Share |

Výstava From Architecture nabízí norskou krajinu v netradičním kontextu

foto: Jiří Havran

Norskou krajinu se solitérními stavbami, syrovou brutalistní architekturu, ale i malebné zálivy norských fjordů přibližuje výstava „from architecture / Jiří Havran“ v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Výstava, kterou je možné navštívit do 9. prosince, je zároveň první ucelenější přehlídkou tvorby česko-norského fotografa Jiřího Havrana v České republice. Přední evropský fotograf architektury, který v roce 1969 emigroval z tehdejšího Československa do Austrálie a od roku 1974 trvale žije v Oslu, nabízí milovníkům fotografie, architektury a skandinávské přírody osobitý pohled na československé a norské stavby z období brutalismu i pozdějších let v kontrastu s krajinou.

Snad nejvíce okouzlující jsou právě fotografie zachycující norskou přírodu, které jsou leitmotivem celé expozice. Čistota a nekonečnost tamních hor, moře či oblohy, ale i často syrové podnebí, jsou na autorových fotografiích zobrazeny v kontextu s architektonickými objekty či jejich fragmenty, jež určují zejména materiály jako beton či ocel. Nechybí na nich ani prvky charakteristické pro Havranovu tvorbu, jako jsou prostor, geometrie a práce se světlem.

Národní turistické trasy – to je název cyklu zaměřeného na fotografie architektury v krajině. Jejich obsahem jsou místa zvláštní pozornosti jako odpočívadla, vyhlídky a zajímavosti podél vybraných komunikací v Norsku. Další ze série Havranových snímků s motivem architektury v krajině nese název Suldal kraft / Norská brutalistická architektura. V tomto případě se objektem zájmu autora stala vodní elektrárna s přilehlými stavbami. Tyto projekty pak doplňují fotografie československé brutalistické architektury 60. a 70. let nebo série Červené prostory (kostel v Øvre Årdal postavený z červených cihel v 60. letech).

Jak je v případě Galerie Jaroslava Fragnera dobrou tradicí, výstavní projekt doprovodí přednášky a další související akce. Ve čtvrtek 29. listopadu tak do galerie zavítá architektka Henriette Salvesen z předního norského ateliéru div.A arkitektur. Přednáška bude přístupná zdarma a tlumočena z anglického jazyka simultánně do češtiny. Více informací je k dispozici na www.gjf.cz.

„V tvorbě Jiřího Havrana se snoubí osobité vnímání architektury se vzrušivou přírodní drsností z pohledu Nora i Čecha, což je možná právě důvodem, proč jsou jeho fotografie architektury pro nás tak zajímavé a v Norsku uznávané,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta, který je zároveň autorem předmluvy obsáhlé česko-anglické publikace dokumentující tvorbu fotografa a jeho profesní dráhu v Oslu. Tento katalog byl vydán speciálně k příležitosti zahájení výstavy, která po skončení poputuje do galerie ROM v Oslu.

Zmíněným fotografiím z cyklu Národní turistické trasy dominují nedotčené přírodní scenérie kontrastující s monumentálními stavbami i drobnější architekturou. Navzdory své diametrální odlišnosti probouzejí tyto objekty v podání Jiřího Havrana zvláštní sounáležitost. Na snímcích, jež utváří projekt s názvem Suldal Kraft / Norská brutalistická architektura, vsadil úspěšný fotograf na prostředí malé norské vesnice Nesflaten postavené kolem vodní elektrárny. Samo vodní dílo i přilehlé domky jsou projektem jednoho z nejvýznamnějších norských architektů a stoupence brutalismu, Geira Grunga, v jehož rukopisu našel Jiří Havran výrazný zdroj inspirace.

K ukázkám tradiční norské architektury, jež se vymyká tématu brutalismu, patří fotografie zahradních domků v kolonii Solvan. Drobné stavby jsou zachyceny z celkového pohledu rovněž v prostředí tamní krajiny. Stěžejní autorovu myšlenkou při tvorbě snímků, které autenticky vyobrazují typické skandinávské příbytky, bylo sériové znázornění domů podle typu a jejich polohy.

Výstavu v hlavním prostoru doplňuje v nejvyšším podlaží Galerie Jaroslava Fragnera biografie Jiřího Havrana, kterou připravil sám autor s humorem jemu vlastním. Neméně poutavá je ukázka knih vydaných nakladatelstvím ARFO, jenž Havran spoluzaložil, obsahující nejúspěšnější architektonické publikace (charakteristické norské dřevěné sloupové kostely, norské baroko a klasicismus, secese, poválečné kostely) a jednu „přelomovou“, shrnující Havranovu tvorbu z prvních let.

Jiří Havran (*1953 Teplice) žije a tvoří od roku 1974 v Oslu, kde se etabloval jako jeden z předních fotografů architektury. Podílel se na vzniku řady publikací o moderní i lidové architektuře. Vystavoval na mnoha samostatných i skupinových výstavách v Norsku i zahraničí. Fotografování architektury se intenzivně věnuje od konce 80. let, kdy rovněž založil fotostudio a nakladatelství ARFO spolu s architektem Martinem Roubíkem (1949-2008).

From architecture

Jiří Havran / photography 2009 - 2012

26. 10. - 9. 12. 2012

Otevřeno denně mimo pondělí 11 - 19 hodin

GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA

Betlémské náměstí 5a, Praha 1

http://www.gjf.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.