Share |

Sci-fi Solaris vychází jako nezkrácená audiokniha

foto: PR

V těchto dnech vstupuje do prodeje nové zpracování nesmrtelné sci-fi Solaris, polského spisovatele 20. století, filozofa a futurologa, Stanisława Lema. Lem, jehož dílo zásadně ovlivnilo světovou sci-fi literaturu, ve svých knihách spojuje vášeň pro technologie a sci-fi prostředí, obé však ustupuje filozofickým otázkám, které jsou nosnou linkou jeho díla, což jej činí stále aktuálním. Kniha Solaris patří k jeho vrcholným dílům a byla přeložena do 27 jazyků. Nezkrácená audiokniha o délce 9 hodin představuje na české zvukové scéně naprosté novum!
 
Nové zpracování nesmrtelné sci-fi o vědecké stanici Solaris, které v těchto dnech vstupuje jako CD na pulty obchodů, je hluboké, atmosférické a plné významů. Co se stalo na vědecké stanici, která se vznáší nad planetou zcela pokrytou tajemným oceánem? Proč je stanice v dezolátním stavu a všichni se chovají jako šílení? Oceán vykazuje známky abnormální inteligence, a zatímco se Dr. Kelvin snaží rozkrýt příčinu podivného chování zbylé posádky, tajemná síla planety se pomalu vkrádá i do jeho mysli…
 
Text příběhu o planetě pokryté nevyzpytatelným oceánem citlivě dokreslují rozsáhlé ambientní plochy, zvukové efekty a melodie z dílny studia Needles. „Chtěli jsme vytvořit minimalistické, a přitom velmi sugestivní hudební dílo, které by nenásilnou formou doplňovalo sílu mluveného slova,“ říkají zástupci mladého zvukařského studia Needles, jež je rovněž autorem neotřelé koncepce celé nahrávky.Kniha Solaris pro nás byla po několik měsíců mantrou, kterou jsme si dokola opakovali. Snažili jsme se vytvořit syntetizované prostředí, ve kterém by hlavní hrdina dokázal na Solaris žít, pohybovat se a přemýšlet, a to vše jen za pomoci syntetizátorů, samplů a externích nahrávek – zkráceně řečeno, za pomoci zvuku,“ dodávají. Za hutnou atmosférou audioknihy stojí měsíce rekonstrukce a citlivé zvukařské práce. O sugestivním výsledném vyznění se můžete přesvědčit v ukázce: bit.ly/solaris_ukazka
 
Nadstandardně pojatá nahrávka, která vychází v edici Načteno vydavatelství Tympanum, je zároveň i jedinečným setkáním napříč generacemi. Tvůrci se totiž rozhodli k původní nahrávce namluvené roku 1995 Richardem Honzovičem přizvat jeho dceru Renatu Volfovou. „Ač se může zdát, že by bylo lepší namluvit celou knihu znova, věděli jsme, že Honzovičův barvitý hlas, i přes stáří původní nahrávky, je pro odvyprávění příběhu na stanici Solaris ten pravý,“ říkají zástupci mladého zvukařského studia Needles. Vznikl tak dialog, v němž se oba oblíbení hlasatelé spojili po téměř deseti letech od Honzovičovy smrti. Opětovné setkání s otcem, který ji podle jejích slov pro život naučil „číst o řádek napřed“, hluboce zapůsobilo také na Renatu Volfovou, která po Honzovičově vzoru zasvětila velkou část svého života rozhlasu. „Tátu bavilo mluvit, tak jako mne. Několik společných chvil, co jsme spolu měli za mikrofonem, bylo radostí. Sdíleli jsme v těch chvílích i stejná gesta. Opětovné setkání s mým otcem, ač pouze virtuální, bylo pro mne velkou ctí.
 
Skrytý příběh za sebou má i ilustrace na obalu CD. Jedná se o výsek z projektu Sembion (2004) od vizuálního česko-argentinského aktivisty Federica Díaze, který mimo jiné v roce 2010 reprezentoval české umění na Světové výstavě EXPO v Šanghaji a v současné době vede Ateliér supermédií na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. V Díazově práci vznikají softwarovou analýzou syntaxe řeči tvary, které jsou pomocí dynamických vzorců následně převedeny do vizuální formy. Krajina na obalu CD je až nápadně podobná útvarům v oceánu planety Solaris.
 
www.needles.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.