Share |

Městský cyklista Lukáš Rejchrt: Času moc není. Co mám, věnuju kapele

"Kolo je rozhodně ten nejvhodnější způsob dopravy v rámci města."
foto: PR

Lukáš Rejchrt je svérázným intelektuálem, občasným spisovatelem a frontmanem kapely Default Players, se kterou pravidelně koncertuje a která chystá svojí první desku. Kromě toho taky rád a často cestuje po Praze na svým perfektně poladěným městským kole. Jak sám říká, je obyčejným městským cyklistou, který kolo využívá hlavně jako nejrychlejší dopravní prostředek po metropoli.
 
Jaká je podle tebe pražská cykloscéna?
Kolo je rozhodně ten nejvhodnější způsob dopravy v rámci města. Na kole můžu jet do práce Stromovkou a zaparkovat přímo v kanclu, zatimco v autě budu bezmocně popojíždět v koloně celou cestu až do do chvíle, kdy přijde čas ztratit poslední zbytek nervů zoufalou snahou zaparkovat auto co nejlbíž cílový destinaci, nebo aspoň o něco blíž, než to bylo z místa odkud jsem vyjel. Pražská cykloscéna je myslim nezastupitelná předevšim pro svou "ambasodorskou" roli.
Názorně ukazuje, že kolo jako dopravní prostředek je z mnoha důvodů tou nejrozumnější volbou a proč je běžnou součástí životního stylu obyvatel civilizovanějších metropolí.
 
Jak definuješ sám sebe jako cyklistu, jak kolo vnímáš a využíváš? 
Jsem obyčejnej městskej cyklista, kterej kolo používá apriori jako dopravní prostředek a potěšení z jízdy je pro mně spíš jen příjemnou přidanou hodnotou. Kolo mi umožňuje takovou svobodu pohybu, která mi vyhovuje. Samozřejmě mi imponuje, čeho všeho se dá s kolem dosáhnout, třeba v podání takovejch střelců jako je Michal Mároši nebo některejch riderů na fixkách, to jsou pro mně true heroes a baví mě s takovejma lidma v rámci svý profese spolupracovat, ale já zůstávám nohama na zemi. Největší benefit jízdy na kole vidim v tom, že si můžu dát cestou pár piv relativně bez rizika.  Na druhou stranu je cyklistika v rámci mý zhýralý životosprávy jednou z mála činností, která mýmu tělu prospívá.
 
Na jakém kole jezdíš?
Postavil jsem si s pomocí zručnějších kamarádů takový starý žihadlo, který jezdecky vyhovuje  mýmu hospodskýmu stylu a terénu pražskejch ulic. Starej rám Favorit Sport z 60. let jsem spojil s pořádnejma ráfkama a tlustě pohodlnejma pláštěma, v zadnim kole mám náboj s třema rychlostma a torpédovou brzdou a celek dotváří poctivý anglický sedlo a klasický řídítka - vlaštovky. Celkově je moje kolo esteticky silně inspirovaný stylem starejch rat-rodů.
 
Existuje něco, co ti na kole nesmí chybět?
Po dosavadních zkušenostech určitě základní technická výbava a hlavně muj messenger bag Chrome, protože všechno důležitý, co mám u sebe, když jedu na kole, je v něm. Jako člověk živící se marketingem (smířenej s tim, že za to skončí v pekle), jsem přirozeně vybíravější v tom, čemu se dá věřit, ale tahle ikona si mě našla sama. První Chrome jsem totiž podědil od svýho americkýho spolubydlícího, kterej mě mimochodem před lety seznámil i s fenoménem fixed-gear. Je to kus s historií, kterej přes deset let vymetal ulice Chicaga, New Yorku a Prahy a mám ho dneška. Dostalo mě to ultimátní kombo funkčnosti, stylu a nezničitelnosti, a když se letos začal Chrome konečně prodávat i u nás, byla vlastně jedinym důvodem pořídit si novej, potřeba reprezentativnějšího zevnějšku. Jo a pak mi ještě nesmí chybět blatník, protože jsem minule někde ztratil ass saver, a po deštivý cestě domů, jsem vypadal jak Svěrák v Obecný škole.
 
Máš nějakou oblíbenou pražskou cyklotrasu?
Třeba ta pod Vítkovem, ta mi trošku připomíná skvělej newyorskej projekt High Line. Obecně by Praze prospěla mnohem hustější síť cyklotras. A dokud se to nezmění a dokud mezi řidičema budou převládat idioti, budu pořád nejvíc využívat hlavně chodníky, ale samozřejmě tak, abych neohrožoval chodce.
 
Na čem aktuálně pracuješ - chystáš se na nějaký koncerty s Default Players?
V naší agentuře teď máme práce nad hlavu, takže na záliby moc času nezbejvá, ale to málo co mám, věnuju hlavně kapele. Kromě toho, že teď na naše poměry docela pravidelně koncertujem - v průměru asi dvakrát za měsíc, tak hlavně makáme na naší první desce. Jsem už dost pověrčivej na to, abych tady šermoval nějakejma slibovanejma termínama, takže prostě "stay tuned".
 
Na čem bys rád pracoval, kdyby bylo víc času? 
To je dobrá otázka. Nejvíc mi asi chybí psaní. Teď myslim hlavně prózu. Po dokončení desky bych se rád zase věnoval psaní povídek, aby z toho třeba jednou mohla bejt ta knížka.
 
***
 
Chrome je láskou na celý život
Jestli hledáte značku, která ve fixie kultuře opravdu něco znamená, pak vězte, že je to právě Chrome. První taška Chrome byla ušita už před dvaceti lety v San Franciscu. V první řadě vždy stála myšlenka vytvořit kvalitní tašku pro mesíky, která bude fungovat jak nejdéle je to možné, ideálně celý život. Během těch dvaceti let na trhu tvůrci Chrome nikdy neuhli z cesty, jen postupně přidávali batohy, tašky, oblečení a boty nejen pro mesíky, ale i pro ty, kteří milují život ve městě.
 
Značku Chrome koupíte na www.funbikes.cznebo v obchodě Funbikes v Bořivojově 108, Praha 3. Otevřeno je každé úterý, středu a čtvrtek.

Otevírací hodiny: úterý: 10.00 – 19:00, středa: 14:00 – 19:00, čtvrtek: 10:00 – 19:00
 
Kontakty: info@funbikes.cz, 725 363 158
 
Funbikes na Facebooku: www.facebook.com/funbikes
text: Andrea Jandová
Lukáš Rejchrt: http://7ula.tumblr.com/
Default Players FB: https://www.facebook.com/pages/Default-Players/217744438306759
Default Players Soundcloud: https://soundcloud.com/default-players
Default Players videoklip ke skladbě Cílová skupina: https://vimeo.com/34461048


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.