Share |

Filmový festival Kino Liberec chce znovunastartovat život na Pražské ulici v Liberci

foto: pořadatel akce

V Liberci  je momentálně největší zastoupení obchodní plochy na jednoho obyvatele v České republice. Tato situace nastala díky výstavbě obchodních domů, které svými dispozicemi a různorodostí jejich sortimentu omezují schopnost uplatnění malých tradičních obchodů v centru města. Touto situací trpí v současné době i jedna z nejznámějších ulic centra Liberce, Pražská ulice. 

Kdysi hlavní obchodní tepna, která byla schopná poskytnout 
různorodý výběr obchodů, kaváren a restaurací dnes trpí právě na 
úkor obchodních center a pomalu vyhořívá. Přestává fungovat jako nákupní ulice, na které se koncentroval pohyb obyvatelů Liberce. 
Místo  toho začíná fungovat jako spojnice mezi dvěma obchodními domy. Jedním na Šaldově náměstí a druhým na Soudenném náměstí. 
 
Proto už se delší dobu vede diskuze o znovuoživení této ulice, o navrácení 
obyvatelů z nákupních center do centra města.  Pokud  už  Pražská  ulice  není  místem nakupování,  tak  čím tedy je, nebo spíš má být? Jak navrátit život zpátky do města?  
 
Všechno potřebuje svůj čas a každé narušené prostředí si dříve či později najde 
svojí ztracenou rovnováhu. Jisté je, že Pražská ulice už nikdy nebude tím, čím byla za starých časů. 

Její nová funkce se časem vyprofiluje v závislosti na pružnosti a 
kreativitě majitelů obchodů, místních drobných podnikatelů, ale také poptávkou 
obyvatel Liberce. 
 
Jako  architekti  vnímáme  hodnotu  místa,  ve  kterém  žijeme,  kde  pracujeme,  a  které nám není lhostejné. Pokud právě teď stojíme na prahu nové budoucnosti 
libereckého centra, chtěli bychom využít této chvíle k nasměrování budoucího 
vývoje správným směrem. Liberec za poslední dvě desetiletí ztratil mnoho ze 
svého výstavního lesku, ale  i  absolutní  destrukce  vnitřních  městských  urbanistických  vazeb  může být začátkem něčeho lepšího. O moc horší už to být nemůže. Nyní je čas najít nová, aktuální témata městského centra, dát lidem opět důvod tady žít. 
 
Tři… dva… jedna… START!

Jednou se začít musí. Rozhodli jsme se uspořádat městský filmový festival Kino Liberec. Myšlenka a celý koncept projektu  vznikl  v našem  ateliéru  Mjölk. Akce  je  první vlaštovkou mezi pokusy o znovunastartování života na Pražské ulici. Jde o to, aby si všichni uvědomili, že obraz prostoru, ve kterém žijeme, je obrazem i nás samotných. Nezájem není argumentovat. Kdo nic nedělá, všechno pokazí. 

Ve  spolupráci  s  místními  podnikateli  "veterány  ulice"  společně  vytvoříme  malý  filmový  projekt.  Každý z třech vybraných obchodů bude mít pod záštitou jedno filmové plátno natažené nad Pražskou ulicí. S využitím terénní různorodosti vznikne vlastně takové letní multikino. Jednotlivé "stage" budou různě tematicky profilované a každý si přijde na své.   
 
Festival se bude konat od pátého do sedmého září a během tří dnů nabídne téměř 
dvě desítky filmových lahůdek. 

Patnáct filmových příběhů, které se odehrají přímo na ulici. Diváci nemusejí chodit do kina, ale stačí, když přijdou na Pražskou.  
Vstupné není, občerstvení zajištěno.
 
Na začátek potřebujeme palivo…

Na festival jsme se snažili sehnat sponzory, kteří by nám mohli poskytnout finance, nebo pomoci jiným způsobem. Spozoringem  pomohli  překvapivě nejenom místní podnikatelé, ale také větší firmy z jiných regionů, kterým se podpora akce zdála být zajímavou PR. 
Kromě  klasického  sponzoringu  jsme  se  rozhodli  vyzkoušet také formu financování zvanou crowdfounging. V Čechách existuje webový portál hithit.cz, který pomáhá začínajícím kreativním projektům. Pomoc je jednoduchá. Vložíte na stránky projekt, který chcete realizovat a uvedete částku, kterou na realizaci potřebujete. Potom se snažíte oslovit co nejvíce potencionálních dárců, kteří by na projekt mohli přispět. Celá akce trvá 45 dní. Buď se vám peníze podaří v termínu vybrat, nebo po skončení lhůty automaticky odejdou zpět těm, kdo peníze darovali. 
 
První  ročník je pro nás zkouškou. Pokusem, zda se dá taková věc v Liberci udělat, ale také jestli je o kulturu ve městě vůbec zájem. Pokud bude letošní test interakce úspěšný, plánujeme na příští rok festival s širšími přesahy a s větší mírou zapojení veřejnosti, města i místních obchodníků.   
 
Základní údaje o akci:
Termín: 5. – 7. 9. 2013
Místo: Liberec, Pražská ulice
Čas konání: vždy večer od 20:30
Webové stránky: www.kinoliberec.cz
 
 
Program akce:
 
5.9.       
FRYČ
20:30 Divoká stvoření jižních krajin
ROXY
20.30 Pátrání po Sugarmanovi 
ATELIER
20.30 Black Dynamit
 
6.9.
FRYČ
20:30   Alois Nebel
22.00   Annie Leibovitz: Život objektivem
ROXY
20:30   Control
22.00 Šmejdi
 
ATELIER
20:30 Jmenuji se Oliver Tate
22.00 Lovci hlav
 
7.9.
FRYČ
20:30   Děcka jsou v pohodě
22.00  Skici Franka Gehryho

ROXY
20.30 Jak se vaří dějiny
22.00 Občan Havel
 
ATELIER
20.30   Holy Motors
22.00  Andělský podíl
 
Partneři akce:Statutární město Liberec, Fryčovo knihkupectví a antikvariát, Roxy, Atelier, Hairy Bakers, Hit Hit, Two designers
 
Sponzoři: Teplárna Liberec, a.s., Made group, a.s., Sundisks.r.o., Geoprint s.r.o., Kreidezeit přírodní barvy, Zámecký pivovar Frýdlant, Celtima s.r.o.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.