Share |

Festival Das Filmfest přesídlil do Brna

Beloved Sisters 1 Henriette Confurius Florian Stetter Hannah Herzsprung
foto: (c) Frederik Batier Bavaria Filmverleih und Produktions GmbH

Jihomoravskou metropolí bude ode dneška znít němčina – v Brně začíná devátý ročník německy mluvených filmů Das Filmfest. Až do čtvrtka 23. října budou kina Scala a Art nabízet ty nejzajímavější a cenami ověnčené filmy Německa, Rakouska a Švýcarska. Pondělní slavnostní zahájení v kině Scala zavede diváky do překvapivě cynického světa nadnárodních korporací a poradenských společností. Divácky úspěšný i kritikou ceněný snímek Čas kanibalů na půdorysu odvráceného života „bílých límečků“ nabídne širokou plejádu emocí: od černého humoru, přes závrať z lidské zvrácenosti až po nečekanou zápletku.
 
Bohatý festivalový program nabídne odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara či filmové adaptace literárních děl. Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.
 
Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.
 
První den nabídne vedle ceněného dramatu i další pohled do světa vysokých financí, tentokrát formou zpovědi bývalého investičního bankéře v dokumentu Master of the Universe. Kino Art uvede i dokument o brněnském architektonickém skvostu Vile Tugendhat či filmový portrét oscarového rakouského režiséra Michaela Hanekeho Michael H., profese: režisér. Za pozornost stojí také strhující drama Trhliny v betonu Hanekeho žáka Umuta Dağa, jehož působivé spojení ponurého filmu z ghetta a melancholické sociální balady si již odneslo řadu ocenění, či milostný příběh prolamující tabu Poslední tanec.
 
Kino Scala uvede v programu cenami ověnčenou filmovou adaptaci stejnojmenného románu Temné údolí, jež se bude za Rakousko ucházet i o Oscara, snímek na pomezí hororu a autorského filmu Dobrou, mámo čiostře sledovaný film Křížová cesta režiséra Dietricha Brüggemanna, který ukazuje dívku zmítající se mezi fundamentalistickým a striktním světem víry a životem teenagera dospívajícího v 21. století.
 
Zcela odlišný svět otevře festivalovému publiku švýcarský režisér a scenárista Men Lareida a jeho filmový debut Viktoria – o důstojnosti a chamtivostiukazující bez sentimentu a zbytečného patosu realitu prostituce. O tom, jaký byl život v rozděleném Berlíně a že útěkem na druhou stranu těžkosti zdaleka nekončily, bude návštěvníkům vyprávět snímek Západ. Odlehčení pak nabídne film Dessau Dancers vyprávějící s humorem o tom, jak se v 80. letech tančilo ve východním Německu break dance.
 
Kino Artnabídne mimo jiné německého kandidáta na Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film. Milované sestry jsou svěžím vyprávěním o mileneckém trojúhelníku, v jehož středu stojí Friedrich Schiller. I další z uváděných snímků našel inspiraci ve světě literatury, hlavním hrdinou filmu Láska šílená je tentokrát romantický básník Heinrich von Kleist, jenž společně se svou partnerkou spáchal sebevraždu.
 
Film natočený podle skutečných událostí, Akta Grüninger, vypráví příběh st. gallenského policejního kapitána, který pomáhal židovským uprchlíkům po uzavření švýcarsko-rakouských hranic v roce 1938. Další, pro většinu z nás neznámý svět otevírá divákům i film Macondo, který poutavě, ale bez klišé a předsudků vykresluje portrét muslimského chlapce žijícího v dnešním západním světě.

 
Snímek Vysněná země, který diváci uvidí ve čtvrtek v kině Art, je vyprávěním o osamělosti, touze a podvodu. Zároveň přináší znepokojivé svědectví o pouliční prostituci a jejích příčinách. Filmový debut Petry Biodiny Volpe byl v rámci Švýcarských filmových cen nominován hned v několika kategoriích, a to Nejlepší hraný film, Nejlepší scénář a Nejlepší herečka v hlavní roli.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.