Share |

"Banánovky" je takový mikroprojektík, který v pohodě zvládá jeden člověk

foto: archiv projektu

Potřebujete se přestěhovat a sháníte krabice? Můžete použít „banánovky“! Díky projektu banánová krabice stačí, když zajedete na Prahu 6 do Lužné ulice číslo 4 a můžete si jich půjčit tolik, kolik se vám jich vejde do vašeho auta. O projektu, který byl vymyšlen pro studenta, aby se naučil řízení projektu, nám něco málo prozradí Jan Lautner, který se v něm sám angažuje.  
 
Jak se zrodil nápad na banánové krabice?
Nápad vznikl tak, že jsme pro stěhování sháněli krabice a byť se v prodejnách likvidují a mělo by teoreticky být snadné se k nim dostat, byl to problém.
 
Co všechno jste pro jeho realizaci museli "fyzicky" (= reálně) udělat?
Při shánění jsme naštěstí narazili na vstřícnou paní vedoucí v jednom hypermarketu, která nám po dobu 6 měsíců přenechávala cca po 20 ks banánové krabice. Tímto způsobem jsme jich nasbírali 750 ks, a spustili půjčování.

Setkali jste se s nějakými zádrhely při zařizování této služby? Případně máte nějakou vtipnou historku z oblasti realizace?
Ne, nic vtipného kromě zapomenutých shnilých banánů nás nepotkalo. :-)

Jak získáváte stále nové a nové "banánovky", když se vám třeba stávající poškodí a jsou již nepoužitelné?
Další krabice sháníme pořád sběrem po prodejnách, ale tak jako na začátku už to bohužel nejde. Také nám nikdy nedošlo, že i banány jsou sezonní zboží a je období, kdy banány nejsou nebo absolutně minimálně a k banánovým krabicím se třeba v rozumném množství nedostaneme. V současné době nám také vozí krabice lidi, co je měli na něco již dříve a za odvoz nám je přenechávají.

Kolik lidí stojí za celým projektem? Kdo se o co stará a jak fungujete dohromady jako tým?
To celé v pohodě zvládá jeden člověk.

Kolik máte v současné době klientů?
Je složité to takto pojmenovat, ale naprosto významnou kategorií jsou antikvaristé, kteří nám dělají 60% byznysu. Díky těmto klientům krabice více „prodáváme“, protože se nám většinou nevrací, klienti si je nechávají.

Jak se o vás lidé dozvídají? Máte nějakou reklamu nebo marketingovou strategii?
Pouze jednoduché stránky www.bananovakrabice.cza svého času jsme měli reklamu na http://www.facebook.com/Bananova.krabice. Jinak nic významnějšího.
 
Jak si v praxi lidé půjčují "banánovky". Mohl byste to nějak, prosím, popsat?
Máme pravidla, velice jednoduchá a vyžadovat jejich dodržování bylo zatím zbytečné. Poškozené krabice se vrací v úplně minimální rozsahu, ale ve vztahu k množství jsme to naštěstí nemuseli řešit. Sklad máme umístěn v rámci skladových prostor ve společnosti Výstavnictví Praha na adrese Lužná 4, Praha 6. Na této adrese si od 8:00 do 17:00 můžete krabice vypůjčit.

Na stránkách projektu máte sekci "Vejde se", jak ten nápad vznikl a čí auta používáte, abyste zjistili, kolik se do jakého vejde "banánovek"? :-)
Děláme si poznámky podle lidí, co si přijedou pro krabice a vždy je to tak, že do vozidla "narvem" co se do nich vejde.
 
Kromě projektu "banánovky" máte ještě jiné, na kterých pracujete?
V této oblasti nic, samozřejmě, že nad projektem "levituje matka" společnost Výstavnictví Praha a ta má projektů více, aktuálně je možné se informovat na www.facebook.com/vystavnictvi.praha.cz
Chcete ještě něco "říct", na co jsem se nezeptala a je to dle vás důležité??? :-)
Myslím, že to je vše. „Banánovky“ je takový mikroprojektík, který jsme zadali studentovi na brigádě, aby si samostatně vyzkoušel řízení projektu a teď je to taková zábavička.
 
http://bananova-krabice7.webnode.cz/
 
 
text: Zuzana Klinková


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.