Share |

Electra - Jana Vrána přichází z vesmíru

foto: pořadatel akce

Vycházející hvězdy české umělecké scény se již podruhé spojí v projektu jehož tématem je vesmír. Ve středu 13. listopadu se jako součást mezinárodní výstavy knih s taneční a hudební tematikou Book Me odehraje Electra, tragikomická multimediální show tanečnice, performerky a choreografky Jany Vrány a hudebníka Lukáše Bayera. Na tvorbě programu se dále podílí například šperkařka Dana Bezděková nebo studio Lunchmeat. Jeviště tak vyplní tanec, zpěv, mluvené slovo, projekce, audio, vizuál i ticho.
 
Cílem představení je podle tvůrců prozkoumat to, co nemůžeme vidět, na co si nemůžeme sáhnout a na co neznáme odpověď. Jeho středobodem je vesmírná bytost Electra. "Na počátku stál nápad ztvárnit bytost, která pochází z jiné galaxie. Bylo jisté, že využiji tanec, kostým a hudbu - cítila jsem ale potřebu představení rozšířit také o jiné žánry, a proto jsem přizvala další umělce. Každý z nás pracuje se sobě vlastním nástrojem, ať je to tělo, mluvené slovo, hudba nebo projekce. Všechny tyto složky se vedle sebe na jevišti nenásilně propojují," popisuje vznik konceptu Jana Vrána.
 
"Taneční produkce se nesla na zvukové vlně elektronické i akustické hudby oscilující mezi žánry dark industrial, minimal či drum’n’bass. Z efektů prostorových projekcí a z futuristického designu kostýmu tanečnice se odrážela ledovost černobílé atmosféry Čapkových sci-fi románů a novel. Tanečnice svými šperky jako by podtrhávala onu výjimečnost doby formování umělecké avantgardy tehdejšího modernismu, pro kterou byl vesmír opravdu ještě stále jen pohádkovou představou.
 
Tanec a pohyb nelze označit jinak než jako rytmicko-plastický. Přelívá se ve vlnách, křivkách, spirálách do různých geometrických linií, rovin a úrovní se stejnou dávkou magičnosti, s jakou se tančí na party o dvě podlaží níže. Před očima publika se navíc rozvíjelo to, co žádní vědci nemohou opravdu zodpovědně doložit, ale dokážou spočítat, což na někoho může působit jako patrně ta největší záhada."
 
Zuzana Smugalová, Taneční aktuality - psáno z premiéry 12. 6. 2014
 
Představení Electra se odehraje 13. listopadu ve 20:00 v Experimentálním prostoru NoD a naváže na mezinárodní výstavu Book Me pořádanou nakladatelstvím Akademie múzických umění tamtéž. Ta je v letošním roce zaměřená na hudbu a tanec a bude zde možné nalézt více než 400 českých i zahraničních titulů o teorii, historii, interpretaci, staré, klasické i současné hudby a tance. Výstava se koná ve dnech 12. – 14. listopadu.
 
Vstupenky na představení je možné zakoupit na webu GoOut.cz nebo přímo v prostorách kavárny NoD každý všední den 16:00 - 20:00. 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.