Dlouhé roky se okurka v nápojích vyskytovala jen nesměle, snad jako kolečko plavající ve džbánu vody. Letošní okurková sezona a mlsní hipsteři ale slibují okurkovou explozi.
Okurka s ginem je hit už pár měsíců. Do vedra se hodí okurková limonáda. Jak na ni doma a kam na ni do kavárny?
a) Doma
Pokud chcete ne jen vodu s plovajííc okurkou, budete potřebovat mixér. Nemáte-li, krájejte na co nejmenší elementy nebo strouhejte. Samozřejmě můžete použít i odšťavnovač a udělat liošku z okurkového freshe.
Suroviny:
Okurka (překvapení, co) - pokud použijete polní, zjistěte, zda nemá hořké konce
Voda nebo voda s bublinkami (asi litr na jednu hadovku)
Citron nebo limeta
Cukr, nejlépe hnědý
Led
-
Okurku nakrájejte či jinak rozšmelcujte. Přidejte vodu a až pak citron nebo limetu (šťávu nebo kousky). Pokud chcete nápoj bez kousků, můžete výrobek následně přecedit. Přidejte led a brčko. Ozdobte kolečkem okurky a voila! Je to.
Možné varianty: 1) přidat pomeranč 2) případně dodat mátu. 3) Udělat limo z polních okurek místo hadovky. 4) Místo vody tonic. 5) Chlístnout gin.
b) Kavárny
Okurka se rozlézá do řady podniků, slušná je třeba v kavárně Pavlač (Víta Nejedlého, Praha 3 - Žižkov). Nejlepší (i když ne levnou) má podle našeho zkoumání Café Retro (Francouzská ulice, Náměstí míru) - díky okurkovému sirupu a optimalizovanému poměru bublinek, ledu a limety je to na horký den skutečně geniální a lahodné pití. Chválu bloggerů dále sklízíokurková limonáda v řetězci Ambiente a v Café Colore.
TIPY NAŠICH ČTENÁŘŮ:
- Pizzerie U Staré pece, Olšanské náměstí, Praha - Žižkov
- Čajovna To chce klid, Plzeňská ulice, doporučuje přímo paní majitelka:)
- Café Amandine na Moráni
- Hombre del Mundo na Smíchově
- Restaurace Klub Santoška, U Nikolajky 18, Praha 5 - Smíchov
- Cross Club, Holešovice (prý nejlepší široko daleko)
- Wine Food Market na Smíchově
- Café Decada na Palmovce
- Můj šálek kávy, Karlín
- Dish na Vinohradech
- Brno - Café Anděl
- Restaurace Stará střelnice v Hranicích
Máte další místa, kde vám chutnala? Pište na protisedi@protisedi.cz nebo přispějte do facebookové diskuse :)