Share |

Cenu Apollo má Bonus. Jak se to stalo?

Bonus s cenou / foto Tomáš Martinek

Nové hudební ceny znají vítěze: Cenu kritiky má Bonus. Jak celá věc probíhala?
Ceny Apollo jsou nové a fungují jinak než "konkurenční" Andělé či další nový počin, ceny Vinyla. Udělují je hudební novináři, s tím, že se hlasuje nejen o muzice, ale i o porotě samotné.
Před mnoha měsíci se novináři Tomáš Tenkrát, Marek Gregor, Pavel Kučera a další kritici rozhodli, že se jim situace s hudebními cenami nelíbí natolik, že si udělají ceny nové. Po řadě jednání vykrystalizoval model podobný britským cenám Mercury. To znamená: Z celé věci vyjde jeden vítěz, nejlepší album roku. Neoceňují se tedy například obaly desek nebo koncerty, trochu v pozadí je třeba práce textařů a producentů, ale to je součástí stanov a zamezuje to jistému drobení tohoto ocenění.
Autoři cen obeslali mailem širokou obec hudebních novinářů. Ti měli nominovat jak dobrou hudbu, tak úzkou porotu. Tento desetičlenný orgán, ve kterém jsme k naší potěše měli nakonec dva zástupce, pak na základě nominací vybere jediného vítěze.
 
RÁNO
V den předávání cen se tedy sešlo deset nominovaných novinářů a z alb, pro která se nejvíc hlasovalo v 1. kole, vybírali vítěze. Dlouze se diskutovalo o tom, co všechno má splňovat. Vadí, že ten a ten má nedokonalou výslovnost? Chceme ocenit spíš někoho nového, nebo má cena oslovit i širší masu? Jde i o (české) texty? Budeme přihlížet k tomu, jak vypadají koncerty té kapely či jednotlivce? Argumentů byla řada, debatovalo se napjatě, ale nakonec se porota shodla: Bonus se svou deskou Náměstí míru to vyhrál.
Kdo že Bonus je? Nejde o nováčka. Tenhle chlápek už prošel řaodu žánrů a více i méně alternativních kapel. Možná jste slyšeli o Sporto, ti zasvěcenější budou znát i projekty Travolta, Ememvoodoopöká a Plug & Play. Coby Bonus se favorit cen profiluje jako kreativní týpek na pomezí písničkářství a rapu - trochu zvláštní, hodně citlivý a hodně zajímavý.
 
VEČER
Během dne musela porota držet pusy na zámek, o vítězi se promluvilo až na slavnostním večeru na Nové scéně ND. Ten uváděli Jakub Kohák a Tereza Voříšková a všichni nominovaní také dostali prostor zahrát si jednu písničku živě, odprezentovat svoje video a pozvat si jednoho hosta, který o nich promluví. Tak si David Koller přivedl výtvarníka Davida Černého, o Tata bojs mluvil Aleš Najbrt. Jako koncept docela fajn, ale přiznávám se, že pojetí celé věci - stylem Dděláme legraci, hahaha! - Navlečeme si veselé kostýmy a budeme srandovně hupkat, hihihi! - jakože zapomenem název kapely, hohoho! - drtilo a nebyla jsem sama. Když jsme měla přijít promluvit o projektu Dikolson, nevydržela jsem to a, také pod dojmem huhlů a šuškání v sále, kde seděli lidé, kterým to taktéž přislo řekněme nešťastné, utrousila, že v disciplíně "hazard s trapností" je to skvělé. (Hazard s trapností není z mé hlavy, bylo tak hravě označeno to, s čím pracují Midi lidi.) Moderátory jsem tím ovšem solidně vytočila, až tak, že nazlobeně utekli z pódia, a později na mě prstíčkem hrozil i jeden z organizátorů, no, říct jsem to musela - nedokázala bych předstírat, že tahle řachanda, celé věci tak trochu nedůstojná, mi přijde OK. 
Každopádně, účelu bylo dosaženo. Kapely si zahrály, kromě Prince of Tennis, kteří nebyli v Praze v celé sestavě, což je oproti stavu ještě před pár lety, kdy byl problém, aby se Andělé dělali jinak než na playback, posun. Jelikož všichni nominovaní jsou spřízněni s dalšími lidmi z umělecké obce, bylo docela prima, že pódiem prošli třeba výše zmínění výtvarníci, a rozhodně to působilo opravdověji, než kdyby tam poskakovaly jen hostesky a šéfové sponzorských firem. Vítěz dostal nejen sošku od Maxima Velčovského, ale i šek na 60 000 - ironií osudu od organizace OSA, s níž podle zákulisních informací Bonus až moc velký kamarád není. Šedesát tisíc není na zbohatnutí, ale přece jen se za to něco koupit dá a je to i určitý vzkaz, že umělci potřebují také z něčeho žít a potleskem nájem nezaplatí. Uvidíme, co z cen vyleze v dalších ročnících...
V naší fotogalerii uvidíte zásadní momenty akce, proklikáte ji pomocí šipek vedle fotografií.
(Poznámka redakce: 27. 1. vystupuje Bonus na party Clash! v Chapeau Rouge.)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.