Share |

Nostický palác v Praze zažije filmové léto s českými filmy

foto: pořadatel akce

Ministerstvo kultury i letos pokračuje v úspěšném projektu „Otevřené ministerstvo“, kdy prostřednictvím nejrůznějších akcí otevírá své sídlo na Maltézském náměstí všem, kdož mají o kulturu a umění zájem. Z vrcholného úřadu státní správy se tak díky koncertům, výstavám či divadelním představením stává každý měsíc živý veřejný prostor plný inspirace a umění.  Po loňském úspěchu, který večerní promítání sklidilo, se i letos nádvoří barokního Nostického paláce stane letním kinem Ministerstva kultury a bude divákům od 20. do 30. srpna každý večer promítat české filmy. Zcela zdarma.
 
V programu nebudou chybět komedie, velká dramata, historické snímky i jedna velká premiéra zbrusu nového celovečerního snímku. Jelikož začátek Letního kina připadá na 45. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, bude zahájení patřit unikátnímu snímku Agniezsky Hollandové „Hořící keř“, poté dostanou prostor digitálně restaurované filmy: Jasného „Všichni dobří rodáci“, Formanovo „Hoří, má panenko“ a Vláčilova středověká romance „Marketa Lazarová“. V dalším týdnu přijdou na řadu tituly, které se dočkaly ocenění na tuzemských i zahraničních festivalech (Fimfárum, Normal), navíc se v Nostickém paláci odehraje poprvé slavnostní filmová premiéra: půjde o celovečerní dokumentární veselohru česko-amerického spisovatele a scénáristy Jana Nováka „Pušky, puky, pivo a psi“, pojednávající o životě hokejových profesionálů za socialismu. 
 
Díky technologii mobilního kina vznikne v kulisách historického paláce v centru Prahy moderní kino, jehož návštěvníkům se dostane kvalitní podívané navíc v romantickém prostředí pod širým nebem.
 
Za celým projektem stojí Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kinematografie a Národní filmový archiv. Spolupořadatelem je společnost Cinema Time, která v loňském roce Cinema Time realizovala například sérii třiceti pěti letních filmových projekcí napříč Ústeckým krajem. Je také provozovatelem Pardubického letního kina, které se za sedm ročníků stalo nejnavštěvovanější prázdninovou akcí regionu, jelikož na ni denně zavítalo přes tisíc filmových fanoušků. Společnost Cinema Time dlouhodobě provozuje první letištní kino v Evropě, otevřené v roce 2011 na mezinárodním Letišti Václava Havla Praha.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.