Share |

3+1 s filmovkou

Letní filmová škola je tu
repro k akci

Vybíráme hlavní taháky letošní osmatřicáté filmovky v Uherském Hradišti.

Fokus: Maďarsko
Každoroční sekce Fokus zaměřená na dějiny jedné národní kinematografie bude letos věnována historii maďarského filmu. Po retrospektivách tvůrců jako Pétera Bacsóa, György Pálfiho či Bély Tarra filmovka letos nabídne i klasičtějčí filmy. Ve výběru jsou nejvíce zastoupeni režiséři István Szabó, Marcell Jankovics a Benedek Fliegauf, kteří přijedou svá díla do Uherského Hradiště osobně uvést.

Současný ruský film
Průřez aktuální situací v ruské kinematografii bude patřit k nejpestřejším festivalovým sekcím. V posledních pěti letech v Rusku vznikly nejen univerzálně platné adaptace příběhů ze sovětského režimu (A nebylo lepšího bratra, rež. Murad Ibragimbekov). Filmovka představí i paradokumentární styl „etnografických příběhů“ z exotických končin, vyjevujících v boji proti nečekanému osudu podstatu lidské přirozenosti (Jak jsem strávil toto léto, rež. Alexej Popogrebskij). V současném ruském filmu jsou ovšem nadále přítomní světově uznávaní klasici (Faust, rež. Alexander Sokurov) a kultovní žánr science-fiction (Terč, reř. Alexandr Zeldovič).

Blaxploitation filmy
Půlnoční projekce letos ovládnou černí detektivové a lascivní sexbomby za doprovodu soulové muziky. Nízkorozpočtové exploatační filmy pro černošské publikum dosáhly rozmachu před čtyřiceti lety, o jejich stálé působivosti se můžete přesvědčit například na projekci černošské verze slavného horroru s názvem Blacula.

István Szabó jako host
Legenda maďarské kinematografie, režisér, který je umělecky činný již šest dekád. Szabó je klíčovou postavou historie maďarské kinematografie – v 60. letech pomáhal definovat nový maďarský film ovlivněný západoevropskými vzory, v 80. letech zaznamenal jeho Mefisto dosud nejzářivější úspěch maďarského filmu (Oscar za nejlepší neanglicky mluvený snímek). V Uherském Hradišti představí retrospektivu svých méně známých děl, převezme Výroční cenu AČFK a bude mít i svou masterclass.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.