Share |

Venerologická poradna: Svědivá vyrážka

foto: Roshan Nikam

Přinášíme další díl odpovědí na vaše dotazy z oblasti venerologie. MUDr. Přemek Procházka je i nadále připraven zodpovídat vaše dotazy - pište je na protisedi@protisedi.cz s předmětem PORADNA VENEROLOGIE - samozřejmě i anonymně.
 
 
 
Dobrý den, pane doktore,
dočetla jsem se, že ureaplasma se dá přenést orálním sexem. Je možné, že jsem nakazila muže, který mi poskytl orální sex (pouze on mě, naopak ne)? Pohlavní styk jsme spolu neměli. Může u něj ureaplasma přežívat v dutině ústní, hrtanu nebo hltanu? Případně jak dlouho? A může tento muž nakazit svoji partnerku? Po přeléčení ATB mi vyšel negativní stěr. Jsem tedy vyléčená, nebo je zde riziko, že je někde tato bakterie "schovaná" a může se vrátit? Můžu se nyní považovat za zdravou nebo je vhodné stěr po nějaké době zopakovat? Předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, vážená slečno,
mykoplasmata a ureplasmata jsou bakterie přenosné klasickým pohlavním stykem. V dutině ústní a v oblasti hltanu nemají slizniční receptory pro adherenci, tedy se do této oblasti při orálním styku nepřenášejí. Pokud jste byla po antibiotické léčbě vyšetřena s negativním výsledkem, tak tomuto výsledku jistě můžete věřit. A znamená to, že jste vyléčená a neinfekční a nemáte žádné omezení stran sexu.

 
 
 
Dobrý den,
měla bych dotaz. Na genitáliích se mi objevila svědivá vyrážka. Mám ji  už týden. Nakoupila jsem si mastičky, ale po těch to pálí. Už nevím, co mám dělat. A ani nevím, kam s tím jít. A ještě bych měla dotaz. Můžu něco chytit, když je nás v práci šest a chodíme na jedno WC? Jinak partnera mám stejného už 14 let, a tomu se ta vyrážka udělala taky před třemi dny. Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, mladá paní,
poradit Vám je jednoduché. Nejlépe bude, když se dostavíte na kožní nebo venerologickou ambulanci. Protože je třeba Váš nález vidět, může se jednat o bakteriální nebo plísňové onemocnění, které je nutné řešit specialistou. Není dobré samoléčitelství. A samozřejmě do vyléčení sexuálně abstinujte, sexem je možný přenos infekce na partnera, což se již nejspíše stalo. Takže i Váš partner by se měl dostavit na vyšetření. Přenos ze záchodového prkénka, pokud je WC udržované ve standartním stavu, by neměl hrozit.

 
 
 
MUDr. Přemysl Procházka má za sebou dlouholetou praxi v oboru kožního lékaře. Je členem venerologické sekce České dermatovenerologické společnosti. Po ukončení lékařského studia úspěšně absolvoval základní i nadstavbovou atestaci z oboru dermatovenerologie.. Jeho vysokou odbornost dokládá fakt, že je držitelem nejen licence pro vykonávání samostatné privátní praxe v dermatovenerologii, ale též licence pro vykonávání funkce primáře v nestátním zdravotnickém zařízení v tomto oboru. Od ledna 2007 je vedoucím lékařem venerologické ambulance Kartouzská spadající pod nestátní zdravotnické zařízení MEDICENTRUM Beroun s.r.o..  Věnuje se též publikační činnosti, kdy lze jako příklad uvést články "Zdravotní rizika u osob v pornobyznysu z pohledu venerologa" , "Chlamýdiové urogenitální infekce"  a "Syfilis a gravidita ", které byly publikovány v Lékařských listech v průběhu posledních dvou let. Nedílnou součástí jeho práce je rovněž přednášková činnost. Vystoupil na Pečenkových epidemiologických dnech v  Jihlavě v září 2009 s přednáškou "Alarmující počet výskytu primární syfilis u rizikové populace" , při Klinických konferencích nemocnice Kladno se věnoval tématům  "Konzervativní léčba Condyloma accuminatum" a "Nádorové onemocnění zevního genitálu".
 
foto: Roshan Nikam, www.flickr.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.