Share |

Festival Das Filmfest uvede do kin Ludvíka II. Bavorského, Hannah Arendt nebo rozpolcenou Generaci Y

foto: PR

Objevná výprava do historie, dávné i novodobé, dvůr bavorského krále Ludvíka II., soudní síň, kde probíhají procesy s nacistickými zločinci, včelí úl, vydýchaný open-office či doba volné lásky a společného vlastnictví. Všechny tyto souřadnice času a místa určují program nadcházejícího 8. ročníku festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Tematická nabídka je tradičně mnohem pestřejší: kolekce toho nejlepšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska umožní nahlédnout do života dnešní mladé generace, sledovat jejich vrcholy i pády, bezstarostnost i složité hledání sebe sama a svého místa ve společnosti.
 
DAS FILMFEST nabídne silné autorské výpovědi na téma kolaborace, rodina, zavede nás do světa umění, odhalí, jak se mění voda na peníze nebo jaké spojení existuje mezi včelami a lidmi. Sály pražských kin Lucerna a Atlas bude němčina znít od 16. do 20. října, následně se festival na pět dní, od 23. do 27. října, přesune do brněnského kina Art.
 
Slavnostní zahájení festivalu v pražském kině Lucerna, ve středu 16. října, bude patřit filmovými cenami ověnčenému snímku Hannah Arendt. Příběh německé filosofky, která vstoupila do povědomí světové veřejnosti kontroverzní sérií reportáží o procesu s nacistickým pohlavárem, která později vyšla knižně pod názvem Eichmann v Jeruzalémě, přijede divákům osobně představit režisérka Margarethe von Trotta.
 
Programovou nabídku festivalu obohatí i další filmoví tvůrci. Na jedinečnou exkurzi do vlastního soukromí osobně pozve diváky rakouský režisér a autor autobiografického dokumentu Moje žádná rodina. Celovečerní debut Paula-Juliena Roberta zaměřující se na život v největší evropské komuně byl mimo jiné oceněn Vídeňskou filmovou cenou. Svůj nejnovější snímek Silvi, který měl premiéru letos na 63. Berlinale, přijede představit německý režisér Nico Sommer. Projekce filmu Love Steaks, jenž na mnichovském filmovém festivalu jako první v historii získal prvenství ve všech čtyřech kategoriích (režie, produkce, scénář a herečtí představitelé), se zúčastní hned tři členové tvůrčího týmu v čele s režisérem Jakobem Lassem. Magický příběh Okno do létadoprovodí osobní účastí režisér Hendrik Handloegten, vyznamenaný mimo jiné cenou Grimme-Preis a cenou pro začínající režiséry Förderpreis Deutscher Film. Mnoha ocenění se dostalo i švýcarskému filmaři a zároveň ekologickému aktivistovi Markovi Rissimu, který svou tvorbu představí v rámci bloku krátkých filmů 300‘ Shorts.
 
Vstupenky na festivalové snímky jsou již v prodeji ve všech festivalových kinech a jejich portálech za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Hlavními pořadateli festivalu jsou tradičně Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze.

Více na www.dasfilmfest.czči www.facebook.com/dasfilmfest.
 
Ústředním tématem letošního ročníku je GENERACE Y. Hlavní festivalová sekce se s nadsázkou i bez příkras věnuje nastupující mladé generaci - na jedné straně ambiciózní, schopné měnit zaběhlé pořádky v rigidním světě kolem sebe, na druhé straně bojující s nalezením vlastní identity, se svými strachy a závislostmi. Právě na temnější stranu života generace Y se soustředí snímek Za všechno můžou ostatní. Vypráví příběh mladého násilníka, který dostane šanci na nový začátek. Přízni kritiky se po zásluze těší také snímek Oh Boy, který sleduje mladíka Nika, jenž se ocitl na životní křižovatce a toulá se nočním Berlínem ve snaze vypořádat se s vlastní minulostí. Putování za stíny minulosti čeká i hlavní hrdinku snímku Mrtví a živí, která se snaží dopátrat pravdy o své rodině.
 
Povzbudivější pohled nabízí nezávislá, dokumentárně laděná tragikomedie Love Steaks vyprávějící netradiční příběh rodící se lásky dvou mladých, na první pohled naprosto odlišných lidí. Láska je i tématem filmu Volný pád: Marek má slibně nastartovanou kariéru a spokojenou rodinu. Idylu naruší příchod nového kolegy, který v Markovi probudí doposud nepoznané city. Noční křik představuje oživlou noční můru rodičů, jimž zloději jedné noci ukradnou auto i se spícím potomkem. Výsledkem je divoká roadmovie plná nočních honiček a pronásledování. 
 
