Share |

Festka Art Collection představuje design ilustrátorů Tomski&Polanski

foto: Jan Krofta

Progresivní mladá česká značka Festka Bicycles, která se věnuje návrhu, designu a ruční výrobě unikátních jízdních kol a doplňků na míru, představila na prestižní výstavě ručně vyráběných kol NAHBS 2014 (North American Handmade Bicycle Show, 14.-16.března 2014) v americkém Charlotte v Severní Karolíně vedle dalších novinek také plně funkční karbonový rám Urban Zero s jedinečným designem ilustrátorů Tomski&Polanski.
 
“Na pozadí příběhu tohoto uměleckého stroje stála v první řadě vášeň. Nadšení pro cyklistiku, pro ilustraci a pro nápady, které spojením sil dají vzniknout něčemu, co stojí za pozornost.”
 
Cílem bylo postavit ideální kolo na dojíždění do práce, které bude bezúdržbové, lehké a obratné. Kolo, které navíc bude říkat něco o svém jezdci. Vycházeli jsme z osvědčeného silničního rámu klasického Zera a uzpůsobili ho pro využití ve městě se zaměřením na vyznavače single speedu. Kolo netradičně pohání řemen, což z něj dělá neslýchaně tichý stroj. Zero disponuje závodním výkonem při zachování pohodlí a je velmi odolné proti mechanickému poškození. Sofistikovaně nastavený převodový poměr mezi předním a zadním pastorkem (60-22) je vyvážený jak pro jízdu ve městě, tak mimo něj, kde v kopcích funguje jako ultimátní single speed s možností využití při tréninku. Pouhou změnou řidítek lze nastavit charakter kola. Již zmiňovaná osobitost je podložena variabilitou finálních úprav v mnoha barevných kombinacích.
 
Design karbonového Zera vychází z klasických ocelových rámů, které byly konstruovány pomocí spojek. Rozhodli jsme se tradiční styl spojování aplikovat na moderní karbonový rám, jehož oversize trubky mají kruhový tvar včetně 57 milimetrů extrémně široké hlavy, v níž jsou pro větší pevnost použita 1,5 palcová ložiska. Trubky jsou konstruovány patentovanou metodou nulového návinu, která zajišťuje vysokou torzní tuhost a pevnost. Tato technologie, jež je výsledkem letitého výzkumu, analyzování a testování, dokáže zajistit až o 15 % větší tuhost a o 40 % vyšší pevnost materiálu než návin o pouhých 5 stupňů vychýlený. Tuhost přispívá rychlosti, pevnost souvisí s odolností rámu proti mechanickým poškozením.
 
Tomski&Polanski si pro inspiraci vyjeli na kole a vrátili se s větrem ošlehanou tváří a nápadem proměnit proudění vzduchu v základní téma pro výtvarné zpracování rámu. Svěžest větru, nekompromisní síla přírodního elementu, věčně proměnné barvy nebe a plynutí mraků po obloze vás vtáhne do tajemného prostoru vesmíru, v němž pak jako ptáci svobodně poletujete a necháváte se unášet za hranice všednosti. Použitá barevná kombinace připomínající superhrdinu z amerického komiksu zároveň vystihuje barevnost české národní vlajky. “Kapitán Česká republika dobývá Ameriku a nejen ji.”
 
Lukáš Tomek a Ilona Polanská jsou dva mladí umělci, jejichž čtyřruká ilustrace se skrývá pod značkou Tomski&Polanski. Jejich výtvarné vyjádření je spojením představivosti a reakce na realitu vnějšího světa. Ilustrované postavy provází příběhy dětských knih, sekundují novinovým a časopisovým příspěvkům a samostatně fungují jako neodolatelné hračky nebo charaktery v reklamních kampaních. Jedna z jejich posledních realizací jsou ilustrace pro film Grand Hotel Budapešť od Wese Andersona.
 
V návaznosti na umělecké zpracování rámu a k rozšíření příjemné spolupráce s Tomski&Polanski je nám potěšením představit limitovanou edici kolekce cyklistického oblečení pod značkou High Voltage. Dresy, bundičky, rukávky, nohávky a cyklistické kraťáky ve dvou barevných provedeních s ilustracemi a vzory inspirovanými rámem kola Urban Zero jsou vyrobeny z kvalitních materiálů zajišťujících pohodlí a podporujících výkon. Vzájemně kombinovatelné sety budou k dispozici od dubna 2014. Více informací najdete na www.highvoltage.cc.
 
Více informací o uměleckém duu Tomski&Polanski najdete na http://www.tomskipolanski.com/.
 
NAHBS 2014
http://2014.handmadebicycleshow.com/

 
O Festka
Ve Festce se potkávají lidé nadšení cyklistikou, designem a dobře odvedenou prací, která je nám zábavou. Jsou to podobně smýšlející lidé, kteří se rozhodli věnovat svůj čas a energii vytvoření společnosti, jež staví rámy a kola hledajíc způsoby, jak je i sebe neustále zlepšovat. Společnost Festka má sídlo v České republice, ale neomezuje se výhradně na lokální trh. Ručně vyráběné rámy z karbonu, oceli a titanu se prodávají do celého světa. Ve Festka týmu jsou lidé, pro něž je jejich práce vášní a posunování hranic motivací. K aktivitám Festky neoddělitelně patří odborný výzkum, technologický vývoj a testování produktů. Festka je cyklistika. Veškeré naše snažení směřuje k tomuto sportu, jeho rozvoji a propagaci. Kromě rámů vznikají v dceřiných společnostech Festky kola (Rocket Wheels) a cyklistické oblečení (High Voltage).
 
 
www.festka.com
store@festka.com
https://www.facebook.com/festka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.