Share |

Flamenko a hip hop? To je La Shica

foto: pořadatel

La Shica: Flamenko mimo všechny kategorie.

Španělská La Shica, to je flamenko mimo všechny kategorie křtěné hip hopem, funky, rockem a brazilskými rytmy. Charismatická Elsa Rovayo si navíc dovolila věc pro flamenko nevídanou: zpívá a tančí současně! Hvězda loňského ročníku Colours of Ostrava se českým divákům poprvé představila na festivalu United Islands v roce 2008 a nyní se vrací, aby odehrála svůj vůbec první klubový koncert a to 4. dubna v Divadle Archa.

Flamenco je disciplína se třemi typickými a specifickými projevy: hrou na kytaru, zpěvem a tancem. Všechny tři zároveň dělat nejdou. Elsa Rovayo, řečená La Shica, však zvládá bravurně dva z nich, zpěv a tanec. "Nejvýraznějším hudebním blokem a pro dosud neznalé velkým překvapením byla La Shica, španělská zpěvačka a tanečnice, bádající v možnostech přenosu flamenka do 21. století," napsal jeden z recenzentů jejího vystoupení vloni na festivalu Colours of Ostrava, kde si odbyla mimopražskou premiéru (ta v hlavním městě byla v roce 2008 na United Islands). "Prvky flamenka roubuje na hiphopové rytmy a rap a vytváří tak originální a hlavně široce sdělný subžánr akustické, energeticky mimořádně našlápnuté hudby. Ačkoli se někteří obávali, zda se La Shice podaří dostatečně oslovit ostravské posluchače, byla to obava zbytečná. Některé věci - tanečnost, neodbytný rytmus a hlavně zmíněná energie - prostě fungují napříč lokalitami," dodal recenzent.

La Shica pochází z marockého španělského území Ceuty, kde žila do patnácti let. V Madridu pak studovala tradiční flamenco tanec, kterému se věnovala v klubech, zvaných tablaos. Až do osmadvaceti let, kdy se - údajně z minuty na minutu - rozhodla, že k tanci bude i zpívat. Sestavila kapelu, ve které nechybějí flamenku natolik "cizorodé" nástroje jako kontrabas a klávesy, a už prvním albem Trabajito de chinos (2008), ale zvláště koncerty, vycházejícími z jeho materiálu, na sebe přitáhla pozornost. Do pozice vysoce respektované umělkyně ji potvrdila další deska Supercop (2010) i úspěšná vystoupení na hlavních srazištích fanoušků i profesionálů v oblasti world music, tedy veletrhu WOMEX a festivalu WOMAD.

Vystoupení z vídeňského klubu 2011
http://www.youtube.com/watch?v=HfJQJ_X2Wls

Vystoupení na Colours of Ostrava 2011
http://www.youtube.com/watch?v=GNk5RZd1uk0&feature=related

United Islands České spořitelny uvádí:
La Shica (ESP)

4. 4. 2012 od 20.00 hod
Divadlo Archa
, Na Poříčí 26, Praha 1

Vstupenky: předprodej 490 Kč stání, 700 Kč sezení balkon / 390 Kč stání, 560 Kč sezení balkon pro klienty České spořitelny/ 600 Kč stání, 700 Kč sezení balkon na místě v den koncertu.

www.unitedislands.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.