Rakouský film Local Heroes vykresluje na pozadí hudební soutěže kapel poutavý a pravdivý obraz osudu mladých protagonistů a jejich problémů na prahu dospělosti. Problémům s dospíváním čelí také hrdina snímku Stříbrný les, který se ve snaze uniknout monotónnosti všedního dne a nalézt své místo ve společnosti stane součástí skupiny neonacistů. Ženský pohled na problémy spjaté s dospíváním pak nabídne Loutka s Corinnou Harfouch v jedné z rolí.
 
Festivalová sekce DAS FILMFEST SPEZIAL přinese vedle zmíněné Hannah Arendt i další výjimečné životní příběhy. Zcela odlišný, ale neméně fascinující portrét nabízí německo-rakouské historické drama Ludvík II. Bavorský. Snímek sleduje osobní i veřejný život idealistického panovníka a známého mecenáše umění, od jeho nástupu na trůn až po jeho tragickou a mýty opředenou smrt. Německo-norské koprodukční drama Dva životy zpracovává příběh ženy, jež je nucena postavit se své vlastní minulosti, aby ochránila sebe i svou rodinu. Film, který nás postupně zavede zpět do doby před pádem Berlínské zdi, do éry nechvalně proslulé Stasi a tiché hrozby vynucené spolupráce, byl vyslán za Německo do nadcházejícího boje o Oscary v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený snímek.
 
Diváci se mohou těšit také na fatalistickýpříběh o druhé šanci na lásku Okno do léta anebo na snímek o lásce a umění z prostředí vídeňského Uměleckohistorického muzea Museum Hours. Lásce a hledání toho pravého partnera je zasvěcený i snímek Silvi, který sleduje osudy hrdinky, jež se po rozpadu dlouholetého manželství rozhodne zkoumat vlastní hranice a najít směr, kterým by se její nový život měl ubírat.
 
Tradičně velké divácké přízni se těší sekce DIE DOKU a i letošní výběr z aktuální dokumentární tvorby přinese mnohdy netradiční pohledy na aktuální a žhavá témata. Švýcarský koprodukční dokument More than Honey pátrá po důvodech vymírání včel a hledá odpovědi na otázku, co se stane s lidmi, když vymře druh, na jehož opylování závisí více než třetina našich potravin. More than Honeyje nejúspěšnější švýcarský dokumentární film všech dob, který byl vyznamenán četnými filmovými cenami a byl oprávněně vyslán i do bojů o Oscary.
 
Exkurzi do zákulisí miliardového obchodu s balenou vodou nabídne jiný švýcarský dokument Bottled Life. Naopak do prostředí, kde peníze nic neznamenají a kde vládne společné vlastnictví a volná láska, zavede návštěvníky snímek Moje žádná rodina. Dosud nezveřejněné archivní záběry přinášejí jedinečný pohled na život v největší evropské komuně Friedrichshofu.
 
Netradičním satiricky zpracovaným pohledem na nové náboženství dnešní doby – na práci a kariéru – je dokument S chutí do toho! V době hospodářské krize, stoupající nezaměstnanosti a klesajícího počtu pracovních míst nabourávají tvůrci ideu posvátnosti a hlubokého životního smyslu práce. Pohled na současnou generaci teenagerů, sny, touhy, naděje a první láskypřináší dokument Forever Not Alone.
 
Životu jednoho z nejvýznamnějších švýcarských tvůrců 20. století, malíře, sochaře, architekta a typografa je věnován snímek Přesné oko Maxe Billa. Zcela odlišný typ umělců, dva mladé konvencemi nespoutané hudebníky putující po Německu sleduje dokument Unplugged: Žít Guaia Guaia. Dokument Moje cesta do Olympie pak poodhalí divákům svět handicapovaných sportovců.
 
Rovněž v letošním roce otevře DAS FILMFEST archiv nadace studiaDEFA. Tentokrát dramaturgie vybrala nejlepší filmové adaptace známých literárních děl. Diváci tak mohou očekávat známý příběh Tilla Enšpígla, satiru na motivy románu známého německého spisovatele Heinricha Manna Poddaný anebo velkofilm o španělském dvorním malíři Goya. Pověstnou třešničkou na dortu pak bude Jakub Lhář, ve kterém titulní roli s velkým úspěchem ztvárnil Vlastimil Brodský. Za svůj výkon získal Stříbrného medvěda na Berlinale a snímek byl také jako jediný z filmů společnosti DEFA v roce 1977 nominován na Oscara.
 
Festivalovou novinkou je série krátkých filmů 300' Shorts. Ve třech stominutových blocích se představí nejzajímavější krátkometrážní snímky německých, rakouských a švýcarských tvůrců. Krátký film byl vždy prubířským kamenem tvůrčích schopností filmařů a zároveň žánrem mladé generace. Během pátečního večera se díky vyváženému výběru budete moci mnohokrát přesvědčit, že kvalitní film nemusí nutně mít 90 minut.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.