Share |

Pražskými kiny bude rezonovat němčina, začíná festival Das Filmfest

foto: PR

Příběhem slavné německé myslitelky a publicistky Hannah Arendt odstartuje již tuto středu 16. října v sále kina Lucerna 8. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Skrze filmové plátno budou moci diváci nahlédnout do soudní síně, kde probíhá proces s nacistickým pohlavárem a být svědky toho, jak Hannah Arendt formuje svou kontroverzní teorii o banalitě zla, jíž se nesmazatelně zapsala do historie.
 
Až do 20. října v kinech Lucerna a Atlas nabídne DAS FILMFEST bezmála tři desítky snímků reprezentujících to nejlepší z aktuální filmové tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska. Hlavní festivalová sekce Generace Y uvede snímky přinášející výpověď o radostech i strastech života generace narozené v 80. a 90 letech, sekce DAS FILMFEST SPEZIAL představí snímky, které svým zpracováním či tématem vynikají nad ostatní, DIE DOKU již tradičně uvede výběr z aktuální dokumentární tvorby a sekce nadace DEFA přinese archivní perly z řad filmových adaptací literárních děl a festivalovou atmosféru podtrhne i přítomnost řady hostů.
 
Následně se festival na pět dní, od 23. do 27. října, přesune do brněnského kina Art. Vstupenky na festivalové snímky jsou již v prodeji ve všech festivalových kinech a jejich portálech za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Hlavními pořadateli festivalu jsou tradičně Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze.Více na www.dasfilmfest.czči www.facebook.com/dasfilmfest.
 
Úvodní festivalový den přinese ještě jednu výpověď z doby vlády nacismu a to prostřednictvím archivního snímku Jakub Lhář. Hlavní role v příběhu o naději odehrávajícím se uprostřed ghetta se s úspěchem zhostil Vlastimil Brodský. Jakub lhář je jediným snímkem společnosti DEFA, který uspěl v nominacích na Oscara.Chybět nebude ani dokumentární tvorba, v tomto případě zaměřená na život jednoho z nejvýznamnějších švýcarských tvůrců 20. století. Plných šest let pracoval režisér Erich Schmid na filmu Přesné oko Maxe Billa a jeho portrét z oblasti umění, estetiky a politiky osloví všechny, kteří chtějí životní dílo Maxe Billa chápat v kontextu s jeho životem.
 
První festivalovou pozvánkou do života generace Y bude snímek Za všechno můžou ostatní. Tento pevně spletený příběh viny a vykoupení sleduje osudy násilnického mladého zločince a jeho oběti, kteří se potkají tváří v tvář. Mladé generaci bude patřit i program následujícího dne, který zahájí film o nástrahách dospívání Stříbrný les a nezávislá moderní lovestory Love Steaks. Jedním z nejveselejších snímků festivalu je bláznivá roadmovie Noční křik, plná nočních honiček, ukradených aut a hysterických rodičů. Zklidnění pak nabídne film o lásce a o umění z prostředí vídeňského uměleckohistorického muzea Museum Hours. ­­
 
Čtvrteční večer přinese hned dva oscarové kandidáty – švýcarsko-německo-rakouský dokument More than Honey a německo-norské drama Dva životy. Cenami ověnčený film přináší mrazivou výpověď o zvůli a moci totalitních tajných služeb, o snaze uniknout vlastní minulosti a také o síle rodinných pout.
 
Na to, jak zatočit se zlovůlí moci má vlastní recept známý šprýmař Till Enšpígl, který putuje zemí, pohybuje se z jedné mezní situace do druhé, aniž by přitom ztrácel náladu, drzost či styl. Drzost a bezstarostná nálada je vlastní také hlavním protagonistům netradičního dokumentu S chutí do toho! Ten se s humorem snaží nabourat vžité společenské představy o tom, že práce šlechtí.
 
Víkendový program doplní přítomnost vzácných festivalových hostů z řad režisérů a filmových tvůrců a také originální blok krátkých filmů 300’ Shorts. U příležitosti uvedení snímku Hannah Arendt se v prostorách Goethe-Institutu koná výstava Hannah Arendt: Důvěra v lidství, která, stejně jako pražská část festivalu, potrvá až do neděle 20. října.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.