Share |

Ilustrátor Andrew Tremblay: DJ introvert

Ilustrace Andrew Tremblay

Andrew Tremblay je mladý ilustrátor, jehož práce stojí za pozornost.

Američan z Ohia pracuje i pro české klienty. Možná jste viděli jeho plakáty pro Bounce! Bounce! nebo jeho nejnovější počin, logo pro nový pořad Radia 1 s názvem BUZZ. Dělá i hromadu dalších věcí, kreslí vlasně pořád a nás to děsně zajímalo.

 

Viděli jsme tvoje plakáty pro Bounce! Bounce! a strašně se nám líbily. Na čem jsi pracoval předtím?

Pro Bounce! Bounce! crew jsem začal dělat, když mi napsal Kay. Zrovna jsem začal rozjíždět  vlastní designovej label "Unknown Planet" a dělal jsem hodně zakázek pro Sex Cult Records. Byla to moje první legitimní snaha prodat se jako designér. Předtím jsem chodil do školy, ale bylo to těžký a musel jsem se vrátit domů.

 

NEW YORK / OHIO / ZMĚNA

 

Odkud vlastně pocházíš a kde žiješ teď? 

Jsem ze Cincinnati ve státě Ohio a tady teď náhodou i žiju. Je to malý město na středozápadě. Předtím jsem žil tři roky v New Yorku. Jsem teď v bodě, kdy potřebuju nějakou zásadní změnu. Je tolik věcí, kterým se chci věnovat. A Praha teď mimochodem vypadá víc než lákavě:-)

 

Studoval jsi design nebo grafiku někde oficiálně, nebo jsi samouk?

Mám formální umělecký vzdělání, studoval jsem ilustraci na Pratt Institute v Brooklynu. Teď jsem začal studovat na Umělecký akademii v Cincinnati a baví mě to. Baví mě chodit do školy.

Když to takhle říkám.. Cítím, že se jako umělec zlepšuju jenom tehdy, když svojí práci vybrušuju po svým. Je to asi nezvyklý, ale vždycky jsem se učil jenom tak, že jsem šel tou nejtěžší možnou cestou. Učil jsem se všechno úplně od základu. Navazuju konexe a chápu svět kolem sebe jenom skrze to, že se snažím pochopit, jak můžu změnit věci, aby vypadaly podle mě. Neučím se věci standardním způsobem. Doma mi vždycky říkali, že jsem se nikdy nebyl schopnej ponaučit. Teď tomu začínám rozumět:)

 

BEZ KRESLENÍ BYCH BYL NĚMEJ

 

Co tě na tom tak baví a nutí tě kreslit dál a dál?

Kreslení mám jako terapii. Nikdy mi moc nešlo sepisovat myšlenky, který mě napadaly, a pak si vybavit, o čem jsem to vlastně přemýšlel. Kreslení je můj jedinej nástroj komunikace. Bez něj bych byl němej. Je to prostě způsob, kterým se vyrovnávám s dynamikou života a  kterej používám k zaznamenávání toho, co mi běhá hlavou.

 

Které techniky používáš nejradši?

Nejradši pracuju perem a tuší nebo tužkou. Mám rád, když si můžu kreslit všude, kde se vyskytnu. Ale občas dělám rád i s barvami nebo s fixami. Záleží, na čem zrovna pracuju.

 

NA DJe JSEM MOC INTROVERT

 

Máš taky vlastní hudební projekt. Co je zač?

Produkuju elektronickou hudbu pod značkou STRNGR (stranger). Dělám takovej náročnej, výpravnej rave:) Celej život jsem poslouchal metal a punk a taky elektroniku a hrozně bych chtěl vytvořit svojí vlastní hudební interpretaci. Ale nikdy jsem nebyl klubovej typ. Na DJe jsem moc introvertní.

 

Kdo jsou tvoji nejoblíbenější umělci, ať už výtvarní, nebo hudební?

Ani nevím kde začít, je jich tolik... Nate Van Dyke je asi v poslední době moje největší inspirace. Je to týpek, kterej je při zemi a dělá krásný věci. Je to ten typ umělce, z jehož prací krásně vidíš jeho osobní postoje. Velmi inspirativní.

 

Co ti teď hraje v iPodu?

