Share |

ČT2: Místo na slunci, dokument o životních perspektivách ne-mladých

foto Adam Daniel

 
ČT2: Místo na slunci, dokument o životních perspektivách ne-mladých

Jak žijí v dnešní uspěchané civilizaci starší a staří lidé, považovaní často nastupujícími generacemi mladých lidí za outsidery a společenskou přítěž? Odpověď hledá dokument Ivana Stehlíka Místo na slunci. Premiéra na ČT2 ve čtvrtek 1. prosince od 20:00 hodin.

Při sledování tohoto filmu člověk chvílemi cítí mrazení v zádech při představě, že ghetto pro starce už je připraveno. Naštěstí ne všechno, co divák v tomto filmu uvidí, je skutečnost. Ale jak známo, některé mystifikace se časem realitou stávají…“ říká dramaturgyně snímku Jana Hádková.
 
Stárnout je v dnešní době problém, s nímž se ne každý dokáže vyrovnat, protože společenské klima není stárnutí nakloněno. Tento vývoj začal zhruba před sto lety. Hrdinou románu anglického spisovatele Oscara Wilda Obraz Doriana Graye je muž, který do jistého okamžiku nestárne, protože za něho stárne jeho podobizna na obraze, která se mu oškliví právě tím, že mu nastavuje neúprosné zrcadlo rychle plynoucího času. Jakmile zjistí, že jeho věčné mládí bylo pouhou šalbou, probodne „stárnoucí“ obraz a sám umírá s vizáží opotřebovaného starce.
Snem dnešního člověka je dožít se vysokého věku, ale nebýt podobně jako Dorian Gray starý. Zvlášť složité je to dnes, kdy reklama každodenně propaguje kult mládí a sází na atraktivní vzhled jedince, který je navíc chápán jako nezbytný předpoklad společenského úspěchu. Jestliže je někdo starý, tlustý, nemá zářivě bílé zuby a nezapadá do obecně uznávané představy novodobého „gentlemana“, je společensky na odpis. Podobně jsou na tom často i dámy, jejichž tělo neoplývá svůdnými křivkami. Člověk okolo šedesátky, ale mnohdy i o něco mladší, často nemůže sehnat práci a je považován za přítěž, protože nestačí tempu moderní doby nebo se mu nedokáže či nechce přizpůsobit.
Ona „nepřizpůsobivost“ má však také svůj rub a líc. Starší lidé bývají skromnější, nepodléhají falešným módním trendům a mají rozhled, který vyplývá z bohatých životních zkušeností. A často jim ani neschází entuziasmus. Téměř stoletá paní Kováčová tak hraje na klavír v baletní škole, šlechtic Richard Belcredi věnuje svůj čas péči o restituovaný majetek a paní Dolečková má svůj diář zaplněný na týdny dopředu. Tito lidé si dokázali své místo na slunci vybojovat a do klišé o „nepotřebném stáří rozhodně nezapadají“. Navíc si mnozí z těch, kteří dnes pasují staré lidi do pozice pouhých příjemců sociálních dávek, neuvědomují, že také oni jednou zestárnou. Ostatně to samé potkalo i dlouho „nestárnoucího“ Doriana Graye.
Repríza dokumentu Místo na slunci na ČT2: 8. 12. Od 11:10 hod.  www.ceskatelevize.cz/program

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.