Share |

Bonus: Pít jsem přestal v devatenácti

Povídání o straight edge se stoupencem straight edge
Bonus
Starcastic Records

Bonus je frajer, kterej získal cenu hudebních kritiků Apollo. Bonus je frajer, kterej je straight edge. Ale co je to vlastně straight edge? Zachovejme si protišední krédo i tentokráte a nebavme se jen o hudebních cenách, bavme se raději o kultuře, totiž subkultuře. 
 
Lidé se sdružují do subkultur, které ty aktivně sleduješ. Svými texty jsi přispěl do knih "Zde jsou psi" a "Kmeny".
 
Do "Psů" jsem psal o třech kapelách, do "Kmenů" zase o straight edge.
 
Výčet co je a co není straight edge se snaží mapovat tuzemská verze wikipedie. Ale existuje v Česku vůbec ucelená komunita straight edge?
 
Udělali jsme sto triček "Straight edge Praha" a prodali jsme jich zatim deset, tak nevím (smích).
 
Odkdy jsi straight edge?
 
Pít jsem přestal v devatenácti, kdy jsem se vůbec poprvý tak nějak vyčistil. Vydrželo mi to pět let. V tý době byla straight edge scéna silnější, teď je spíš na ústupu. Já jsem ke straight edge našel cestu před nějakýma šesti rokama, kdy jsem si začal plně uvědomovat ten obsah, postoj, program celého hnutí.
 
Straight edge na mne od první chvíle působí jako potomek východních náboženství. 
 
Něco do sebe to spojení má. Osvobození skrz disciplínu.
 
Opravdu je cílem celého hnutí vnitřní svoboda, nezávislost?
 
Určitě, ale je otázkou co je straight edge, co už ne. Je závislost na internetu proviněním se proti straight edge myšlení? To je otázka. Kdybys takhle chvíli pokračoval, nabere to komický obrátky.
 
A nemají příslušníci straight edge tendence považovat se za elitu? Tím, že se oprostí od všeho, klíčí přece v každém egu pýcha.
 
Nebezpečí elitářskýho postoje tam určitě je, ale zatím mám spíš pocit, že je tomu přesně naopak, že se elitářsky chovají lidi, co straight edge nerozumí. Funguje tam nadřazenost normálnosti a majority.
 
Jak velký problém je být v dnešní době straight edge?
 
U chlastu je to problém. Jednak ti to dávají přibuzní a okolí sežrat, navíc nealko je zpravidla dražší než alkohol. Na stranu druhou, aktuální stav věci tě učí k toleranci. Toleruju, že někdo pije, protože chci, aby toleroval mojí abstinenci. Když o tom teď přemejšlím, příde mi absurdní, že se o tom vůbec musíme bavit a zdůrazňovat to. Tolerance by měla bejt automatická.
(Poznámka redakce: 27. 1. vystupuje Bonus na party Clash! v Chapeau Rouge.)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.