1.F.O.O.L
2.Redial
3.Ese & Zain
4.Carcass
5.Atari Teenage Riot
6.Danger
7.Kloaks
8.Chairlift
9.Monolith
10. The Boomzers
11. Eurythmics
12. IllSaintM
 
Navrhoval si tetování Kayovi Buriánkovi. Jak k tomu došlo a jaký je podle tebe rozdíl v designování plakátu, tetování nebo loga?
Kay už mi ted nějakou dobu dost pomáhá, jsem jeho dlužníkem. On uvádí věci do chodu. Když po mně bude chtít, abych mu nakreslil satanistický tetování, bude mi potěšením. Mám notes plnej všeho od designů tetování po komiksy nebo loga. Nikdy to nekončí. Nedělám obrázky do rámečků. Kreslím na cokoliv, co je zrovna po ruce. Vyhovuje mi to takhle víc. Každá kresba je zvláštní svým vlastním zmateným způsobem. 
 
Slyšeli jsme taky o tvojí spolupráci s Icanem Haremem na zinu. O jaký zine jde?
Jo, tohle mě strašně baví. Ican mi psal, že by chtěl něco společně udělat. Jsem jeho fanoušek. Zatím je to ve stádiu plánování. Před začátkem školy jsem začal pracovat na několika last minute projektech, myslím, že teď někdy se to začne rozjíždět. Myslím, že se nám podaří něco hodně průkopnickýho. Zatím jsem udělal logo a komiksovou ilustraci:)
 
LOGA JSOU HROZNĚ ZÁBAVNÝ
Vytvořil jsi logo pro náš nový pořad BUZZ. Jak to šlo?
Přijde mi, že to byste mi měli říct spíš vy, jak to šlo:) Bavilo mě to. Loga jsou hrozně zábavný. Hraju si s nápady. Což vlastně dělám pořád. Teď mě baví dělat designy pro IllSaintM. Pořád to je ve stádiu návrhů, ale jsem hodně nakoplej. Loga jsou krásnej způsob, jak se zlepšovat v základních principech designu a navrhování. Cvičení dělá mistra.
 
Posloucháš nějaký rádio, nebo si poslouchal v minulosti? Máš nějaký zábavný zážitky?
V poslední době rádio moc neposlouchám, nebo určitě ne tady v Cincinnati. Ale když je nějaká stanice, která stojí za to, vždycky si rád poslechnu nový jamy. V poslední době mě hodně baví Evil Heat... Představujou tam hodně zajímavý projekty. Ten STRNGR mě třeba baví, hahaha.
 
TICHEJ KLUK
Na svým tumblru máš napsáno "ALIEN TO OUR OWN". Jak tě tenhle titulek napadl?
Název Unknown Planet vychází z mojí osobní dispozice umělce, který se snaží vyjádřit se a oslovit publikum. Nikdy jsem nebyl úplně extrovertní. Byl jsem ten tichej, uzavřenej kluk, a takovej do velký míry pořád jsem. Pořád mi přijde těžký se nějak napojit na lidi, u některejch to mám víc, u některejch míň.  Vždycky jsem se cejtil, jako bych stál venku a jenom koukal dovnitř. Nikdy jsem pořádně nevěděl, jak se uplatnit ve společnosti, jak oceňovat druhý a být na oplátku oceňovanej druhejma. Jsem společensky neohrabanej, každej, kdo mě zná, mi to asi potvrdí. Někdy prostě nejsem schopnej se napojit na svět kolem sebe. 
Podle mě se tolik lidí chová divně a zvrhle, ale přitom cejtim, že za outsidera jsem já. Kreslením se učím vyjadřovat, co ve světě vidím.
 
Co je to nejcennější, co vlastníš?
Moje kresby a moje sbírka postaviček Godzilly.
 
Čeho se bojíš?
Že o mě budou lidi mluvit za mými zády a že se lidem odcizím. Nebo toho, že budu paranoidní, že o mě někdo za mými zády mluví a že se z toho zblázním.
 
Co máš v plánu teď v nejbližší době?
Škola a cokoliv dobrýho, co mi přijde do cesty, finančně, osobně, cokoliv.
 
Co děláš proti šedi?
Hlavně kreslím. Snažím se potkávat lidi a bavit se.
 
Něco co bys rád ještě dodal?
Děkuju za krásný otázky. Opravdu si vážím vaší podpory.
www.facebook.com/ttdandrew


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.