Share |

9. ročník slavnostního vyhlášení Cen Velkého bratra proběhne v kině Bio Oko

foto: pořadatel akce

Big Brother Awards neboli Ceny Velkého bratra jsou anticeny pro nejvlezlejší firmy, úřady či technologie. Vedle sedmi anticen se udílí i pozitivní cenu těm, kdo se v minulém roce nejvíce zasadili za propagaci ochrany soukromí nebo aktivně vystoupili proti jeho narušovatelům. Ceny Velkého Bratra (Big Brother Awards), nazvané podle postavy z románu „1984“ od George Orwella, se udílejí v řadě zemí světa. Poprvé se vyhlášení konalo ve Velké Británii v roce 1999. V České republice předávalo občanské sdružení Iuridicum Remedium (IuRe) ceny poprvé 28. října 2005 v Divadle Na zábradlí. Od té doby udílí ceny pravidelně každý rok. Letos se udílení těchto cen koná ve čtvrtek 16. 1. 2014 v pražském kině Bio Oko od 18:30.
 
Stále se rozvíjející technologie prodlužují prsty slídilů, kteří s chutí zasahují do našeho soukromí - sledují nás kamerami, monitorují naší elektronickou komunikaci, shromažďují naše data v databázích nebo si dělají zálusk na analýzu naší DNA. I na první pohled neškodné věci, které nám zdánlivě zjednodušují život nebo zajišťují naši bezpečnost, mohou ohrožovat naše soukromí a tím i omezovat naši svobodu.
 
Pořádáním soutěže a dalšími osvětovými aktivitami se IuRe zasazuje o to, aby právo jednotlivce na ochranu soukromí garantované listinou základních práv a svobod bylo respektováno jako jedna ze základních hodnot demokratické společnosti, kterou je třeba aktivně chránit i v době, kdy se mnoha lidem zdá boj za jeho záchranu již ztracený. Veřejným poukazováním na úřady, firmy a jednotlivce, kteří nám toto právo narušují, se otevírá diskuse, aktivizuje veřejnost a vytvoáří prostředí, ve kterém slídilství neprojde nepovšimnuto.
 
https://www.facebook.com/Ceny.Velkeho.bratra.CR
http://www.biooko.net/cz/film/6311/Ceny-velkeho-bratra/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.