Share |

Finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého se letos představí i v Bratislavě

Jiri Thyn, Bez nazvu, z cyklu Zakladni studie, 2011, nenarativni fotografie
foto: pořadatel

Už v minulém roce organizátoři Ceny Jindřicha Chalupeckého představovali veřejnosti pět finalistů mimo českou metropoli a letos přicházejí s propracovanou koncepcí doprovodného programu, který se odehraje kromě Prahy i v Brně, Ostravě, Hradci Králové a Bratislavě. Do Domu umění města Brna se stěhuje z pražského Centra současného umění DOX výstava letošních pět finalistů, kterými jsou Adéla Babanová, autorská dvojice David Böhm & Jiří Franta, Vladimír Houdek, Richard Loskot a Jiří Thýn. Ve výběru o laureáta jsou tak autoři videí, instalací, kresby, malby a fotografií. Finalisty vybrala mezinárodní sedmičlenná porota, které už podruhé předsedá kurátor MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer. Příští rok se nejprestižnější výtvarná česká cena po letech vrátí do Národní galerie v Praze, tam se naposledy konala v roce 2001.

Tradiční výstava finalistů nazvaná Finalisté 2012, pro kterou finalisté připraví nová díla, se uskuteční po třiadvacáté, a to od 25. října do 9. prosince v jedné z budov Domu umění v Brně, konkrétně v Domě pánů z Kunštátu. Jméno laureáta bude rozhodnuto po zhlédnutí finální výstavy porotou a vyhlášeno v rámci slavnostního ceremoniálu 30. listopadu v brněnském Divadle Husa na provázku. Z večera s názvem „Kdo tu cenu dostane? Hommage a Václav Havel“ v režii Vladimíra Morávka letos poprvé brněnská producentská skupina Kamily Zlatuškové připravuje přenos pro Českou televizi. Na slavnostním večeru se bude podílet také soubor Divadla Husa na provázku a kapela Sex Beatles.

Adéla Babanová porotu v čele s jejím předsedou, kurátorem newyorské MoMA Christianem Rattemeyerem přesvědčila svými videi, ve kterých reinterpretuje příběhy z běžného života a historie umění skrze postupy užívané v rozhlasových a televizních programech, a na nichž spolupracuje také s profesionálními scenáristy, herci a filmovým štábem. Davida Böhma a Jiřího Frantu porota zahrnula do svého výběru již potřetí, oceňuje jejich až obsesivní zaujetí pro hledání kresby v jejích nejrůznějších manifestacích a utajeních a také jejich poslední projekt, jímž byla výstava Echolog v Galerii Jiřího Švestky. Vladimír Houdek byl vybrán díky naléhavosti, se kterou na plátna přenáší reflexivně se vracející zkušenost umění – postmoderní a neomoderní současně, Richard Loskot vytváří prostřednictvím technických, elektronických médií instalace, které pozměňují a upravují světelné i hmatové parametry prostoru a dle poroty tak umožňují účastníkovi prožitek nesamozřejmosti smyslového, pohybového i časového vnímání. Jiří Thýn je mezi finalisty již podruhé, a to pro své formálně dokonalé instalace, které jsou úzce spjaty s určitými příběhy a debatami v umění, týkajícími se problematiky statusu (fotografického) obrazu. V porotě dále zasedají šéfkurátor vídeňského MUMOK Rainer Fuchs, historička umění Milena Bartlová, umělec Daniel Balabán, kurátorka Edith Jeřábková, kurátor a šéfredaktor kritického magazínu o současném umění Springerin Georg Schöllhammer z Rakouska a umělec Tomáš Lahoda působící také v Dánsku. Porota je nezávislé těleso, které si volí vlastního předsedu, skládá se významných expertů, kteří jsou jmenováni Společností Jindřicha Chalupeckého vždy na tři roky.

Cena Jindřicha Chalupeckého bude stejně jako v loňském roce doplněna o doprovodný program 5 finalistů, 5 měsíců, 5 míst a v období od července do listopadu budou tak představeni postupně jednotliví finalisté. Projekt navazuje na loňský úspěšný model prezentace, kdy byli umělci představeni v pěti prostorově a organizačně odlišně vzniklých situacích, které si sami zvolili. „V letošním ročníku jsou místa prezentace známá dopředu, v daných městech bude navázána spolupráce s galerijními institucemi, které se budou na prezentaci finalistů podílet,“ uvedl autor doprovodného program Ondřej Horák. Letos poprvé dojde také v rámci doprovodného programu k propojení s Cenou Oskára Čepana, obdobnou cenou předávanou na Slovensku, od čehož si organizátoři vzájemně slibují možnost kvalitní prezentace českých umělců na Slovensku a naopak.

Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na uspořádání výstavy nebo realizování projektu v prestižní české galerii. Od roku 2007 vystavovali vítězové ve Špálově galerii, místa tradičního působení Jindřicha Chalupeckého, v příštím roce bude výstava letošního laureáta uspořádána v Národní galerii. Laureát dále získává šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, kde dostane příležitost navštívit významné galerie a setkat se s tamními tvůrci, kurátory a kritiky (za podpory Trust for Mutual Understanding a Foundation for Civil Society) a vystavuje svoji tvorbu v galerii některého z Českých center. Loňský laureát Mark Ther si vybral pro svůj rezidenční pobyt Tokio, kde vystavoval letos v květnu. V rámci slavnostního vyhlášení bude opět udělena Cena čtenářů časopisu Respekt.

Od roku 2013 se Cena Jindřicha Chalupeckého vrací do Národní galerie, do přední státní instituce, kam svým statutem patří,“ uvedla Lenka Lindaurová ze Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Cena Jindřicha Chalupeckého byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, básníka a výtvarníka Jiřího Koláře a malíře Theodora Pištěka. Uděluje se současným výtvarníkům do 35 let. Jméno filozofa a výtvarného i literárního kritika Jindřicha Chalupeckého je zásluhou jeho celoživotní činnosti a principiálních postojů spjato s prosazováním svobody myšlení a projevu jako základního předpokladu bytí umění. Za dobu své existence cenu získala řada umělců, jejichž jména se dnes skloňují i v mezinárodním kontextu, v minulosti ji získal například Jiří Černický, Ján Mančuška, Eva Koťátková nebo Kateřina Šedá. Více informací na www.cjch.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.