Share |

Američani se pustili do Havla

foto: pořadatel akce

Dvě nová nastudování her Václava Havla přiveze do Prahy divadlo NEW ALLIANCE FOR MUSIC-THEATER ze Spojených států amerických. S evropskou premirérou muzikálů ODPOUTANÝ VANĚK a VERNISÁŽ vystoupí na Fringe festivalu Praha, který začíná dnes v sedmi divadlech na Malé Straně.
 
“Letos poprvé uvádíme dvě původní české hry. Nebyl by to ale Fringe, abychom jim nedali mezinárodní nádech. Obě Havlovy hry nastudovali Američané a měli s nimi za oceánem úspěch, tak uvidíme jak bude reagovat pražské publikum. Představení Odpoutaný Vaněk režisérky Susan Galbraithové mělo premiéru teprve před několika dny ve Washingtonu, D.C. a v Praze se poprvé představí příští čtvrtek na jevišti Divadla Na Prádle. Vernisáž zrežírovala česká performerka, tanečnice a režisérka MIřenka Čechová  ”
Steve Gove, ředitel festivalu Prague Fringe
 
ODPOUTANÝ VANĚKje originální hudebně-divadelní dílo, které čerpá výrazovou inspiraci ze stylu amerických muzikálů a němých grotesek. Objevuje se v něm Havlův oblíbený literární hrdina Ferdinand Vaněk, který vám může připadat, že se na planetu Zem dostal tak trochu omylem. Skoro až groteskně nevinný pozorovatel odcizené společnosti si představuje, jaký je asi život mimo vězení, jenže zjistí, že i na svobodě se může člověk cítit spoutaný. Jeho společenská setkání jsou zároveň vtipná a mrazivá.
 
Ferdinand Vaněk bývá označován jako alter ego Václava Havla. V americkém pojetí pak Vaněk zpívá, tančí a rozjímá. „Chtěla jsem, aby americké publikum pochopilo, čím Václav Havel procházel, zvlášť během pobytu ve vězení. A protože jsme v Americe, přizpůsobili jsme i formát,“ vysvětlila autorka a režisérka představení Susan Galbraithová Českému rozhlasu, proč má představení muzikálovou podobu.
 
Hudbu složil Maurice Saylor, který se při komponování inspiroval zlatou érou amerických muzikálů a němých filmů.
 
VERNISÁŽ, jedna z Havlových nejoblíbenějších her, dostává nový význam v této mezi-kulturní spolupráci Miřenky Čechové a Alliance for New Music-Theatre. Hra reflektuje jednak českého ducha, ale zároveň i něco výrazně amerického. Premiéra proběhla v září 2013 na festivalu ve Washingtonu D.C. a dostalo se jí výborných recenzí. V Praze se poprvé představí v úterý 27. května od 21 hodin v Divdle Na Prádle.
 
„Umělecké. Brilantní. Neuctivé. Jednoduché, ale geniální. Všechno co uvidíte stojí za to…” (DC Theatre Scene).
 
MIŘENKA ČECHOVÁ zrežírovala Havlovu hru na popud České ambasády, která připravuje v USA festival Vzájemné inspirace. Premiéru měla Vernisáž v loňském roce, v Praze se představí poprvé až letos.
 
Partnery festivalu jsou: Hlavní město Praha, My Národní, CzechTourism, The Prague British School, Lokál Inn, Hotel Fusion, Happy House rentals a flatinprague.com
 
Hlavními mediálními partnery jsou: protisedi.cz, The Prague Post, Expats.cz, prague.tv, pragueout.cz, Radio Wave, Radio 1, GoOut.cz
 
w/ www.praguefringe.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.