Share |

Držitel Oscara za celoživotní dílo Ennio Morricone hraje v neděli 9.2. v Praze

foto: pořadatel akce

Legenda na poli filmové hudby, držitel Oscara za celoživotní dílo a autor kultovních melodií z klasických westernů Ennio Morricone přijede v únoru 2014 do Prahy.

Jeden z největších hudebních skladatelů současnosti, trojnásobný držitel ceny Grammy, držitel ceny Oscar za celoživotní dílo, autor několika písní k filmům Kill Bill, Hanebný pancharti či Nespoutaný Django, hudby k legendárním westernům Tenkrát na západě nebo Hodný, zlý a ošklivý Ennio Morricone přijíždí ohromit Českou republiku. Symfonický orchestr pod jeho vedením odehraje strhující koncert 9. února 2014 v pražské O2 aréně.

Ennio Morricone se narodil 10. listopadu 1928 v italském hlavním městě Římě. K hudbě ho přivedl jeho otec Mario Morricone, respektovaný profesionální trumpetista. Ennio Morricone napsal své první skladby již ve svých šesti letech, což předurčovalo jeho velkou skladatelskou budoucnost. V devíti letech nastoupil na prestižní Národní akademii svaté Cecílie v Římě, jednu z nejstarších hudebně vzdělávacích institucí na světě s tradicí sahající do roku 1585, kde vystudoval hru na trumpetu. Následně absolvoval konzervatoř, kde postupně získal diplom za studium hry na trumpetu a skladbu pod vedením profesora a slavného italského skladatele Goffreda Petrassiho. V té době Morricone přijal nabídku práce skladatele pro italskou veřejnoprávní televizi a rozhlas. Na této pozici však nevydržel dlouho. Přesněji řečeno jediný den. Morriconemu se nelíbilo vnitřní nařízení, které zakazovalo používání hudby zaměstnanců stanice. V té době se již věnoval vlastní tvorbě. Jeho debutem na poli filmové hudby byl snímek The Fascist režiséra Luciana Salceho.

Je bez debat, že v únoru 2014 přijede do pražské O2 arény koncertovat nejplodnější a nejúspěšnější skladatel filmové hudby v historii světové kinematografie. Ennio Morricone je jediný hudební skladatel, který obdržel prestižní ocenění Oscar za celoživotní dílo a přínos kinematografii. Je trojnásobným držitelem ceny Grammy, dvou cen Zlatý glóbus, pětkrát získal cenu BAFTA, sedmkrát cenu David di Donatello a to je jen krátký výčet z celkového seznamu jeho ocenění. V roce 2009 mu dokonce francouzský prezident Nikolas Sarkozy udělil prestižní státní ocenění cti. Morriconeho dílo je známé především díky kultovním westernům režiséra Sergia Leoneho. Nezapomenutelná je hudba k filmu Hodný, zlý a ošklivý s Clintem Eastwoodem, stejně jako legendární melodie k filmu Tenkrát na západě, z kterých dodnes divákům mrazí v zádech. Ennio Morricone složil hudbu k více než pěti stovkám filmů a seriálů. Všichni jistě dobře znají jeho melodie k filmu Profesionál s J. P. Belmondem v hlavní roli. Je autorem slavných skladeb z televizního seriálu Chobotnice, který je českému diváku velmi dobře známý. Skladby Ennia Morriconeho mohou filmoví fanoušci naleznout i na soundtracích oblíbeného režiséra Quentina Tarantina, který je použil ve svých snímcích Kill Bill, Hanebný pancharti nebo v kasovním trháku Nespoutaný Django.

Nejnovějším přírůstkem do Morriconeho sbírky cen je cena Evropské filmové akademie EFA, kterou obdržel za hudbu k filmu Nejvyšší nabídka, jenž měl premiéru v létě 2013 a jehož závěr se odehrává v české metropoli Praze. Dá se tedy bez nadsázky říci, že do České republiky přijíždí tento italský velikán v té nejlepší formě.

Na svém koncertě, který se odehraje v pražské O2 aréně 9. února 2014, bude Ennio Morricone dirigovat plnohodnotný symfonický orchestr, který zahraje to nejlepší z mistrovy padesátileté tvorby. Další exkluzivitou pražského koncertu bude přítomnost téměř osmi desítek sboristů. Po koncertech v Los Angeles, Moskvě, Kyjevě, Santiagu de Chile, Paříži a Sofii v rámci současné světové tour to bude historicky druhá koncertní zastávka tohoto umělce v České republice. Jeho první vystoupení byly součástí festivalu Prague Proms v roce 2011 v pražském Obecním domě. Tento koncert byl téměř okamžitě beznadějně vyprodán, a to i přesto, že vstupenky stály okolo pěti tisíc korun. Lístky na koncert v únoru 2014 v O2 aréně jsou již v prodeji v síti SazkaTicket za velmi příznivou cenu od 1.190 Kč. Vstupenka na tuto výjimečnou kulturní událost je jistě zajímavým tipem na vánoční dárek. Tento koncert by si jistě neměl nechat ujít žádný fanoušek nejen filmové hudby už jen z toho důvodu, že se jedná o jedno z posledních tour této žijící legendy světové hudby. Česká televize na svém novém kanále ČT Art uvede 10. 12. 2013 od 21:20 hodin dokumentární film Morricone conducts Morricone, ve kterém sám maestro promluví o svých nejslavnějších dílech.
 
Odkaz na video z filmu Tenkrát na Západě: http://youtu.be/2s0-wbXC3pQ
Odkaz na video z filmu Profesionál: http://youtu.be/9DSzGQVTTRs
Odkaz na video z Tarantinova filmu Nespoutaný Django: http://youtu.be/U-NVJog4vr4
Odkaz na video předávání ceny Oscar za celoživotní dílo: http://vimeo.com/42194439


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.