Share |

Kanibalové z Německa odstartují v kině Lucerna Das Filmfest

Grüninger 2
foto: (c) SRF Nikkol Rot

2 města, 4 kina, 9 dní a 40 celovečerních filmů – tradiční filmový festival DAS FILMFEST začíná! Slavnostní zahájení v pořadí již deváté přehlídky německy mluvené kinematografie zavede diváky do překvapivě cynického světa nadnárodních korporací a poradenských společností. Divácky úspěšný i kritikou ceněný snímek Čas kanibalů na půdorysu odvráceného života „bílých límečků“ nabídne širokou plejádu emocí: od černého humoru, přes závrať z lidské zvrácenosti až po nečekanou zápletku. Snímek ve středu 15. října ve velkém sále kina Lucerna osobně uvede autor scénáře Stefan Weigl.
 
Festival DAS FILMFEST obsadí až do neděle 19. října nejen dva sály pražské Lucerny, ale i Kino Atlas. Poté se přesune do Brna. Kina Scala a Art budou výběr toho nejlepšího z filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska hostit od pondělí 20. do čtvrtka 23. října. 
 
Hned ve středu odstartuje také jedna z nejsledovanějších sekcí letošního festivalu RETROSPEKTIVA: HANEKE představující průřez tvorbou uznávaného oscarového režiséra. Velký zájem filmových fanoušků dokládá i skutečnost, že polovina projekcí Hanekeho snímků je již vyprodaná a na tu druhou zbývají poslední lístky.
 
Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech v ceně 100 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky. Součástí festivalu jsou již tradičně oblíbená dopolední promítání pro školy. Hlavními pořadateli festivalu jsou Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.
 
Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.
 
Dalším z očekávaných filmových vrcholů úvodního dne je švýcarsko-rakouské historické drama Akta Grüninger natočené podle skutečných událostí, jež se odehrály na počátku 2. světové války. První festivalový den nabídne vedle ceněného dramatu i další pohled do světa vysokých financí, tentokrát formou zpovědi bývalého investičního bankéře v dokumentu Master of the Universe. Zejména mladšímu publiku je pak určena komedie Fakjů pane učiteli a humor nechybí ani nebývale upřímnému a přímočarému portrétu dospívající dívky, která objevuje sama sebe, s názvem Vlhká místa.
 
Čtvrtek nabídne hned několik filmových perel ze sekce DIE DOKU. Právě k takovým patří například doku-experiment Moskevské procesy, který poprvé přináší reálný pohled na to co, se odehrávalo za zavřenými dveřmi během celosvětově medializovaných soudních procesů s Pussy Riot a dalšími ruskými umělci a aktivisty. Autor kritického dokumentu Abeceda – Strach nebo láska se pro změnu zaměřuje na současné vzdělávací systémy a to, jak v dnešních generacích dětí ubíjejí kreativitu a samostatné myšlení.
 
Za pozornost stojí také velice působivý film plný síly a naděje o malém chlapci, který za války utekl z varšavského ghetta a o jeho strastiplné cestě, Bež, chlapče, běž. Odlehčení pak nabídne tragikomedie o zamotaných rodinných vztazích Rodinná horečka nebo film Dessau Dancers ukazující s humorem, jak se v 80. letech tančilo ve východním Německu break dance. Ani ve čtvrtek nebude chybět festivalový host.  Švýcarský režisér a scenárista Men Lareida představí svůj filmový debut Viktoria – o důstojnosti a chamtivosti.
 
Začátek víkendu pak bude ve znamení krátkých filmů a sekce 300’ SHORTS, která uvede hned tři bloky výběru z aktuální krátkometrážní produkce. Na své si přijdou i děti, pro které je přichystaná rodinná komedie Sputnik ukazující, jak parta malých dětí může změnit německou historii. Večer pak přijdou na řadu hned dva z divácky nejočekávanějších snímků programu – cenami ověnčené drama Křížová cesta a horor Dobrou, mámo, který osobně uvede představitelka hlavní roleSusanne Wuest. Za pozornost stojí také strhující drama Trhliny v betonu Hanekeho žáka Umuta Dağa, jehož působivé spojení ponurého filmu z ghetta a melancholické sociální balady si již odneslo řadu ocenění.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.