Share |

Letní filmová škola, den první

 

„Vážení diváci, vítám Vás na projekci festivalu, který ještě nezačal.“ Touto větou vítali první den uvaděči diváky na projekcích Letní filmové školy. Největší nesoutěžní přehlídka filmů v Česku sice začala v pátek 22. července, oficiální zahájení je ovšem naplánováno na dnešek.

 

Jaký tedy byl první den Letní filmové školy v Uherském Hradišti?

 

Předně se otevřela výstava Stopy a vzpomínky, která prezentuje tvorbu polského režiséra Krzysztofa Kieślowského. Letos je to patnáct let, kdy tento známý režisér zemřel, rovněž by mu tento rok bylo sedmdesát, proto jeho tvorbu na festivalu uvádí sekce Visegradský horizont. Diváci tak mají například možnost shlédnout celou jeho desetidílnou televizní sérii Dekalog. Právě páteční večerní promítání Dekalogu 1 ve Velkém sále Reduty patřilo k nejnavštěvovanějším.

 

Svoji výstavu fotografií v Domě kultury zahájil i český fotograf Karel Cudlín. Ten si na festivalu připravil i fotoworkshop.

 

Hlavní hvězda festivalu, Emir Kusturica, který v Uherském Hradišti bude mít v neděli koncert společně s kapelou The No Smoking Orchestra, by měl přiletět soukromým tryskáčem právě dnes. Na tento koncert již bylo prodáno 2000 lístků, což předčilo všechna očekávání. V pátek se promítaly dva filmy z jeho retrospektivy (Underground a Dům k pověšení).

 

Hudební program na Letní filmové škole  je letos opravdu nabitý. Mimo nedělní koncert Emira Kusturicy a The No Smoking Orchestra se diváci mohou těšit nejen na výběr z české hudební scény. První koncert však pořadatelům nevyšel přesně podle plánu, protože Petr Marek z mužského hudebního dua 2Singles onemocněl, a tak v pátek vystoupilo pro tři stovky diváků pouze dívčí duo Čokovoko.

 

A co nás čeká dnes?

 

Mimo slavnostní zahájení, na kterém Emir Kusturica osobně převezme výroční cenu AČFK a poté bude promítán jeho oceňovaný film Černá kočka, bílý kocour, má LFŠ na programu spoustu dalších lákadel. Například přednáška Každodennost nylonového věku o takzvané třetí republice nebo kompilace záběrů rumunské revoluce v prosinci 1989 nazvaná Videogramy revoluce. Promítat se bude další pásmo filmů Krzysztofa Kieślowského, uvedení se dočkají i další filmy Billyho Wildera.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.