Share |

Jiný pohled na Írán nabídne divákům v lednu třetí ročník Festivalu íránských filmů

Parviz
foto: pořadatel akce

Více než dvě desítky snímků sbírající ocenění napříč mezinárodními filmovými festivaly po celém světě, nové festivalové sekce, významní hosté – Festival íránských filmů se ve svém třetím roce rozrůstá nejen dramaturgicky, ale i rozsahem. Po dvou úspěšných ročnících, mapujících zajímavou historii íránské kinematografie, se letošní dramaturgie zaměří na výběr ze současné filmové tvorby. Pod názvem „Írán: Jiný pohled“ předvede od 8. do 12. ledna řadu cenami ověnčených snímků etablovaných a mezinárodně respektovaných tvůrců. Nově si budou moci filmoví nadšenci vychutnat aktuální íránskou kinematografii nejen na plátnech kina Světozor, ale také v prostorách Bio Oko.
 
Jednou z dalších novinek nadcházejícího ročníku je také soutěžní sekce. „Letos poprvé bude hlavní částí festivalu soutěžní sekce, ve které promítneme sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Udělovat budeme Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie,“ říká Kaveh Daneshmand, zakladatel a umělecký ředitel Festivalu íránských filmů. Vedle Soutěžní sekce představí festival tradiční sekci Dokumentárních a Sekci krátkých filmů. V jejich rámci bude promítnuto přes deset snímků, z nichž většina již prošla festivaly v Rotterdamu, Cannes, Clermont-Ferrand, Pusanu, Locarnu či prestižním Berlinále.
 
Předprodej vstupenek v ceně 100,- Kč bude zahájen v sobotu 21. prosince na www.kinosvetozor.cz či prostřednictvím stránek festivalu. Více informací na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz a www.biooko.net.
 
Soutěžní sekce představí divákům řadu mezinárodně ceněných snímků v čele s filmem Parvíz režiséra Majida Barzegara. Snímek sleduje muže, který je v 50 letech donucen se osamostatnit poté, co se jeho otec rozhodne znovu oženit. S náhlou změnou se nedokáže vyrovnat a v boji proti domnělé křivdě podniká šokující kroky. Parvíz patří k divácky nejúspěšnějším současným íránským snímkům a zároveň si odnesl i mnohá filmová ocenění včetně Ceny poroty z festivalu v San Sebastianu. Za pozornost stojí také drama Zasněžené sosny, celovečerní režisérský debut Paymana Moaadiho. Kromě divácké ceny, kterou si odnesl z největšího a nejstaršího íránského filmového festivalu zaujal mimo jiné na Berlinále, kde představitel hlavní role získal za svůj výkon Stříbrného medvěda.
 
Z programu diváky jistě zaujme také film Manželství pana Mahmoudího režiséra Rouhollaha Hejaziho o tom, co může rozpoutat návštěva dvou mladých a pokrokových příbuzných ve zdánlivě klidné, usedlé a tradiční rodině. Debut režiséra Ali AhmadzadehaVečírek u Kami pak přináší zcela nekonvenční pohled na život teheránské mládeže z vyšších vrstev.
 
Diváci se mohou těšit také na dvě mimosoutěžní projekce celovečerních filmů, včetně Skromného pohoštění Maniho Haghighiho. Skromné pohoštění je Maniho nejúspěšnějším filmem a je velkým odklonem od tradičního obrazu íránské kinematografie.
 
Program doplní Perská noc plná íránské hudby, tance a pochoutek v 360° bar & lounge pražského hotelu Fusion a seminář Dějiny íránské kinematografie, vedený Vierou Langerovou.
 
Standardně budou všechny filmy s českými i anglickými titulky, budou tak přístupné i anglicky mluvícím divákům.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.