Share |

Dva dny filmů o Tibetu v Kině Pilotů

foto: pořadatel akce

11. ročník Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu zavítá do vršovického Kina Pilotů.
 
Všechny snímky jsou opatřeny českými titulky, v jednom z nich - Oslnivý Měsíc: Pohled na Dilgo Khjence Rinpčheho – jsou vypravěči Richard Gere a Lou Reed; v dalším Dalajláma osobně vede Kálačakru. Vstupenky na jednotlivé filmy – viz přehled níže – lze koupit prostřednictvím webových stránek Kina Pilotů.
 
Přehled filmů 11. ročníku Festivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu:
 
Kálačakra: Probuzení – v programu Kina Pilotů 17. 4. od 19:00
Trailer
Tisíce modlitebních praporků vlají ve větru. V leže na trávě žena vypráví o svém utrpení, když ještě jako dítě ztratila sestru. Jaký je smysl jejího života? Vnořeni do pestrobarevného a životem pulzujícího prostředí Dharamsaly (Indie) se žena a tři jednotlivci z velmi odlišných prostředí dávají dohromady, aby společně čelili svým nejhlubším strachům z blížící se transformační síly iniciace Kálačakry, vedené dalajlamou a následované miliony lidí. 

Prostřednictvím tohoto filmu vstupujeme do pradávné, avšak neznámé dimenze a objevujeme ji - dimenzi, kde se smrt setkává se životem, dimenzi, která člověka navždy změní. Tento film přináší divákovi hluboký vjem míru a vysílá krásné poselství do světa.
Film Natalie Fuchs, koprodukce Franci a Indie, 2017, 83 minut
 
Oslnivý Měsíc: Pohled na Dilgo Khjence Rinpčheho - v programu Kina Pilotů 18. 4. od 19:00
Trailer
Komentář: Richard Gere a Lou Reed
Oslnivý Měsíc: Pohled na Dilgo Khjence Rinpočheho zaznamenává život jednoho z nejuznávanějších učitelů Tibetu 20. století Dilgo Khjence Rinpočheho. Spisovatel, básník a meditační mistr Khjence Rinpočhe byl inspirací pro všechny, kteří se s ním setkali. Měl mnoho studentů po celém světě včetně dalajlamy a krále Bhútánu. S použitím animace, vzácných fotografií a archivních záběrů vypráví film, natáčený v Tibetu, Indii, USA, Bhútánu a Nepálu, jeho příběh od narození do smrti až po znovuzrození – o jeho dětství, útěku z Tibetu během čínské invaze, o jeho odhodlání obnovit tradici a etablovat ji široko daleko i o objevení jeho inkarnace. Tento dojemný životopis je částečně vyprávěn i prostřednictvím rozhovorů s dalajlamou, Matthieu Ricardem, Rabdžam Rinpočhem a dalšími.

Film natočil Nätän Čhogling, režisér filmu Milaräpa a blízký žák Dilgo Khjence Rinpočheho. Film měl premiéru v Severní Americe v New Yorku a byl natočen na počest oslav stého výročí narození Dilgo Khjence Rinpočheho roku 2010, USA, 57 minut
 
Cafe Royal - v programu Kina Pilotů 17. 4. od 21:00
tibetský film z Paříže
Trailer
Sedm let po svém filmovém debutu Semena (Seeds) představila v Paříži žijící modní návrhářka a filmařka TändzinDasäl svůj nový film Cafe Royal, který natočila společně s Remi Cariteyem. Film, který se odehrává v Paříži, ukazuje tibetské postavy "vzdálené od obvyklých tibetských stereotypů a odhaluje je prostě jako muže a ženy, poznamenané jejich vlastními touhami, zklamáními a osamělostí." Kromě Pämy Šicchecchang (hlavní postava filmu), Tändzina Öbum a Tenzin Norsanga (oba jsou bývalí členové Tibetského institutu múzických umění /TIPA), zbylé obsazení jsou nové tváře, které v tomto “bezrozpočtovém” snímku herecky debutují.
Café Royal je milníkem v tibetské exilové kinematografii a je velkým úspěchem nesmírně talentované režisérky, jejíž hvězda právě vychází.
Film Tändzin Dasäl je z roku 2016, Francie, 40 minut

 
Vara: Požehnání - v programu Kina Pilotů 18. 4. od 21:00
Trailer
Ve svěží krajině tradiční indické vesnice se odvíjí nadčasový příběh zakázané lásky.
Líla je bezstarostná, šťastná dívka zcela oddaná Krišnovi. Její matka je zkušená učitelka klasického indického tance a dévadásí - indická chrámová tanečnice provdaná za hinduistického boha. S pomocí pozorného oka a instrukcí své matky se Líla brzy stane tanečnicí podmanivé hloubky. V této tradiční indické vesnicise však na chrámové tanečnice pohlíží svrchu a Líla se svojí matkou se ocitnou na okraji společnosti a bojují o přežití. 

Šjám, vesnický chlapec z nejnižší kasty, doufá, že se stane sochařem, aby mohl uniknout za lepším životem ve městě. Požádá Lílu, aby mu stála modelem, a ona souhlasí, i když ví, že pokud budou spolu objeveni, ocitnou se jejich životy v ohrožení.
Uznávaný spisovatel a režisér Khjence Norbu (Pohár, Poutníci a kouzelníci) plynule propojuje příběh s živými snovými světy hinduistických bohů, klasického indického tance a příjemně vtíravé hudby a vytváří tak smyslný a nezapomenutelný svět.
Film Khjence Norbu bodoval na mnoha světových filmových festivalech, koprodukce Bhútán, Hong Kong, Srí Lanka, 2013, 96 minut


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.