Share |

Výstava v Anežském klášteře patří korejské umělkyni JaeEun Choi

foto: pořadatel akce

JaeEun Choi
Dům, který se nepřetržitě pohybuje v kruhu
 
Autorka výstavy: JaeEun Choi
Kurátorka: Svetlana Michajlová
Místo konání: kostel sv. Salvátora, klášter sv. Anežky České, U Milosrdných 17, 110 00 Praha 1
Datum konání: 24. červen – 21. září 2014
 
Dvacátého čtvrtého června se v prostorech Anežského kláštera otevírá exkluzivní výstavamezinárodně uznávané umělkyně korejského původu JaeEun Choi. Výstavu připravila Národní galerie v Praze ve spolupráci s korejskou Kukje Gallery a seznamuje české a mezinárodní publikum s nejnovějšími tendencemi současného umění ve světě.
 
Výstava je součástí dlouhodobého projektu Choi – World Underground Project (Světový podzemní projekt), který začal v roce 1986 a byl uskutečněn v jedenácti městech sedmi zemí světa (Korea, Japonsko, Spojené státy americké, Francie, Itálie, Německo a Keňa). JaeEun Choi je známá v uměleckém světě svými konceptuálními a vyváženými projekty, inspirovanými estetikou přírodních forem a lidskou filozofií. Ve svých instalacích kombinuje různé umělecké techniky a při vytváření koncepcí používá široké spektrum médií fotografie, videa, performance, filmu, architektury, skulptury a hudby. Umělkyně, která se narodila v Koreji, se v polovině 70. let přestěhovala do Tokia, kde studovala umění ikebany. Estetické prostorové myšlení se stalo základem v její pozdější umělecké práci, kdy Choi překonala japonský tradicionalismus. Momentálně se řadí mezi světově uznávané konceptuální umělce a její výstavy v Berlíně, Tokiu a Soulu se setkávají se značným mezinárodním ohlasem. Choi se zúčastňuje řady renomovaných prohlídek současného umění (Seoul International Media Art Biennale, Japonský pavilon Benátského bienále, Bienále São Paulo atd.) a filmových festivalů. Střídavě žije a pracuje téměř na všech světových kontinentech (v Americe, Africe, Asii a Evropě). V současné době je její hlavní sídlo v Berlíně.
 
Světový podzemní projekt má pro uměleckou i životní filozofii Choi zásadní význam. Hlavní role v tomto projektu je určena zemi – substanci veškerého života na naší planetě a základnímu materiálu životní tvořivosti. Ručně vyrobený impregnovaný japonský papír zakopává Choi do země na pečlivě vybraných místech a po několika letech ho vykopává. Po speciálním ošetření se tento papír stává součástí prezentace s videoprojekcí a fotodokumentací, které jsou s inkriminovaným místem těsně spojené. Jak sama zdůrazňuje, čas a země nesoucí informace o své historii a evoluci zpracovávají archeologicky a sémanticky ojedinělý obraz daného prostředí. Ve svém projektu umělkyně experimentuje a organicky propojuje vědu a umění a hledá součinnost umělecké tvořivosti s chemickými a fyzikálními ději.
 
Praha je dvanáctým městem, kde se Světový podzemní projekt uskutečňuje. Výstava s názvem Dům, který se nepřetržitě pohybuje v kruhu, byla vymyšlena speciálně pro prostory Anežského kláštera. Koncepce výstavy je založena na nekonečném koloběhu života a smrti, času a existence a na procesu evoluce v lidské historii, který Choi prezentuje s vysokou estetickou senzibilitou a delikátností.
 
První etapa pražského projektu s názvem Chaos proběhla v Praze v roce 2008, kdy se umělkyně zúčastnila mezinárodního trienále současného umění v Národní galerii v Praze – ITCA 2008. Choi byla silně inspirovaná prostorem a spiritualitou Anežského kláštera a se souhlasem Národní galerie zakopala japonský ručně zpracovaný a chemicky ošetřený papír s rozměry 200 x 100 cm v areálu kláštera. Po dlouhé době šesti let byly v březnu tohoto roku vykopány ostatky papíru, který ale byl z větší části vstřebán zemí.
 
Druhá etapa projektu zahrnuje výstavu Dům, který se nepřetržitě pohybuje v kruhu  a vyjadřuje estetický a emocionální postoj umělkyně na téma života a smrti. Tento drastický koloběh zachytila Choi ve svých velkoformátových fotografiích květin (150 x 100 cm), pojmenovaných Nikdo tam není – Někdo tam je, které vznikaly v průběhu několika měsíců. Choi vytvořila „živou“ sochu se stálou cirkulací života a smrti postupným přidáváním čerstvých květin k již povadlým a vyschlým, a tímto napodobila kruh zrození a umírání. Umělecké fotografie jsou velmi precizně zpracované a působí malebně a hluboce spirituálně. Součást této koncepce tvoří i dvě „zahradní instalace“, které představují miniaturní modely zelených krajin. Výstava obsahuje originální instalace, vytvořené z papírů, starých stovky let a speciálně nasbíraných umělkyní pro tuto příležitost. Báseň papíru – to je název instalací, ale také název básně, kterou napsala umělkyně a kterou zpívá interpretka Nicole Chevalier.
 
Hudbu složil pro prostor Anežského kláštera známý americký skladatel experimentální elektronické hudby Ari Benjamin Meyers, v současné době aktivně působící na avantgardní scéně v Berlíně. Zvuková instalace, zpracovaná zvukařem Torstenem Ottersbergem, sjednocuje neobvyklým transcendentním způsobem všechny prostory této netradiční výstavy. Hudba s textem a zpěvem tvoří jeden ze základních prvků celého výstavního projektu.
 
DOPROVODNÝ PROGRAM
Komentované prohlídky výstavy JaeEun Choi: Dům, který se nepřetržitě pohybuje v kruhu s Jitkou Šosovou
neděle 31. 8. 2014 od 16.00 hodin
sobota 20. 9. 2014 od 16.00 hodin
Cena komentované prohlídky: zdarma / Doba trvání: cca 30 - 45 min. / Místo setkání: pokladna v klášteře sv. Anežky České
 
Hlavní mediální partner NG: Česká televize; Mediální partneři NG: Český rozhlas, Prague Events Calendar, Anopress IT, Classic FM; Partner NG: Railreklam; Technologický partner NG: Samsung.
 
Výstava je zpřístupněna ZDARMA denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.