Share |

Žít Krno

foto archiv autorů Krna

Akce "Krno" je jedna z nejúspěšnějších recesí posledních dob. Snaha přejmenovat moravskou metropoli a vystřelit si z jejích mocných se setkala s velkými ohlasy, dokonce i s nominací na prestižní internetovou cenu Křišťálová lupa. Ptali jsme se lidí, kteří Krno vymysleli, jak se to vlastně seběhlo. Tak určitě...
Kdy a jak vás napadlo rozjet Krno?

Tak určitě hlavním impulsem bylo vytvoření magistrátní City Identity pro Brno, což zahrnovalo slogan "žít Brno", čtyři náhodně zvolené priority a asi padesát stánek nicneříkajících marketingových newspeakových frází. To vše za pěkných 600 000,- bez DPH, no neberte to. Vzhledem k tomu, že v této sumě se už nenašly dvě stovky na registraci domény zitbrno.cz, situace využil Michal Kašpárek a doménu zprovoznil on. A protože se kreativní proces nesmí uspěchat, na stránkách asi rok visela vtipná videa z Brna a jinak se nic nedělo. Po roce se Michal rozhodl, že nemá cenu doménu dál platit, pokud na ní nic zajímavého není, proto s Honzou Bočkem oslovili několik kverulantů a protivů, aby mu pomohli vytvořit nějaký obsah. V hospodě Na Božence se pak vymyslel základní obrys projektu, který si už stejně nikdo nepamatuje a prvního srpna vyšel první článek. Tak to nejspíš bude oficiální datum začátku, zatím jsme to nijak neřešili. Ale 1.8. je málem jak 18, tak by to asi šlo.

Kolik lidí se na tom všem podílí? Kolik to zabere času?

 Tak určitě má redakce jedenáct členů, ale vždy se najde někdo další, kdo přijde s nějakým nápadem, či s něčím pomůže. Těžko říct, kolik lidí se už na zitbrno.cz celkem podílelo, ale určitě jich bylo aspoň jedenáct i když nejspíš méně, než stojedenáct. Protože je nás hodně, může většina lenošit a flákat se, ti modernější pak prokrastinovat, a navenek to stejně vypadá, že se pořád něco děje, jak říká náš velký vzor, Mirek Donutil.

Co vlastně děláte kromě Krna?

Tak určitě to, co každý. Pracujeme, jíme, spíme, milujeme. Boření a ničení máme jako koníček, kterému se věnujeme ve volném čase. Rozhodně ale není jediný, já se věnuji například DJingu a svým kapelám The Nintendoors a Bullerbyne. Ostatní mají svoje zájmy, ty ale nejsou tak zajímavé jak moje, proto je nezmíním.

Zaskočil vás úspěch akce?

Tak určitě. Ze začátku jsme čekali, že si budeme články lajkovat jen sami mezi sebou, ale jak vyšel Standův rozhovor s Maruškou Z., ředitelkou Kanceláře pro dohnání Prahy( http://www.zitbrno.cz/radnice/maruska-z-z-brna-chceme-udelat-znacku-jako... ), začal se najednou šířit i mezi lidi, co ji znají a ti uvěřili, že to všechno skutečně řekla. To nás potěšilo. Nejvíc nás asi zaskočila spontánní reakce na Jabloňovo přejmenování Brna na Krno ( http://www.zitbrno.cz/hlavni-clanek/brno-meni-sve-priority-musi-se-kvuli... ), lidé začali přelepovat cedule a značky. To jsme nečekali, sami bychom se k ničemu takovému nedonutili.

Co jste si pomysleli, když se objevily nominace na Křišťálovou lupu, články jaklo "Žít Brno - nejúspěšnější startup roku" a pak 2. místo ŽítBrno.cz v kategorii Projekt roku?

