Share |

Internet pro seniory: pomoc je tady!

ilustrační foto Adam Fuchs

 

Pod názvem „TYaMY“ vzniká nová služba, která si klade za cíl propojení generací a zpřístupnění světa sociálních web služeb seniorům. Usnadňuje denní kontakt rodičů a prarodičů se svými potomky využívajícími Facebook, Twitter a další komunitní weby. 

"Původní myšlenka aplikace TYaMY jako nástroje pro seniory vznikla - jak už originální myšlenky obvykle vznikají - u sklenky whisky, v létě 2009, v okruhu několika bývalých spolužáků z ČVUT. A protože nám tento nápad připadal zajímavý, neopustili jsme jej ani druhý den po sklence - kdy ony originální myšlenky obvykle zase zanikají. S problémem, který se TYaMY snaží řešit - tedy s internetovou komunikací mezi seniory a "juniory" se totiž setkáváme i ve vlastních rodinách. Navíc jsme si uvědomili, že sami nevyhnutelně směřujeme do seniorského věku, takže jsme vlastně dělali i něco sami pro sebe," říká Vladimír Michl, jeden z autorů aplikace.

"Propast mezi stále propracovanějšími (a složitějšími) web aplikacemi sociálních sítí a světem seniorů je den ode dne hlubší. Facebook, Twitter a další podobné aplikace jsou logicky směřované primárně na mladší generaci. Stále větší část života mladší generace se "odehrává" na těchto sítích a komunikace této generace s rodiči a prarodiči proto musí zčásti vycházet i z tohoto počítačového světa. Jak říká jedna moje kolegyně: musela jsem se zaregistrovat na Facebook, abych zjistila, jak se můj syn zrovna cítí. Jenomže existuje hodně rodinných příslušníků, kteří se na Facebook neumějí (a ani nechtějí umět) zaregistrovat a přesto také touží vědět, jak se jejich vnoučata nebo děti cítí.

Stávající web nástroje neumějí tuto "digitální propast" překonat. A proto jsme se pustili do vývoje nové aplikace - TYaMY. Za naprogramováním aplikace stojí brněnská společnost X-Production, které má s vývojem web nástrojů mnohaleté zkušenosti."

Výsledek - první verzi aplikace - si může nyní kdokoliv vyzkoušet na www.tyamy.cz.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.