Share |

168 hodin na Sicílii

Ostrovy jsou územím samo pro sebe. Izolace mezi vodami vyvolává pocit nedotknutelné svobody a odstřižení od reality (které je vidět na tamějších cenách). To byl taky důvod cesty na Sicílii, protože, jak známo, městečko Palermo nikdy neusíná.
foto autorka

A to je taky pravda. Jestli se chystáte na výlet do Mexika, doporučuju jako přípravnou terapii zajet na pár dní do Palerma a ideálně tam v polední dopravní špičce řídit auto, parkovat, případně parkovat přes noc a doufat, že majitel pizzerie u parkoviště vám svým starým skútrem neodře auto, které jste si zapůjčili v půjčovně, kde jste i podepsali smlouvu, že za každý šrám zaplatíte opravdovými penězi na dřevo. A propos, když si v Itálii půjčíte auto, není lepší kýč, než aby vám bez vyzvání zapůjčili právě Fiat 500, ideálně poslední model (check), nejlépe snad už jen se stahovací střechou (možná příště). Škoda, že se mi stejně jako před cestou do Dubrovníku nepodařilo zakoupit průvodce místními restauracemi, protože Sicílie je jedno z must-try lokalit fanoušků gastronomie. Siciliáni to moc dobře vědí a taky umí svoje pochutiny prodávat. Jak poeticky jednoduché.
 
Co stihnout ochutnat a vidět na Sicílii?
 
Ať vás ani nenapadne půjčit si jiné auto než Fiat.
 
Vyhlášenou pochoutkou místních je pasta se sardinkami, rozinkami, pistáciemi a piniovými oříšky. Pistácie se na Sicílii pěstují ve velkém, respektive ve VELKÉM, takže byste neměli propásnout ani pistáciovou nutellu, která má úžasně odpudivou barvu, ale až ji jednou ochutnáte, budete litovat, že jste se toho dopustili.
 
Pláž Tonnara di Scopello na severu ostrova je skalnatá, ale nádherná. Najdete ji v místech bývalé kamenné zpracovatelny tuňáků, kde se dá i ubytovat. Za nocleh na prázdné, špatně přístupné pláži si ale připlatíte, of course. Tak se aspoň zrekreujte v tyrkysovém moři. Ostatně, vedle Řecka a Chorvatska je moře na Sicílii asi nejčistší v Evropě, a pláže mají bělostný písek. Koupejte se vostošest. Na jižním pobřeží ostrova najdete kilometrové pláže s bělostným pískem, ale jinak bacha, o těžbě ropy a strašidelné bídě jihu se v průvodcích moc nepíše.
 
„Jo, to bylo tó...“ Na největším středomořském ostrově si zevrubně oprášíte dějepis. Krásné město Syrakusy na jihozápadě, chrámový areál Valle dei Templi v Agrigentu na jižním pobřeží, viadukty ve vnitrozemí, úchvatná římská vila Villa Romana del Casale s dochovanými mozaikami nebo klášter Monreale na kopci nad Palermem jsou prostě neskutečné.
 
Víno. Ach. Skvostná aromatická vína. A limetkový likér. Ohromná spousta sladkostí a sladkého pečiva. Máme rádi.
 
Tržiště v Syrakusách – vše, co chcete vidět na středomořských trzích a umění obchodovat k tomu. Tak dlouho vám budou dávat ochutnávat šunky, sýry, sušená rajčata, pečivo a pesto, až si zaručeně všechno koupíte a zahřeje vás na srdci, že jste podpořili lokální producenty.
 
Palermo, tam, kde se narodila mafie. Obrovské město, kam jezdí trajekt z Itálie, která je co by kamenem dohodil, s tisícem temných uliček. Chaotická metropole ostrova má úžasnou divadelní scénu Teatro Politeama, kam nás nechtěli pustit, ale podařilo se nám vkrást dovnitř i tak, a restaurace s čerstvým grilovaným čímkoliv. Když budete mít štěstí jako my, uvidíte i tradiční mafiánskou svatbu a počtete si v novinách, kterak zabásli třicetihlavou mafiánskou gardu tu noc, co jste hledali východ z křivolakého centra.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.