Tak určitě jsme si pomysleli, že je to supr. Naše satirické stránky s nulovými náklady se objevili vedle mnohamilionových projektů. Opět se ukázalo, že nejdůležitější nejsou náklady, ale obsah a my jsme samozřejmě rádi, že ten náš zaujal. Druhé místo nás pak potěšilo snad ještě víc, než první, protože krásně ukázalo, že Brno bylo a je věčně druhé, hned za New Yorkem a Paříží.

Nejdivnější věc, která se vám v souvislosti s Krnem stala?
Kromě toho, že jste se stěhovali na jiný hosting.

Tak určitě nejdivnější pro mě byla reakce zástupce revírníka Městapa. Ten člověk nám fandí a když náhodou vyrazíme bořit a ničit do veřejného prostoru, tak nám skutečně pomáhá a chrání nás. Já mu za to naprosto neironicky děkuju, i když na druhou stranu je pravda, že jsme se těšili na cely a takhle máme smůlu. Jinak nejsem rasista, ale myslím, že pro každého bylo nejdivnější věcí něco jiného, pro úřednici Báru to bylo setkání s pánem, co ji tvrdil, že Žít Brno dříve četl,
ale před rokem přestal, protože kvalita šla dolů. U ostatních nevím,my totiž fungujeme strašně moc decentralizovaně a setkat se všemi naráz se snad ještě nepodařilo. To je vlastně taky nejdivnější.

Máte nějaké zlé reakce z oficiálních míst, nebo od popuzených Kr..Brňanů? Umím si představit, že titulky jako "Ceny pozemků v Jižním ghettu klesly na hodnotu bažiny" mohou na někoho působit až nepěkně...

Tak určitě máme spoustu zlých oficiálních reakcí, i když v poslední době spíš ustaly. Magistrát se rozhodl hrát mrtvého brouka a raději nereaguje. To nás mrzí, protože jejich podrážděné reakce nám dávají tušit, že to neděláme úplně blbě. Asi se budeme muset víc snažit. Zatím nás drží nad vodou alespoň prostí občané, bez jejichž "končím s žítbrno, slabší článek jsem od vás ještě nečetl" bychom to už asi dávno vzdali. V této souvislosti bych rád ocenil neúnavného diskutéra Acidburna, bez jehož komentářů by naše články byly pouze oceánem bezbřehé nudy. Děkujeme!

Potřebujeme Krno? Nechcete se stát poradci i pro jiná města?

Tak určitě potřebujeme. Krno nastavuje pokřivené zrcadlo Brnu a jak je vidět, pohled je to docela tristní. To ovšem neznamená, že je Brno nejhorší město, najdou se u nás určitě i větší díry. Třeba Adamov ( http://www.zitbrno.cz/hlavni-clanek/jedenact-veci-ktere-by-krnaci-meli-v... ). Proto jsme vytvořili manuál, kterak žít Brno třeba i v Ostravě a zpřístupnili jej( http://www.superlectures.com/barcampvsetin2012/lecture.php lang=cz&id=3 ) pro nejširší veřejnost. A hlavně se moc těšíme, až někdo konečně vytvoří stránky Nežít Brno, kde bude psát o tom, jak blbě to děláme a co jsme zase posrali. A že toho bylo!

Krněnské plány?

Tak určitě nejbližším plánem je úspěšné zvládnutí předávání cen Zlatý Krokodýl ( http://www.zitbrno.cz/hlavni-clanek/nominace-na-cenu-zlaty-krokodyl ), které se uskuteční v sobotu 17. března v kavárně Karel Never Sleeps v Bílem domě. Věříme, že cena svým významem zastíní všechny ty Lvy, Anděly a Slavíky, co se tu každoročně udělují. No a pak bychom rádi konečně překonali magistrát, který je vtipností svého počínání neustále nejméně dva kroky před námi. Na podzim pak chystáme volební studio ke krajským volbám a co bude dál, zatím nikdo neví, protože tak dlouhodobě a promyšleně plánovat se nám nechce. My jsme přece jen spíš na to boření a ničení.

Boleslav Březovský


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.