Share |

Do Třeboně přijede oscarový režisér i tvůrci z Pixaru

foto: pořadatel akce

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne v jihočeské Třeboni od 1. do 6. května a pro své návštěvníky a hosty opět připravil programy naplněné tím nejlepším ze světa animace. Tradiční součástí jsou mezinárodní soutěže v šesti kategoriích, národní soutěž Český obzor se čtyřmi kategoriemi a mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her. Ve festivalových porotách zasednou významné osobnosti světové kinematografie a svou tvorbu přivezou i další slavní animátoři. Přijede například držitel Oscara, tvůrci ze studia Pixar a spolupracovníci Wese Andersona.
 
A právě loutkový film Psí ostrov Wese Andersona letošní Anifilm 1. května zahájí. Další doprovodný filmový program se v dalších dnech zaměří na několik témat: mezi ta hlavní patří fenomén 3D počítačové animace a současná světová televizní animovaná tvorba. Festival oslaví 100 let Československa, provede Bilanci celovečerních filmů uplynulého roku, připomene některé pozapomenuté české režisérky a na své si přijdou i děti – například v programu Animo. Vlastní tvorbu představí festivaloví porotci a doplní je i další významní tvůrci, z nichž většina povede i filmové semináře, workshopy a těší se na diskuse s diváky. A ti se určitě zase těší na drsnější i lechtivější animované filmy v programu Půlnoční animace.
 
Další doprovodný program přinesou výstavy, koncerty, divadla. Chybět nebude tradiční Game Day věnovaný počítačovým hrám a VR Day zasvěcený zase virtuální realitě. Pro animátory i fanoušky animace budou probíhat v průběhu celého festivalu různé semináře, workshopy, prezentace a diskuse. A pokud chce někdo najít uplatnění v animovaném průmyslu nebo představit svůj připravovaný film, pak je zde AniMarket a Visegrad Animation Forum. A i letos se budou moci zájemci všech věkových kategorií stát autory vlastních filmů ve Školičkách animace.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.