Share |

Ilustrátor Slakinglizard: Sonda do světa, kde člověk není na vrcholu pyramidy

Slakinglizard aka Jan Gruml je mladý výtvarník, který dělá parádní a pořádně divné komiksy. Narodil se v roce 1986, má za sebou řadu výstav a účastní se ilustrátorských battlů. Poptali jsme se, jak krotí "akrylové bubáky s temnou tuší".
 
Jak jsi nacházel svůj styl, které obrázky, komiksy atd. tě v počátcích nejvíc okouzlovaly?

Jako malej jsem coby první komiksy občas dostával Mickey Mouse, kde jsem se nejvíc těšil na plakáty. Později to byla Kometa, tam jsem slintal nad Saudkem.. pak si pamatuji, jak mě asi v 9 letech děsil komiks Zrcadlo, kdy tuším nová rodinná přítelkyně unášela přes staré zrcadlo děti, a poté se nešťastníkova podobizna objevila na rámu zrcadla.
Hodně mě asi ovlivnily omalovánky, které byly krásně jednolitě barevně předtištěné a já se snažil o podobnou čistotu fixkama. Což nešlo a já se tehdy hodně navztekal..

Chtěls být ilustrátorem odmala? 
Chtěl jsem být principál, než jsem zjistil, co to je za sajrajt ten cirkus. Pak jsem si dlouho přál hospodařit s hospodou... Že se chci živit kreslením, jsem zjistil poměrně nedávno, cca před 6-7 lety.

Na tvém webu je "kresbosloví" - kreslení podle zadaných slov. Co to je, kdo ti ty slova zadává, a je to už minulost, nebo ještě kresboslovíčkaříš?
Byla to taková sranda, abych si vyzkoušel načmárat věci, který bych sám od sebe nikdy kreslit nezačal. Sem tam napíšu výzvu, aby mi prvních 5 lidí napsalo jedno podstatné jméno... z toho pak vznikne ilustrace, která všechny slova nějak propojí. Dlouho jsem kresbosloví nedělal, ale časem určitě něco vznikne.

Co tě baví na tuši a na kombinaci tuše s dalšími materiály? 
Příjemně se mi pracuje s hroty a násadkami... používám dámskou špičku, která dělá tenký linky, když potřebuju. Baví mě, jak hrot po hladkým akrylu klouže. Jde to samo. Akryl mě už ale trochu ubíjí poslední dobou kvůli nekonečnýmu vrstvení... i když pokaždý mám z toho celkem dobrej pocit, když držím hotovou věc v rukách a není to jen uložený digitálně v počítači. Chtěl bych ale začít zas s vodovkama, zkusit olej... a postupně modeluju bystu takový příšery, tak jsem na to taky zvědav, jak dopadne. 

Jak bys charakterizoval svůj projev?
Sonda do světa, kde člověk není na vrcholu pyramidy... když na to přijde.

Jak si organizuješ práci?
Když je nějaká zakázka, snažím se ji dokončit do 3 týdnů, samozřejmě záleží na náročnosti. Drobnější práce jsou hotové do týdne. Neděle jsem dřív vyhrazoval na volnou tvorbu, ale to už neodržuji... volná tvorba je má hlavní náplň... i když nějak se uživit musím.
Veškerý informace si píšu do sešitu, abych na nic nezapomněl, protože jsem hlava děravá... a i tak něco proklouzne.

Děláš víc věcí najednou? 
Víc najednou je jen plánů, rozdělaných více prací mám jen výjimečně. Když něco začnu, tak na tom pracuju, dokud práci nedokončím. 
Líp se mi pak usíná.

Dělals i plakáty na nějaké parties... jaká tě baví hudba?
U hudby mám široký záběr... baví mě od folku po elektroniku přes tvrdší hudbu. Pokud bych měl vybrat pár kapel, který bych vyzdvihl, tak Pink Floyd, Chemical Brothers, Prodigy, Misfits, Korn, Pixies.. z domácí tvorby Mňága a Žďorp, Kittchen, Prostitutes, Nohavica, Midi lidi...

Co je nejcennější věc z tvého majetku? 
To je těžká otázka.. mám slabost pro nostalgii... takže třeba samolepky ze žvejk Želvy ninja z 90 let... komiksy, který se dochovaly z dětství... hrozně na to rád vzpomínám, na ty časy na sídlišti, kdy jsme bezstarostně s děckama lítali po venku. Jak se naši rozvedli, když mi bylo 12, tak se ve mě ta doba zafixovala... Nicméně si vážím všeho ostatního, co mám.

Účastníš se "kreslicích válek," kde se ti i dobře daří . Kak takové battly probíhaji?
Zúčastnil jsem se secret walls, tam kreslili dva ilustrátoři proti sobě na 2x2m panel černou barvou po dobu 90 minut. Téma bylo volné, ale bez skicování tužkou, jelo se naostro fixem. O vítězi rozhodují 2 sudí + hlas publika měřen na decibelmetr.
Zjara bych se měl ukázat na RAW, odnož analog... tam je omezen čas na 120 minut, technika libovolná, ale vyhlásí se těsně před kreslením téma. Kreslířů je proti sobě více. O vítězi pak rozhoduje vybraná porota. Hrozně se na to těším, ale zároveň jsem takovej trémista, takže se to ve mně pere.

Na tvých obrázcích je spousta ošklivých tlustých lidí a žádné krásnoty... co tě přitahuje na těch nepěknostech?
Pro mě nejsou oškliví, baví mě kreslit záhyby... je to až taková obsese. Kreslim i hubený slečny... s příšerama mám ale problém, jak tam není tuna bradavic a hromada faldů, tak s ní nejsem moc spokojen..

Je život o slizu?
kéž by o průhledným slizu... obávám se, že se kolikrát topí v šílenějších sračičkách:)

Dělals hodně komiksu, kde je k vidění kromě tvého webu? 
Krátký komiksy jsem dělal do Kulturní pecky před rokem... ta se pak zmorfovala do kulturního měsíčníku Artikl. Tam jsem přispíval přesně rok. Momentálně pravidelně nikde s komiksama nepublikuji. Jeden komiks je k vidění v hororovým bubble gunu a další krátký komiks teď dodělávám... ten byl ale na zadaný scénář a zatím víc prozradit nemůžu.

Čeho ze svých výtvarných počinů si nejvíc ceniš? 
Cením si hlavně toho, že se můžu živit tím, co mě baví... i když je to s odřenýma ušima. Mám pocit, že jen tak nezabijím čas a dělám něco, co má smysl. Taky si vážím důvěry lidí, kteří si ode mě něco objednají. Mám z toho radost.
Plánuješ teď nějakou výstavu? Případně ilustrace chystaných knih a podobně?
Po výstavě v Crossu nic domluvenýho nemám. Ozvali se mi ještě z jedné pražské kavárny, kterou teď rekonstrujují, tak možná brzo v Praze zas vystavím. Zatím ale asi něco drobnýho domluvím tady v Brně, ať se ty práce zbytečně doma neválí
Delší dobu spolupracuji s Millennium Publishing, tam se jedna kniha chystá, ale dávat bližší info si netroufám. Ilustrování knih mě nesmírně baví, přál bych si nějakou dětskou knihu ilustrovat... a možná právě těma vodovkama... mmm.
 

 
https://www.facebook.com/slakinglizard
http://slakinglizard.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.