Share |

40. Letní filmová škola Uherské Hradiště má bohatý doprovodný program

foto: David Kumermann

Událostmi nabitý je nejen filmový, ale také doprovodný program jubilejní 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště. Každý den od 25. července do 2. srpna budou mít návštěvníci dostatek příležitostí rozptýlit se s divadelní múzou, vychutnat si koncerty nejrůznějších hudebních žánrů, rozšířit své obzory při tematických výstavách a workshopech, absolvovat řadu obohacujících setkání a jedinečných zážitků. Ode dneška je také možné pořídit si nejen akreditaci na festival, ale i vstupenku na vybrané divadelní představení – na stránkách www.lfs.cz.
 
Příjemnou alternativu k filmovým projekcím nabídne divadelní šapitó ve Smetanových sadech za kinem Hvězda. Příběhy, emoce, mistrovské výkony live. Divákům se představí Divadlo Tramtárie Olomouc s loserovskou love story Jedlíci čokolády uznávaného a oceňovaného dramatika Davida Drábka, Cirkus Mlejn se strhující akrobatickou performancí železného muže a dvou tažných žen za přítomnosti dalších kovů nazvanou Ironické Ferrum a Divadlo U stolu Brnos komorní inscenací Magor, inspirovanou zápisky dcery Ivana Martina Jirouse pořízenými během osmi společně prožitých let. S originálním autorským zpracováním tragického příběhu dvou vlastenců a průkopníků lyžování Hanče a Vrbaty Slzy ošlehaných mužů do Hradiště přijede divadlo Vosto5. Do divadelního stanu zavítá také Městské divadlo Zlín s novou klubovou inscenací Kabaret Astragal, slibující zběsilou milostnou jízdu životem, s živou hudbou a nespoutaným herectvím, Divadlo Letí Prahas úspěšným divadelním titulem Králíčeko dívce dospívající v ženu a s tím spojených trablech nebo studenti brněnské JAMU s představením The Sunset Limited – víte, že každý z nás se může rozhodnout být někomu jinému andělem?
 
Spokojené budou i  děti, pro které je poprvé v historii LFŠ uchystán každodenní odpolední program (od 26. 7. do 2. 8. vždy od 14 do 16 hod). V divadelním šapitó je čekají filmové projekce (ve spolupráci s Českou televizí) a pohádky v podání divadla Koráb z Brna, po kterých budou následovat kreativní dílny pod vedením zkušených lektorů.
 
Po skončení projekcí letního kina ve Smetanových sadech bude šapitó Kabinetu Múzlákat naaudiovizuální párty. DJs pečlivě a svědomitě vybere Kabinet Múz a o vizuální stránku jednotlivých večerů se postarají VJs pražského Lunchmeat labelu.
 
Mimořádné žánrové rozpětí hudebního programu 40. Letní filmové školy výmluvně dokládá aktuální přehled hostů LFŠ Music Stage 2014. Na zahajovací koncert letošního 15. ročníku CZ&SK HELLO JAZZ WEEKENDu, který se poprvé odehraje na hlavní festivalové stagei na Masarykově náměstí, se do Hradiště po roce vrátí čerstvý držitel ceny Anděl Dan Bárta a Trio Roberta Balcara. Zahraje také stálice jazzové scény Peter Lipa a sestava Michal Motýľ Tentet.V následujících dnech budou koncertovat skvělí reprezentanti dalších stylů – Ivan Hlas, zpěvačka polsko-kubánského původu Yvonne Sanchez, kapela Priessnitz, svérázná formace Prago Union, Dva – renesanční umělci Bára a Jan Kratochvílovi, Bratři Orffové a skupina Zrní– mimo jiná ocenění Objev roku na Cenách Anděl 2012. K vrcholům LFŠ Music Stage 2014 bezpochyby bude patřit vystoupení jedné z nejúspěšnějších česko-slovenských zpěvaček JanyKirschner s výjimečným projektem Moruša. Potěšující zprávou pro všechny hudební fanoušky je, že vstup na všechny koncerty bude zdarma.
 
40. LFŠ v sekci Fokus představí nejen španělskou kinematografii, ale také tradiční hudbu a tanec této země – temperamentní Flamenco v bravurním provedení flamencové skupiny La Noche Flamenca v čele s tanečnicí Petrou Pšenicovou.
 
Očekávanou a tradičně hojně navštěvovanou součástí doprovodného programu Letní filmové školy jsou pozoruhodné výstavy. Spodní patro galerie Slováckého muzea tentokrát zaplní kresby a fotografie Alexandra Hackenschmieda – veřejnosti bude vůbec poprvé představena dosud neznámá tvorba zakladatele české moderní fotografie a filmu. Hned dvě výstavy jsou věnovány letošní svěží čtyřicátnici, Letní filmové škole: Retrospektivní výstava V hlavní roli Filmovka s texty a fotografiemi vypovídajícími o vzniku a vývoji této unikátní filmové akce, která bude instalována před kinem Hvězda. A ve foyeru kina HvězdaLetní filmové školy v Uherském Hradišti ve fotografiích – výběr portrétů a dokumentárních fotografií připomínajících jedinečnou atmosféru festivalu i výjimečná setkání s hosty jednotlivých ročníků. Žhavé současné téma bude reflektovat expozice Tak to začalo – Fotografie z Ukrajiny očima tří fotografů umístěná v Redutě. Součástí trojlístku autorů je spolu s Němcem Björnem Steinzema Ukrajincem Igorem Gilbodem také Karel Cudlín, respektovaný český fotograf a dokumentarista, mimo jiné šestnáctkrát oceněný v soutěži Czech Press Photo.
 
Program 40. Letní filmové školy Uherské Hradiště najdete na www.lfs.cz. A pozor, pouze do 30. června je k mání cenově zvýhodněná akreditace na všech devět festivalových dnů za 1000 Kč!  Akreditace na festival i na divadelní představení je možné zakoupit prostřednictvím akreditačního systému, který je dostupný na stránkách www.lfs.cz.
 
 
40. LFŠ – POŘADATELÉ, PARTNEŘI, ZÁŠTITY
Hlavní pořadatel: Asociace českých filmových klubů, o. s.
Spolupořadatel: AČFK servis, s.r.o.
Hlavní partneři: RWE a město Uherské Hradiště
Partner: Kaktus
Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Ministerstvo kultury ČR, MEDIA program Evropské unie, Zlínský kraj, Velvyslanectví Spojených států amerických, Polski Instytut Sztuki Filmowej, Polský institut Praha, Velvyslanectví Španělska, AECID, Francouzský institut v Praze, Institut Cervantes v Praze, Nadace Český literární fond
Spolupráce: Národní filmový archiv, Slovenský filmový ústav, Velvyslanectví Španělska, Institut Cervantes v Praze, Filmoteka Narodowa Warszawa, Balassiho institut, FAMU, mmcité, Klub kultury Uherské Hradiště, Slovácké divadlo, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, capsa.cz, Slovácké léto, Aquapark Uherské Hradiště, Cinematik Piešťany, Městská kina Uherské Hradiště
Záštity: ministr kultury Daniel Herman, ředitel NFA Michal Bregant, hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák, starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský, ředitel SFÚ Peter Dubecký
Hlavní mediální partneři: Česká televize, Respekt, Rádio 1
Mediální partneři: Metropolis, ČSFD, Artikl, Full Moon, Proti šedi


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.