Share |

Na břehu Kyjského rybníka vyrostl model nové rozhledny

foto: pořadatel akce

Ve stejné době, kdy se v Praze odehrávají souběžně minimálně dvě akce zaměřené na městskou architekturu a urbanismus (reSITE a Festival Landscape), se v Praze 14 veřejnosti představí nová zajímavost metropole. 12metrová dřevěná konstrukce vyrostla během uplynulých dvou týdnů na břehu Kyjského rybníka. Jde o artefakt postavený z náletových dřevin, který přibližuje podobu a konstrukční detaily „velké“, 22metrové rozhledny. Ta by měla v roce 2015 vyrůst v prostoru nového volnočasového areálu v lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou. Autorem návrhu je čerstvý držitel Mezinárodní ceny za udržitelnou architekturu prof. arch. Martin Rajniš a jeho Huť architektury.
 
Slavnostní dokončení artefaktu, jak dřevěnou konstrukci nazývají sami tvůrci, proběhne tento víkend a doprovodí jej program pro veřejnost. Vzhledem k unikátním vlastnostem objektu se workshopy určené i dětem zaměří na statické i konstrukční vlastnosti dřeva, chybět nebude ani soutěž o nejoriginálnější a nejpevnější stavbu z dřevěných prutů a kmenů, které budou k dispozici přímo na místě. Sobota 21. června bude na břehu Kyjského rybníku (při ulici Broumarská) probíhat pod heslem „STAVBA POVOLENA“ – na celý den jsou přichystány volné tvůrčí dílny pro veřejnost za přítomnosti a asistence architektů a studentů tohoto oboru ze tří fakult, kteří artefakt stavěli.
 
Ještě pestřejší bude program v neděli 22. června. V 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 proběhnou zhruba půlhodinové workshopy pro veřejnost zaměřené na konstrukčně-stavební vlastnosti dřeva a jejich využití například právě při stavbě věží / rozhleden. Souběžně s tím poběží kreativní odpoledne pro děti – Namaluj rozhlednu pro Prahu, a to za asistence lektorek z místního komunitního centra Plechárna. Na vyhlášení výsledků dvoudenní soutěže pak v 18:00 naváže „kolaudace“ objektu za přítomnosti starosty Prahy 14 Radka Vondry a architekta Martina Rajniše a jeho týmu. Jeho přednášku završí koncert kapel, grilování, prohlídka artefaktu a diskuse s přítomnými zájemci.
 
 „Rozhlednu vnímám jako dominantu, která naší městské části zatím chybí. Proto jsme se rozhodli navázat spolupráci s architektem Rajnišem, který je známý svým odvážným přístupem a využíváním přírodních materiálů. Jsem přesvědčen o tom, že rozhledna a její okolí se stane atraktivním místem nejen pro naše obyvatele, ale i ostatní Pražany a ukáže Prahu 14 jako místo, kde se stále něco děje a kde je také příjemné žít.“ míní starosta Radek Vondra.
 
Chystaná věž se stane vedle úspěšného projektu Rajský vrch, revitalizace parku Na Čihadlech a u Kyjského rybníka, oblastí Hloubětína a dalších míst, jejichž obnova již probíhá nebo brzy započne, dalším dokladem atraktivity Prahy 14. Ta chce v budoucnu prodiskutovat ideový záměr stavby věže se svými občany. Už nyní si mohou v místě vzniku artefaktu zájemci prohlédnout informační bannery přibližující genezi vzniku Doubravky, stejně jako aktivity Prahy 14 na poli revitalizace starých a vnziku nových rekreačních, sportovních nebo zelených ploch a projektů.
 
Partnerem návrhu a realizace je společnost Landia Management s.r.o., která aktuálně spouští prodej bytů ve dvou nových projektech na Praze 9, respektive 14 a 18 - Rajský vrch a Živé Letňany.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.