Share |

Divadlo pod Palmovkou představilo hry příští sezony

foto: pořadatel akce

Divadlo pod Palmovkou končí svou po-povodňovou sezonu, v níž bylo nastudováno pět inscenací, odehrálo se více než 80 zájezdů po téměř celé České republice a v Praze se střídavě hrálo celkem v sedmi různých divadelních sálech. Uvádět inscenace bude pravděpodobně možné v Divadle pod Palmovkou nejdříve v lednu 2015.
 
I přes všechny nepříznivé podmínky divadlo připravuje novou divadelní sezonu, v níž chystá pět premiér na velkou scénu a čtyři tituly na malou scénu v rámci projektu PalmOFFka. Podtitulem sezony je„… tajný život celebrit“. Tvůrci projektu vycházeli nejen z názvu jedné chystané komedie, ale i z toho, že hrdiny všech titulů jsou „celebrity“, tedy významní a tak či onak oslavovaní lidé, v tom kladném i záporném smyslu slova. Lidé, na které je „vidět“ a kteří nepominutelným způsobem ovlivňují své okolí.
 
Hned v říjnu bude sezóna zahájena komedií holandské autorky Marie Goos Fuk! „o úskalích života mužů středního věku“. Čtveřici přátel z mládí si zahrají vedle J. Langmajera, který po čtyřech letech nastuduje v divadle novou roli, též O. Volejník, M. Hruška a Z. Kupka. Režisérem inscenace bude Petr Zelenka.
 
Druhou premiérou bude slavná hra Williama Shakespeara Othello v režii Michala Langa. V této velkolepé tragédii o síle a nebezpečích manipulace, která může být až uměleckou kreací, z níž nakonec není uniku pro oběť, ani pro samotného tvůrce intriky, ztvární roli Othella O. Veselý a Jaga J. Teplý.
 
Ještě na konec roku 2014 se plánuje uvést česká premiéra komedie „o jednom bizarním pokusu stát se slavným“ s názvem Celebrity, která pojednává o rodinné reality show, jejímž cílem je obnovit slávu stárnoucí televizní hvězdy. Autorem je britský dramatik Peter Quilter, jehož komedie (např. Je úchvatná) získaly několik nominací na Cenu Laurence Oliviera.
 
Po novém roce je naplánována v české premiéře a v režii Michala Langa „tragikomedie o jedné absolutně nemožné spolupráci“. Divadelní hra Spolupracovníci britského dramatika Johna Hodge, mj. scénáristy kultovních filmů Trainspotting, Mělký hrob či Pláž, je tragikomedií, v níž si autor pohrává s představou o možném setkání spisovatele Michaila Bulgakova se sovětským diktátorem Stalinem.
 
Posledním titulem, který se chystá na velkou scénu Divadla pod Palmovkou, bude známá komedie Oscara Wilda Ideální manžel o tom,„ jestli je důležitější kariéra nebo čest“, kterou divadlo uvede v autorské úpravě a režii Tomáše Svobody. Vzájemná podobnost se současnými politickými a ekonomickými „celebritami“ nebude v žádném případě pouze náhodná.
 
Již v letošní sezoně byly uvedeny dvě inscenace, které spadají do dramaturgické linky PalmOFFka – tedy programu, v němž se reflektují aktuální témata doby. I v nové sezoně naváže Tomáš Svoboda na svůj úspěšný politický kabaret Miloš Ubu novým aktuálním dílem. Konkrétní téma i příběh budou samozřejmě úzce souznít s datem vzniku.
 
Pro zcela nově vznikající prostor Malé scény Divadla pod Palmovkou vzniknou ještě další dvě inscenace – v režii Michala Langa hra populární polské autorky Doroty Masłowské Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky – „drogovou tragikomedii „on the road“, ve které se Rumunem může stát prakticky kdokoliv“. Druhým titulem bude projekt režiséra Braňo Holička, v němž autorsky zpracuje poslední dny rumunského diktátora Ceauşesca a jeho manželky. Bude to groteska o tom, že i neslavný konec může pro někoho znamenat úspěšný začátek, příběh „o náhodě, silném žaludku, ambicích i opojné moci peněz“.
 
Diváci, zejména mladší, se na Malé scéně mohou těšit také na představení mladých a úspěšných divadelních uskupení, Cabaretu Calembour a Divadla F. X. Kalby i na další originální projekty, kterými bude Divadlo pod Palmovkou naplňovat svou představu o komunitní funkci divadla jako prostoru prolínání aktuálních témat, generací a názorů.
 
w/ www.divadlopodpalmovkou.cz
f/ www.facebook.com/Palmovka


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.