Share |

Kam na nakládaný hermelín ve dne i v noci? + ČTENÁŘSKÉ TIPY

Hledání dokonalého nakládaného.
ilustrace exkluzivně pro www.protisedi.cz: Petr Flíček

Sedíme u stolu a dáváme si další nakládaný hermelín, abychom zjistili, kde je nejlepší a kde ho nabízejí jen „aby se neřeklo“. Bez nakládaného hermelínu se totiž stěží obejdou nejen pořádně zakouřené putyky, ale i kavárny.
Zjišťovali jsme metodicky po celém městě, kam na hermelín zajít. Bývá to poslední záchrana někdy v noci (nebo rovnou těsně před svítáním), když člověka přepadne hlad a číšník pronese tu děsivou větu: „Kuchyně má zavřeno“.
 
Tady jsou výsledky našeho hledání: Místa, kde hermelín stojí za to.
Literární kavárna Řetězová. Sehnat místo, zvlášť večer, bývá potíž, ale když se to člověku podaří, tak ho kromě denního menu čeká i stálá nabídka nakládaného hermelínu, kolem něhož se kuchař nebál experimentovat. Jak doplnit jeho chuť, aby byla ještě lepší a rafinovanější? V Řetězové se nebáli ani kombinace české hospodské chuti a oliv. Jejich správně kořeněný hermelín stojí za zkoušku. Třeba při návštěvě téhle kavárny natrefíte i na muzikanty za pianem, rozhodně by to nebyla náhoda.
Literární kavárna Řetězová, Řetězová 10, Praha 1, otevřeno denně – všední dny od 12 do 23 hod, o víkendu od 17 do 23 hod.
 
V Bio Oko zase pochopili, že nakládaný hermelín nemusí být jenom z nouze ctnost kuchyně. K hermelínu tady dostanete docela obstojnou porci zeleniny, hermelín neplave v oleji a je kořeněný tak akorát. Navíc je všechno zasypané vlašskými ořechy, které nejen že na talíři vypadají dobře a dodávají tak jídlu punc noblesy, ale navíc se k hermelínu náramně hodí. Pečivo tu taky neznamená rohlík nebo šumava, ale tmavý chléb. Tenhle biografový hermelín s velkorysou zeleninovou oblohou může klidně představovat večeři.
Bar Bio Oko, Františka Křižíka 460/15, Praha 7, otevřeno denně do 1 ráno.
 
Večer v Krásných ztrátách nedaleko Betlémského náměstí bývá vždycky šíleně narváno. Možná i kvůli jejich hermelínu, který „má příběh,“ protože ho vyrábějí v chráněné dílně Slapy Portus Praha. Můžete si ho dát jen tak nebo s brusinkovou omáčkou. Ztráty jsou dalším podnikem, kterému došlo, že hermelín nemusí být jen poslední noční záchrana (i když ho také hrdě oznamují v půlnoční nabídce). Kombinace kořeněné chuti a sladké omáčky rozhodně stojí za vyzkoušení.
Krásné ztráty, Náprstkova 10, Praha 1, otevřeno denně do 1 ráno, ve všední dny od 9 a o víkendu od 12 hod.
 
Kuchyně holešovické kavárny Ouky Douky je známá, mají v ní i nakládaný hermelín. Je dost kořeněný a bude chutnat hlavně těm, kteří mají radši pálivější jídla. Překvapivě se vyplatí nechat si chleba i na nálev s kořením kolem. S cibulí se tu nešetří a i když ji samozřejmě nemusíte jíst, na talíři tak zázračně taky nevypadá.
Ouky Douky, Janovského 14, Praha 7, otevřeno denně od 8 do půlnoci
 
Prašivka je hospoda u Letenského náměstí, která se vlastně ani Prašivka nejmenuje. Stojí na rohu ulic Ovenecká a Jirečkova. V jednom lokále tu sedí vousatí štamgasti, skupinky přátel i dvacátníci ve vytahaných svetrech a upnutých jeansách. Typická hospoda, která má ale slušňácky otevřeno jen do devíti, nabízí kromě piva i lidové ceny, jaké člověka v téhle čtvrti opravdu překvapí, a jak jinak mají tu nakládaný hermelín. Doplňují ho zeleninou, pórkem a když má paní hostinská náladu, tak k němu dokonce přidává mochomůrky vyřezané z ředkviček... No, co, jsme přeci v Prašivce.
Klášterní pivnice (Prašivka), Ovenecká 15, Praha 7, otevřeno denně do 21 hod.
 
Někdo Unijazz nemůže ani vystát, někdo se do něj zamiloval. Undergroundový podnik pět pater nad zemí, kde se zvoní, aby vás pustili dovnitř. Jejich nakládaný hermelín každopádně dokazuje, že v tomhle podniku vlastně tolik ani o menu nejde. Až moc mastný sýr, ke kterému dostanete jenom jednu feferonku, je nacpaný česnekem, což zrovna pro začátek noční avantýry po Praze není dobrá věc, jako absolutní finále jednoho večera ideál.
Čítárna Unijazz, Jindřišská 5, Praha 1, v létě otevřeno od 16 do 22 hod.
 
Text by Matouš Hartman
 
ČTENÁŘSKÉ TIPY Z GOOGLE+ A Z FACEBOOKU (dakší rádi přijmeme a zapracujeme!!):
 

Jean-Baptiste Emmanuel Zorg: jednoznačně do hospody U sadu pod žižkovským vysílačem! Best one i've ever had...

Blanche de Rohlique: V Café Na Půl Cesty mají bezva hermoše s česnekovou kořeněnou náplní, který není nezralý, jak se často v hospodách stává. Taky mají variantu s ořechy, myslím. Nebo to byla marmeláda? Je dobrý a je taky s příběhem, ostatně jako celá tahle bájo kavárna.

 

Michal Kopecký: jak ste mohli opominout legendární hermoš v broukovi? 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.