Share |

Proč je dobře, že Bonus vyhrál Apollo?

Příběh sovího vlka s černým kuřetem, tvořícím v jeho lebce
foto Tomáš Martinek

Bonus má cenu Apollo a Luciáš vám nabízí krátké zamyšlení.
 
Na každý z desek je Bonus na úplně jiný úrovni vývoje. Zpravidla vyšší. A nejedná se jen o zdokonalování projevu, oceněníhodný je především progres ve zdokonalování sdělení. Jenže ani na wikipedii se nedozvíš, kde končí Bonus, a kde začíná Bourek. Dost možná to ani jeden z nich neví, víš jak, oba jsou divní a divní lidé jsou zpravidla komplikovanější - ale i zábavnější - než ti nedivní.
 
Bonus a Bourek. Bratři v triku. Jejich svět jakoby neměl pravidla, přesto v něm nevládla úplná anarchie. Vždyť třetí do party, Martin Tvrdý, je šťastným otcem. Poznáš to, když ti Martin Hůla na počkání vypráví příběhy, ze kterých to i bez výraznýho zapojení empatie, poznáš. Vycítíš. Jako, že tvrdý není zas až tak tvrdý. V textech je Bonus čas od času nemálo egocentrický, při reálným setkání s Bourkem nic podobnýho necítíš. Jen, při pohledu na jeho pokérovaný ruce, nohy, snad i uši, při pohledu skrz jeho pokérovanou duši prokletýho rebela, musíš uhýbat fotonový záři dojmů, no, ale s Bonusem to nic nedělá. A když otevře pusu, zjistíš, že vůbec není ovcí. To spíš vlkem. A když ho budeš chvíli poslouchat, zjistíš, že takovým vlkem se sovím rozumem, co ví toho hodně nejen na rappera, ale i na člověka. Kdyby to neznělo tak perverzně, dalo by se říct, že v něm vidíš renesančního nadčlověka.
 
No a vidíš, kritici mu vyčítají všechno, od angažovanosti po ráčkování, stoupenci samozřejmě stejný všechno adorují. Kritici tvrdí, že by si bývaly více podobných ocenění jako Apollo zasloužily Bourkovy minulý projekty Emems či Sporto, stoupenci zase oponují, že se zmíněný nedá vůbec porovnávat. No, ale většině lidí je Bonus tak nějak jedno.
 
Chceš poselství na závěr? Kolem světlonoše Bonuse dnes obíhají tři tělesa - stoupenci, kritici a nezájem. Nezbývá než doufat, že mise Apollo zlou planetu nezájmu a lhostejnosti nadobro, pro dobro českého kulturního vesmíru, zničí. Byla by to krása nesmírná. I když, dost možná až nechutně lepkavej happy-end. Vlastně je dobře, že řeč, kterou promlouvá vůdce smečky, neovládá úplně každý. Že jí neporozumí úplně každý. Ale stejně by se mělo o tom sovím vlkovi ve společnosti víc mluvit, to mi nevymluvíš.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.