Share |

Matka Tereza zavítá do Anežského kláštera

foto: pořadatel akce

Již 28. srpna proběhne v prostorách Anežského kláštera premiéra představení Agnes, o životě Matky Terezy. Nepůjde však jen o lyrické opěvující dílo, inscenace nabídne k Matčině misi mezi nejchudšími i klaunský nadhled.
 
Představení se jmenuje podle Matčina původního křestního jména Agnes. Autoři totiž chtějí postihnout nejen Matku Terezu, pečující o malomocné tam, kam se noha kněze nedostane. Zkoumají život Agnes – dívky a ženy – pochybující o sobě a nakonec i o Bohu. „Přestože Matka udělala tolik dobrého, a možná právě proto, je těžké se při zpracování jejího díla vyhnout patosu,“ říká Alexej Byček, režisér inscenace. „Pro nás je kromě obrazu dobrotivé pečovatelky důležité dotknout se toho, o co nestála, aby se o tom psalo a mluvilo: její skutečné nitro, osobní myšlenky a především pochyby. To říká mnohem více o významu její práce než klasická šablona nezlomné hrdinky.“
 
Představení je pohybovým divadlem s prvky pantomimy a klaunérie. O netradiční zpracování se zasloužili absolventi Katedry pantomimy pražské HAMU Tereza Těšínská a Alexej Byček. Toto autorské duo má na svědomí již více originálních projektů, za všechny zmiňme Putování Divadla koněmVozem, kdy v létě roku 2012 dva měsíce jezdili „postaru“, bez jakýchkoli technologií, s koněm a vozem po českých krajích a hráli pouliční divadlo v místních vesnicích a městečkách.
 
Zatímco při Putování hráli o vesnickém vykořisťovateli, tentokrát chtějí připomenout potřebu pomoci bližnímu. Ukázat, že jsou zde lidé, kteří často trpí nejen fyzicky, ale i vnitřní samotou, a že se často i ti, kteří pomáhají, cítí opuštěni nebo „Bohem zapomenuti“. Jako Matka Tereza.
 
Díky podpoře pražského Magistrátu a Národní Galerie může tato „pohybová jednoaktovka“ propojit divadlo s duchovnem, mimo jiné tím, že přivádí hluboký Matčin příběh do Anežského kláštera. Jak toto spojení dopadne, se můžete přijít přesvědčit již ve středu 28. srpna.
 
 
Projekt vznikl za podpory Magistrátu Hl.m.Prahy, Nadace Život Umělce, Národní Galerie v Praze a Mime Club o.s.
 
AGNES – PREMIÉRA
Anežský klášter, Kaple sv. Barbory
Anežská 811/12, Praha 1
28.8.2013 20:00
Vstupné 100 Kč / 50 Kč pro studenty
 
Hraje   Tereza Těšínská
Režie  Alexej Byček
Light-design    Lukáš Jíra
Produkce        Mime Club o.s.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.