Share |

Na vlastní ruce: Italský pletací designer Andrea a jeho workshop v Praze

foto autorka

Andrea Brena je Ital, který plete a háčkuje bez jehlic a háčku.
Vyvinul si vlastní techniku, kdy z pruhů textilií - odpadu z fabrik - pomocí prstů až předloktí štrikuje věci použitelné především pro interiérové doplňky.
25. 9. 2012 měl workshop v Praze, kdy zájemcům v novotou svítícím prostoru Matério na Břevnově ukazoval celý - velmi snadný - postup.
Zúčastnit se bylo zábavné a inspirativní. Na  technice není nic extra složitého - pokud máte s ručními pracemi nějaké zkušenosti nebo jste to aspoň viděli ve filmu, představte si to tak, že veškeré přesuny "vlny" se dějí ne protahováním ok háčkem či jehlicemi, ale pouze pomocí prstů. Oka se "nahazují" místo jehlic na předloktí (jak vidno na fotce) a pak se jen ve správném gardu protahují vláknem.
Výsledkem je megasilná pletenina použitelná na všelijaké předložky, podnožky a kdeco dalšího, třeba jako součást křesla. Jakmile to jednou zkusíte, začnete dumat, jak techniku případně adaptovat a co by se z toho ještě dalo udělat - na téhle haptické zkušenosti je něco dětsky hravého.
Andrea aktuálně vystavuje své věci v Berlíně a díky webu se o něm ví i v dalších zemích.  Sympatické ovšem je, že to není jen "oo, jsem designer, všichni se podívejte," ale věc má i zásadní přesah do komunity v jeho rodném městečku. Neznámý zapadákov u Milána má díky tomu, že Andrea zapojil do výroby své rodinné příslušníky a sousedy a známé, zajištěn příjem. Zkušenější lidé dělají finální výrobky, nekvalifikovaní pracovníci motají klubka "vlny" alias tenkých proužků látek vyřazených z továren. O výsledek jejich práce je velký zájem, je to šetrné k přírodě a vypadá to zábavně. 
Filozofií autora je netajit své výrobní postupy. O to, jak věci vznikají, se dělí na webu a podělil se i na workshopu. S nelíčeným zájmem sledoval, jak si techniku podle svého stylu práce a třeba i rozměru rukou adaptovali různí účastníci - brýlatý mladík, starší dáma, mladé studentky - a radoval se z výsledku akce. Bylo zajímavé přihlížet různým pojetím práce a sledovat, jak se něco vlastně starého (všelijaké koupelnové předložky z proužků látek tu jsou tak asi od 60. let, šeredy) mění v naprosto současnou věc.
Celý projekt se stále vyvíjí a autorovo dělení se se světem o technologii a nápady je radostnou součástí celého procesu. Sympatická idea, která má hlavu a patu. Beru.
 
Více fotek zde.
materio.cz
www.andreabrena.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.