Share |

Kytarový virtuóz Vicente Amigo přijíždí s flamenco zpěvákem i tanečníkem

foto pořadatel akce

 
Španělský flamenco kytarista Vicente Amigo, jenž je odbornou kritikou často označován za kytaristu 21. století nebo nástupce Paca de Lucíi, navštíví dnes Prahu.
Vystoupením tohoto kytarového virtuóza vyvrcholí multižánrový festival Kytara napříč žánry, který se pro letošní, už čtrnáctý, ročník nese na tónech ethno a world music. Vicente Amigo tuzemskému publiku poprvé zahrál před šesti lety na vyprodaném koncertě v Obecním domě, letos se vrací se zcela novým programem sestaveným převážně ze skladeb posledního alba Paseo de Gracia, na němž se představuje jako vyzrálý kytarista i autor. Na koncertě v pražském Divadle Hybernia jej doprovodí vynikající zpěvák Rafael de Utrera a skvělý tanečník Daniel Navarro.
 
Vicente Amigo, rodák ze Sevilly, vyrostl a žije v Cordobě a na kytaru hraje od útlého dětství. Začínal jako doprovodný kytarista zpěváka El Pelého a roku 1988 nastoupil sólovou dráhu. Ke spolupráci ho pozvali nejen další flamenco kytaristé (např. Paco de Lucía), ale i rockeři či jazzmani jako David Bowie, Bob Dylan, Sting, Al di Meola nebo John McLaughlin. Spolupráci s podobnými hudebními velikány Amigo popisuje: „Dá se přirovnat ke krabičce s překvapením. Je jasné, že všechna překvapení nejsou příjemná, ale zrovna u těchto umělců to bylo velmi obohacující a inspirativní. Byla to také výzva, na kterou jsem se těšil, protože všichni jsou především jedinečnými muzikanty.“
 
Vicente je držitelem Latin Grammy z roku 2001 (nejlepší flamenco album - Ciudad de las ideas), o rok později získal cenu za nejlepší tvorbu v oblasti flamenca. S oblibou se pouští i za hranice tohoto žánru: z jeho skladeb je nejvíce patrné sepětí s jazzem. Na co se mohou návštěvníci nadcházejícího koncertu těšit, odkrývá sám Amigo: „Z předchozího pobytu v Praze mám skvělé zážitky. Udělám vše pro to, abychom si tuto zkušenost zopakovali. Tentokrát bude můj koncert vycházet z poslední nahrávky Paseo de Gracia (česky Cesta milosti) vydaného před dvěma lety. Toto album obsahuje širokou paletu melodií a osobně je vnímám jako nové hudební dobrodružství, protože se tu v některých skladbách pouštím mimo oblast flamenca. Samozřejmě přednesu i další písně, jejich výběr ale ponechám na momentální inspiraci.“
 
Ukázky Amigovy tvorby zde:
http://www.youtube.com/watch?v=uPHL6SaNGpA
http://www.youtube.com/watch?v=kHDiICpwZg4&feature=fvst
http://www.youtube.com/watch?v=BPaPOH-cDxc
 
Vstupenky na koncert lze zakoupit v sítích Ticketpro, Ticketportal, Ticketstream, Ticket Art, v kanceláři spolupořádající agentury Taktika Muzika a v pokladně Divadla Hybernia. Podrobnější informace k programu na www.kytaranapriczanry.cz, www.taktika-muzika.cz, www.hybernia.eu.
 
 
 
Záštitu nad koncertem převzal J. E. p. D. Arturo Laclaustra Beltrán, velvyslanec Španělska v ČR.
 
 
***
 
Festival Kytara napříč žánry, nad jehož pořádáním převzalo záštitu Ministerstvo kultury ČR, představil během minulých třinácti ročníků světovou špičku ve hře na strunné nástroje. Do České republiky tak zavítali umělci, kteří reprezentují nejrůznější styly hry na akustické či elektrické nástroje. Za poslední dekádu na českých pódiích vystoupili například Paco de Lucía (E), Tommy Emmanuel (AUS), Jennifer Batten (USA), Biréli Lagrène and Gipsy Project (F), Dean Magrav (USA), Tomatito a Vicente Amigo (E), Peter Finger (D), Juan Carlos Laguna (Mexiko), John McLaughlin (GB) se skupinou indických hudebníků Shakti a další hvězdy kytarové scény.
 
 
 
 
 
 
 
ZBÝVAJÍCÍ PROGRAM 14. ROČNÍKU FESTIVALU KYTARA NAPŘÍČ ŽÁNRY 2011
 
15.11. Vicente Amigo se skupinou (E): Paseo de Gracia
zpěv Rafael de Utrera, tanec Daniel Navarro
flamenco
19:30 hod. Divadlo Hybernia, Nám. Republiky 4, Praha 1
 
23.11. Bedřich Ludvík a Stanislav Barek (CZ)
folk, blues, ragtime
19:30 hod. Jindřišská věž, Praha 1
 
29.11. Andrea Benzoni (I)
blues, ragtime, rock, jazz
19.00 hod. Zasedací síň OÚ, Hlavní 200, Chýně u Prahy 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.