikem.

„Pokud měl koncert naznačit cesty vedoucí k lámání mezigeneračních bariér, splnil to mírou vrchovatou. Hlasy sboru prostupovaly písněmi Please The Trees až neskutečně přirozeně a beze stopy jakékoliv křeče. Návštěvníci přijímali nezvyklé spojení sboru seniorů a rockové kapely více než vstřícně,“ napsali o koncertu v Brně na Flédě.

Na koncertech zní původní písně Please The Trees. Pro sbor seniorek, který tvoří dvacítka starších dam, byla zpočátku rocková hudba, anglické texty i samotné vystoupení před plným sálem, velkou výzvou, kterou ale dámy přijaly a mnohonásobně překonaly. S odehranými koncerty roste euforie na pódiu i pod ním.
„Stát na podiu s kapelou je úžasné, i když pro naše bubínky dost záhul. Muzikanti ale řádí tak, že z nich doslova lije pot. A tak to strhne i nás,“ říká jedna ze sboristek 72letá Emílie.
Nadšené reakce publika dokazují, že i takový koncert je cestou k pozitivnímu vnímání seniorů a stáří.

Sbor Elpida
Pěvecký sbor dvaceti seniorek pod vedením studentky Zuzany Seibertové zpívá od podzimu 2010. Premiérové vystoupení s Please The Trees a Pavlem Bobkem v Praze proběhlo v únoru 2011, následovala řada šesti koncertů v rámci Elpida tour 2011/2012.

Elpida o.p.s., Praha
Dlouhodobě usiluje o změnu vnímání seniorů většinovou společností. V roce 2010 přišla s mezigenerační kampaní Mluvme o stáří: Nech mou babičku na pokoji! Jednou z tváří kampaně je i Václav Havelka III.

www.facebook.com/vhavelka

www.elpida.cz

www.pleasethetrees.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.