Share |

Cenu Jaroslava Seiferta za rok 2012 získal Vladimír Binar

foto: Stance Communications

Cenu Jaroslava Seiferta za letošní rok dnes převzal spisovatel, překladatel a literární historik Vladimír Binar, který ji získal za povídkový triptych Číňanova pěna.

„Když jsem se dozvěděl, že mi byla udělena Cena Jaroslava Seiferta, přepadla mě panika a hrůza, že mám stát na stejném místě jako například Jiří Kolář. Po přečtení všech jmen minulých laureátů se tyto mé pocity změnily v pokoru,“ uvedl Vladimír Binar. „Děkuji porotě, že shledala mou knihu hodnou tohoto ocenění,“ dodal.

„Vladimír Binar je již třicátým druhým laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. Pokud vzpomenu let minulých, bylo udílení ceny v dobách normalizace mnohdy dobrodružným podnikem,“ uvedl ve svém projevu František Janouch a dodal: „Význam této ceny je umocněn nejen osobnostmi jejích nositelů, ale i finanční podporou, za kterou bych chtěl poděkovat našemu dlouholetému partnerovi, společnosti Pioneer Investments.“

Slavnostním večerem, který se již tradičně uskutečnil v rezidenci primátora v centru Prahy, provázel Jan Pokorný, rozhlasový a televizní moderátor. Slavnostní náladu svými hudebními vstupy podpořil originální kvartet Dos Cubanas. Ceremoniálu se zúčastnily osobnosti českého kulturního a politického života, jako například dcera Jaroslava Seiferta Jana Seifertová-Plichtová, Dagmar Havlová nebo Marie Kousalíková, starostka městské části Prahy 6.

Tři prózy, které Vladimír Binar zahrnul do souboru Číňanova pěna, čekaly na vydání poměrně dlouho. Nejstarší z nich vznikla už v 70. letech 20. století – i když poslední úpravy do ní autor zanesl až na jaře minulého roku. Ačkoliv texty nevznikaly společně a vycházejí takto pospolu poprvé, zdá se, jako by k sobě odjakživa patřily. Jsou totiž propojeny jednotným tématem – měsícem, který stojí kdesi v pozadí každého textu a svým mlčenlivým svitem určuje jeho povahu.

PhDr. Vladimír Binar, básník, prozaik, překladatel, editor a literární historik, se narodil v roce 1941 ve Velkém Meziříčí. Z politických důvodů nebyl po maturitě přijat na vysokou školu, a tak pracoval jako papírenský a betonářský dělník. Později vystudoval bohemistiku a filozofii na FF UK. Zprvu vyučoval na katedře literatury, v době normalizace se však živil jako překladatel. Kromě oceněného souboru je autorem dalších próz a veršů (Playback, Emigrantský snář, Hlava žáru), napsal knihu ‚Čin a slovo‘ o Jakubu Demlovi, překládá z francouzštiny a jako editor vydal například knihy S. Vodičky, B. Fučíka, J. Čapka. Opakovaně pobýval ve Francouzské Polynésii. Od roku 1990 opět vyučuje na FF UK.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.