Share |

Anketa o módě a stylu: Dave Klimek & Dominik Bura a jejich nezávislá značka "mdfkclothing"

foto: archiv mdfkclothing

mdfkclothing je malá nezávislá značka, kterou Dave Klimek & Dominik Bura začali budovat na Valašsku v létě 2012 jako reakci na neutuchající trend uniformovaných “high-fashion-za-dvacku” blogerů dotovaných masovými módními řetězci.
Začínali jako malí ilustrátoři, kteří místo plátna zvolili triko, ale řemeslo je chytlo natolik, že se do něj rozhodli pustit naplno. Není žádným tajemstvím, že ani jeden ze zakladatelů mdfk nemá „formální oděvní vzdělání“, takže se pouští do neprobádaných vod, o to víc je to však fascinuje, o to víc chtějí být preciznější.

Na příští kolekci chystají menší „odpoutání se“ od tištěných trik a mikin, ačkoliv se jich samozřejmě úplně nezbaví, tahle forma vyjádření skrz „nositelný obraz“ je to, proč do toho šli a co je tak naplňuje. Od první chvíle dbají na kvalitu a určitý eticko-ekologický standard, vyrábí pouze textil z biobavlny, kde je při celém výrobním, skladovacím i distribučním procesu vypuštěno do ovzduší asi pouze 10% skleníkových plynů co u výroby klasického trika. Stejně tak jsou jejich dodavatelé pod dohledem Fair WearFoundation, která zajišťuje férové a nezávadné podmínky pro dělníky v textilní výrobě. Celou značku aktuálně stěhují do Prahy, kde momentálně Dominik žije.

Vaše definice módy a stylu? 
Dominik: Móda je příručka, ze který se dá čerpat. Styl je naší interpretací estetických a nejspíš i životních ideálů.
Dave: Jednoduchost, minimum barev, mdfk.

Co máte nejraději na své práci? 
Dominik: Ten proces hledání sebe sama… Období před kolekcí, kdy formuluju, kdo a jaký jsem, a které emoce chci a hlavně jsem schopen v lidech probudit.
Dave: Možnost dopřávat si kreativitu a fantazii podle naší potřeby, svobodu.

Jak si dobíjíte baterky? 
Dominik: Kafe, hudba, divadlo.
Dave: Skvělou hudbou či banánem.

Co vás zaručeně potěší? 
Dominik: Úsměv.
Dave: Přísun reakcí na mdfk, nová hudba, hudba a hudba.

Co děláte proti šedi?
Dominik: Hmm. Já mám sprchový kout v ložnici. :-)
Dave: Bojuji tím, že jsem.
 
http://mdfk.eu/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.