Share |

Gin OMG z lihovaru Žufánek. Vymazlený, bylinkami bohatý a rukodělně destilovaný

foto: archiv lihovaru Žufánek

Stejně, jako kdysi lihovar Žufánek nastartoval "revoluci" s prvními poctivými destilovanými absinty, které se do té doby v Česku míchali pouze z lihu, aromat a barvítek, podobným způsobem chtěli napravit i český gin. Ten se totiž v Česku nedestiluje, ale pouze se míchá za studena z lihu a olejů.

Výroba OMG je téměř identická s destilací absintu - do nejkvalitnějšího velejemného lihu se naloží v odlišný čas odlišné byliny, celkem je jich 16. Jedna skupina se maceruje kupříkladu 48 hodin, druhá 12 hodin a třetí se dává těsně před destilací. Celá ta směsici se velice pomalu destiluje, na jeden zátah je možné vyrobit 100 litrů. Aromatické složky tak bohatého a komplexního ginu jsou křehké, musí se s nimi pracovat velice opatrně. Kdyby se pospíchalo, tak by se většina aromatických složek slila do jedné, nepodařené. Je důležité si totiž uvědomit, že drtivá většina ginů je vyrobena destilací kolem 7 bylin.

Název OMG napadl jeho výrobce v lihovaru Žufánek téměř okamžitě, a to nejen po prvním doušku prvního vypáleného litru. :))

V první prémiové šarži bylo vyrobeno 1200 litrů, destilace proběhla v prvních 14 dnech října 2013. Mezi signaturní byliny patří speciální africký druh pepře s poetickým názvem grains of paradise a cubebový pepř. Českou republiku zastupuje květ našeho národního stromu, lípy srdčité. Ten byl letos nasbírán speciálně právě pro tento produkt.

 

www.zufanek.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.